10 dolog, amit talán te sem tudtál kedveinceinkről

10 dolog, amit talán te sem tudtál kedveinceinkről

Az írók írnak mindenféléről, de csak kevesen tárulkoznak ki közülük egészen. Íme 10 nagy kedvenc és egy-egy érdekesség róluk.

Mindannyiunknak van valami homályos elképzelése róla, milyen egy író élete: felkel reggel, leül az írógéphez, egész nap ír és aztán... lefekszik. Vagy nem? Naná, hogy nem. Természetesen minden írónak – mint ahogy általában az embereknek – különböző az élete, bár néha egy jó könyv annyira be tud szippantani minket, hogy talán eszünkbe sem jut, hogy egy hús-vér ember van azok mögött a fantasztikus sorok mögött. 
Némelyikük élete tele van érdekességekkel; sokaknak például egész különleges foglalkozásuk volt, mielőtt könyvet ragadtak volna, másoknak pedig igazán különös szokásai, hobbijai vannak. Van olyan ismert gyermekkönyvszerző, aki kém volt, és olyan világhírű író, aki szellemvadász. Mindegy, klasszikus vagy kortárs kedvenced van, van rá esély, hogy életrajza számodra is meglepő titkokat rejt.

1. Louisa May Alcott - szex, drogok, Rock&Roll

Jó, ez utóbbi akkor még nem volt, de a Kisasszonyok szerzője bizony a valóságban nem egy olyan tüneményes, finom kis hölgy volt, mint könyve szereplői. Alcott pályáját ponyvaregényekkel kezdte, melyeknek állandó szereplői voltak kémek, transzvesztiták, drogok. Maga is használt ópiumot, hogy ezzel próbálja problémát kezelni. Mikor hozzákezdett a Kisasszonyok és a Fiatalurak megírásához, igyekezett jobb színben feltüntetni magát — de mivel elszegényedett családja fő kenyérkeresője volt, nem lehet megbélyegezni ezért a képmutatásért.

2. Roald Dahl kém volt

A Charlie és a csokigyár ismert szerzője valójában kicsit amolyan James Bond típus volt. A második világháborúban vadászpilóta volt, de hírszerzőként is tevékenykedett az Egyesült Államokban. Vonzó férfi volt, a nők álma, így "munkája részeként" számos afférja volt amerikai előkelő hölgyekkel.

3. Suzanne Collins a "Litle Bear" című gyerekműsor számára írt

Az Éhezők viadala első sorba kamaszok számára íródott, szóval nem kifejezett mese. Collins ismert sorozata komoly, véres történet, így meglepő lehet a tény, hogy azt megelőzően gyerekműsorok számára írt történeteket, jeleneteket. Végső soron talán ennyi cukiság után nem csoda, hogy valami poszt-apokaliptikus történet megírásához támadt kedve...

4. Douglas Adams volt az első ember az Egyesült Királyságban, aki Macintoshon dolgozhatott

Douglas leginkább sci-fiket írt, legismertebb műve, a Galaxis útikalauz stopposoknak mégis sokkal inkább abszurditása, mint high-tech tartalma miatt vált ismertté. Adams maga a modern technológiák nagy rajongója volt, olyannyira, hogy az Egyesült Királyságban ő volt az első, aki magányszemélyként Macintosh számítógépet vásárolt. Élete során szenvedélyesen elkötelezettje volt a technikai fejlődésnek és rengeteg időt és energiát szentelt a környezetvédelemre (bár könyvei gyakran a Föld pusztulásáról, pusztításáról szóltak, a való életben igyekezett mindent megtenni annak megőrzéséért.)

5. John Steinbeck kutyája megette az Egerek és emberek első kéziratát

Szegény Steinbeck. Manapság Amerika legjobb írói között tartják számon, bár élete során gyakran rémes kritikákat kapott. Legdurvább kritikusa valószínűleg saját kutyája volt, ugyanis sikerkönyve, az Egerek és emberek első kéziratát felfalta. Mivel abban az időben még nem volt lehetőség biztonsági mentésre, az egészet újra kellett írnia.

