10 tipp, mire figyelj kezdő íróként

10 tipp, mire figyelj kezdő íróként

Nincs tuti tipp, hogy csináld jól, de van pár dolog, amivel a kezdeteket könnyebbé teheted.

Írhatsz bármi témáról, bármilyen formában, lehetsz akár blogger, drámaíró, költő, forgatókönyvíró, abban biztos lehetsz, hosszú az út, míg a legjobbak közé kerülsz. Mint minden más foglalkozás esetén, itt is lesznek jobb és rosszabb pillanatok, nehézségek és sikerek, amikből rengeteget tanulhatsz. 

Mégis, hogy a kezdet könnyebb legyen, van pár dolog, amit érdemes mefogadnod – ezekből gyűjtöttünk most össze tizet.

1. Ne ragaszkodj egy előre tervezett úthoz!

 Szó nincs arról, hogy nem kellenek célok, de el kell fogadd: az írás világában nincsen ranglétra, nincsenek kötelezően bejárandó lépcsőfofok ahhoz, hogy valamire vidd. Lehet, egyik pillanatban még csak azt gondolod, magadnak írogatsz, aztán felfedezik a blogod, virálissá válnak az írásaid és már nincs megállás. Szóval dolgozz, csináld, ami és ahogy jó számodra aztán majd minden alakul.

2. Maradj önmagad!

Mindenki más. Az teljesen természetes, hogy keresed a hangod és próbálsz különböző stílusokban, sokszor akár nagy kedvenceidhez hasonlóan írni, de ne legyen célod bárkihez hasonlítani, főleg pedig ne akarj utánozni! Kísérletezz, de hidd el, amikor megtaláltad a saját stílusod, akkor fogod igazán élvezni az írást és leszel produktív – és sikeres. 

3. Soha ne hagyd abba az agyalást!

Ne próbáld leállítani a gondolatok folyamát, ha jön egy jó ötlet, írd fel, tedd el későbbre, sose tudhatod, minek veszed majd hasznát. Ne kezeld problémaként, hogy állandóan kattog az agyad valamin...

4. Ne engedd, hogy a visszajelzések elkedvetlenítsenek!

El kell fogadnod, hogy az írásaid nem fognak mindenkinek tetszeni, nem fogják mindet csillagos ötösre értékelni, de még egy igazán lesúlytó kritika hatására se törj össze! Ebben a tekintetben az írás olyan, mint bármi más szolgáltatás: nem kínálhatsz olyat, ami mindenki számára megfelel.

“Nem tehetsz mindig minden olvasód kedvére, sőt még az is kizárt, hogy legyenek néhányan, akiknek mindig, de törekedned kell rá, hogy legalább néhányuknak néhány alkalommal sikerüljön.”

Stephen King (még több idézet tőle írásról itt)

5. Figyelj az alapokra!

Nyelvtan, központozás, formátum és struktúra: ezek a legfontosabb építőkövei minde írott szövegnek. Fgyelj mindig rájuk! A szűkös határidő sem lehet kifogás…

6. Ne légy féltékeny!

Biztos van olyan oldal, blog, amit követsz, látod az írásokra érkezett kommenteket, a rajongók, megosztások számát és talán néha megkörnyékez a féltékenység. Ne feledd azonban: amögött a siker mögött, amit másnál látsz, rengeteg munka lehet. Dolgozz te is, tedd bele amit tudsz, és te is elérheted azt az eredményt, amire most csak vágysz.

7. Ne zárkózz be!

Ok, az írás valóban koncentrációt igénylő magányos tevékenység és ha a határidők szorítanak, nehéz “szabadnak” maradni, de ez nem azt jelenti (sőt!), hogy a külvilágot teljesen ki kell zárnod. Ügyelj az egyensúlyra! Éld az életed, tartsd a kapcsolatot a családoddal, barátaiddal, gyűjtsd az élményeket, ne az íróasztalod legyen a legfontosabb az életedben.

Legyen meg mindennek az ideje és a helye: határozd meg legalább hozzávetőleg, mikor írsz, mennyi időt szánsz erre és adj helyet az életedben a szórakozásnak, feltöltődésnek is.

8. Soha ne hagyd abba az olvasást!

Teljesen mindegy, mit, de amikor időd engedi olvass és olvass! Az olvasás segítségével nem csak új ismereteket szerezhetsz és tanulhatsz mások írástechnikájából, hanem egyúttal kikapcsolódást is jelent, kiszakadást a mindennapokból. 

Kísérletezz ebben is! Bizonyára van kedvenc íród és műfajod, de néha megéri nyitni valami újra, hiszen így egész más világ tárulhat fel előtted.

9. Kezeld nyitottan a tanácsokat

Az írás nem sport, nincs benne legjobb, hanem sokan vannak, akik jelentős sikereket értek el, a maguk nemében kiemelkedőnek számítanak és szívesen meg is osztják tapasztalataikat. Légy ezekre nyitott, hallgasd meg, vagy olvasd el őket és alkalmazd ezekből azt, ami számodra fontos! Csak annak ne higgy, aki azt mondja, ő tudja, mi a dolgok menete, hogy kell ezt csinálni – hiszen minden írói út más.

10. Ne add fel!

A nagy célokhoz az út sose könnyű, elképesztő mennyiségű munkát kell bele tenni. Ne feledd a célt, a vágyaid. Őrizd a motivációd és dolgozz!


Forrás: www.justpublishingadvice.com

Címkék tippek, tanácsok, ötletek

Kapcsolódó bejegyzések

Sokan hajlamosak a magánkiadásban megjelent könyvekre úgy gondolni, mint amiknek a minőségével vagy a bennük rejlő lehetőséggel komoly gondok lehetnek - ez azonban hibás megközelítés.
2017/06/01
1008
Egy új könyv tervezésekor szempont vagy segítség lehet számodra, ha tudod, aktuálisan mi iránt érdeklődnek az emberek, mi foglalkoztatja őket. Ehhez segítségedre lehetnek az egyes médiumok, véletlenül kihallgatott utcai beszélgetések – és persze a Google.
2017/08/29
1328
Külön-külön bármelyik igaz lehet bárkire, de ezek nagyszámú együttállása állítólag már gyanús... Szerinted?
2017/10/08
8354

Könyvek, amiket már kiadtunk