6. J. K. Rowling álruhában kellett megvegye esküvői ruháját

Mára már mind ismerjük Rowling életének legfőbb sarokpontjait: mélyről indult, kávézókban írt, karjában csecsemő kislányával és minden idők egyik legsikeresebb trilógiáját írta így meg. De a siker kétélű fegyver: mivel mindenhol felismerik, kénytelen volt esküvői ruháját álruhában megvásárolni, hogy ne ismerjék fel a sajtó munkatársai. Később megtagadta az említett álruha bemutatását, álcája felfedését, mondván, a jövőben még szüksége lehet rá. Járj nyitott szemmel, ki tudja, még a végén egyszer egy helyen vásároltok...

7. Shel Silverstein a Playboynak írt

Íme egy újabb neves gyerekkönyvszerző, aki "kicsit" más témában is írt - nem is egyszer. Shel Silverstein, Amerika egyik kedvenc gyerekvers szerzője és illusztrátora, a Magyarországon is kapható Másfél zsiráf, Shelby bácsi állatkertje című könyvek szerzője 40 éven át írt a Playboynak. A Playboyban megjelent első írásai biztosítottak számára lehetőséget, hogy a szülői házat elhagyva saját életet kezdjen, tehát éhező művészek figyelmébe ajánljuk történetét.

8. John Green rossz diák volt

A Csillagainkban a hiba és a Papírváros világhírű szerzője leginkább középiskolásokról ír, de a valósághoz hozzá tartozik, hogy ő nem volt mintadiák. Saját bevallása szerint borzalmas tanuló volt, állandó küzdelemben állt az iskolával. Szóval ha nem voltál mindig színötös, ne aggódj, az írót nem a jó bizonyítvány teszi.

9. Charles Dickens szellemvadász volt

Igen. A híres író szellemeket üldözött. Dickens a London's Ghost Club (Londoni Kísértet Klub) tagja volt az 1800-as években, ami valószínűleg pont azt jelenti, mint amit gondolsz: egy csapat viktoriánus úriember, aki szellemirtósat játszanak. A klub tagjai paranormális tevékenységeket vizsgáltak, amit a londoni sajtó természetesen kiemelt érdeklődéssel és cinizmussal kezelt. Dickens neve némi tekintélyt vívott ki a klubnak, bár az tény, arra nincs bizonyítékunk hogy valaha vadászatai sikerrel jártak volna.

10. R. L. Stevenson 6 nap alatt írta meg a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete című regényét

A számok kedvéért: ez annyi tesz, hogy 9666 szót írt le egy nap alatt, ami igen megdöbbentő teljesítmény. Még megdöbbentőbb azonban, ha hiszünk felesége elbeszélésének, aki azt állította, az író elégedetlen volt munkájával. így a 6 nap alatt egyszer a teljes kéziratot elégette és újrakezdte. Ezt az emberfeletti teljesítményt nagy valószínűséggel drog hatása alatt érte el: egyes források szerint kokaint használt.


Forrás: bustle.com

Kép: Designed by Freepik

Címkék tippek az írásról, híres írók

Kapcsolódó bejegyzések

Az irodalomtörténet sok neves szerzője használt írói álnevet, amelyek gyakran sokkal ismertebbé váltak, mint a szerzők eredeti nevei. Míg egyesek számára ez művészi kifejezőeszköz, addig sokan akaratuk ellenére kényszerültek erre: örökségük, családi kapcsolataik vagy épp nemük elfedése végett használják, használták. 

2017/03/12
1687
Az irodalomtörténet nagy klasszikusai között több olyan regényt is találhatunk, amely szerzője egyedüli alkotása és vannak olyanok is, amelyek bár szerteágazóbb életmű részei, de mégis szinte megkérdőjelezhetetlen kizárólagossággal  rendeljük őket egy-egy névhez.
2017/05/14
893
Sokan hajlamosak a magánkiadásban megjelent könyvekre úgy gondolni, mint amiknek a minőségével vagy a bennük rejlő lehetőséggel komoly gondok lehetnek - ez azonban hibás megközelítés.
2017/06/01
1077
Kedvenc sztereotípiáink írókkal kapcsolatban.
2017/10/15
5708
Vannak az íráshoz kötődő furcsa szokásaid, rituáléid? Ha igen, nem vagy egyedül sőt…
2017/12/10
952

Könyvek, amiket már kiadtunk