Mitől lesz egy könyv letehetetlen? Az izgalmas történetvezetés 7 egyszerű titka

Mitől lesz egy könyv letehetetlen? Az izgalmas történetvezetés 7 egyszerű titka

A lebilincselő történetek írásának is vannak kulisszatitkai, ezekből válogattuk ki a legfontosabbakat.

Szeretnél letehetetlen regényt, vagy izgalmas novellát írni? A lebilincselő történetek írásának is vannak kulisszatitkai, ezekből válogattuk ki a legfontosabbakat. Ha krimi, sci-fi, fantasy vonalon mozogsz, vagy egyszerűen olyan történetet szeretnél írni, amit az olvasó biztosan nem felejt el egy darabig, akkor mindenképp vedd figyelembe az alábbi listát!

1. Ragadd meg a figyelmüket már a kezdetektől

Már tudod, miről fog szólni a történet, hogyan építed fel, csak el kellene kezdened valahol a sztorit? Ilyenkor sokan esnek abba a hibába, hogy a kályhától indítják el a történetvezetést. Ne kezdj el arról írni, hogy milyen volt aznap épp az időjárás, ha csak később ennek nem lesz nagy jelentősége. Egyszerűen csak vágj bele! Meríts ihletet néhány híres könyv kezdőmondatából, ide kattintva.

2. Minden részlet fontos – avagy ne írj feleslegesen

Részletesen körülírod az íróasztalon található míves golyóstoll kinézetét? Az olvasó szinte érzi, milyen érzés lehet kézbe venni, forgatni, írni vele...vagy akár valami gaztettre használni? Ha egy tárgynak, személynek, helyszínnek tűpontos leírást adsz, az olvasód számítani fog arra – teljes joggal -, hogy ennek később még jelentősége lesz a történet folyamán. Novelláknál különösen fontos az, hogy mindenről okkal írj, még arról is, amit épp csak megemlítesz. Így vagy úgy de építse a történetet: vagy a végkifejlethez adjon hozzá egy fontos részletet, esetleg sugalmazzon valamit a későbbi történésekből, vagy a karakter személyiségének jobb bemutatását, motivációinak pontosabb megértését segítse.

3. Amit te is átugranál, azt más is át fogja

Voltál már úgy könyvolvasás közben, hogy akár 20 sort is csak átfutottál, a szemeddel a lényeges részeket keresve, mert haladni szeretnél volna tovább a történettel? Igen, sokan vagyunk így. A leíró részeket természetesen nem kell és nem is szabad teljes mértékig kidobni, de ügyelj arra, hogy ne szakítsanak ketté egy fontos cselekménysorozatot, és adjanak kellő pluszt a történet lényegi részeinek megértéséhez.

4. A párbeszédet annak tartalma tegye izgalmassá

A párbeszédek az igazi ütőerei a letehetetlen könyveknek. Hagyd, hogy maga a társalgás kösse le az olvasót, ne terheld ilyenkor felesleges részletekkel. Bízz az olvasód képzeletében, nem szükséges minden mondat végére odatenni, hogy „mondta lassan, visszafojtott hangon a falfehér arcú lány”. A magyar nyelv egyébként is fantasztikus adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy eleve a beszédstílussal ki tudd fejezni a karakterek érzelmi állapotát, intelligenciáját, jellemét – használd ki ezt, játssz a kimondott szavakkal inkább és ne a körülírásukkal! A lényeg mindig az, hogy hassanak valóságosnak ezek a párbeszédek, így tud az olvasód belemerülni a történetbe.

5. A karaktereket a motivációik mozgassák

Ahogy minden leíró résznek okkal kell történnie, úgy a karakterek cselekedetei mögött is kell, hogy legyen mozgatórugó. Érkezhetnek (és érkezzenek is!) váratlan fordulatok, de valami mögöttes magyarázat kell, hogy rejtőzzön benne a karakter múltjából fakadóan, vagy jövőbeni céljaik miatt. Csak azért ne essenek szerelembe, mert jó, ha van szerelmi  szál, vagy ne csináljanak valami vakmerőt minden indok nélkül, csak mert „jól hangzik”, ha valaki ilyesmit művel.

6. A karakterek fejlődjenek

Nagyon fontos, hogy a történettel együtt a karakterek is fejlődjenek, ettől lesz valóságos az élmény. Minden esemény hatással van életünkre a valóságban is – átértékelünk helyzeteket,változtatunk álláspontunkon, tanulságokat vonunk le. A könyvek karaktereinek is szükségszerű formálódnia, változnia az átélt események hatására ahhoz, hogy az olvasó igazán velük együtt tudjon létezni a könyv olvasása közben.

7. A történetnek legyen íve és végkifejlete

Amikor kipattan egy ötlet, azt gyakran követi rengeteg további, izgalmasnak tűnő részlet. Egyik gondolat licitál a másikra és igyekszünk betömködni a sok merész jelenetet a történetbe. Fontos azonban, hogy egy történetnek mindig legyen egy alapíve: emelkedjen a csúcspontig, majd jöjjön az a bizonyos végkifejlet. Ez a váz legyen az első, ami megvan, hogy pontosan tudd, merre és miért építkezel, utána jöhet minden más.

Ne feledd azt sem, nincs olyan, hogy „ez csak egy izgalmas történet, semmi több”. Minden sztorinak van mondanivalója, vagy tanulsága. Légy bátor és igen is merd megfogalmazni előbb magadnak, hogy számodra mi a végkifejlet lényege. Nem baj, ha az olvasó később máshogy értelmezi, mást szűr le belőle – csak olyan történetből
tudunk bármilyen tanulságot levonni, aminek eredetileg is szántak egyet. Ne hagyd ki ezt, hiszen ez adja majd a katarzis-élményt, ami az igazi lényege egy emlékezetes írásnak!

Címkék regényírás, novellaírás, írástechnika, regény, íróknak

Kapcsolódó bejegyzések

Hogy építs fel, írj meg egy rövidebb sztorit? Van 7 tippünk.
2017/06/18
1296
Egy karakter sincs kész, míg nincs neve - de néha nagyobb kín a névadás, mint a könyv megírása. Íme néhány tipp, ami segíthet a megfelelő kiválasztásában.
2017/06/22
1709
"Írni könnyű. Csupán annyit kell tenned, hogy kihúzod, ami nem jó." - Thomas Mann
2017/08/27
6039
Kész a nagy mű, te elégedett vagy, mások meg végig se olvassák. Miért?
2018/01/28
529

Könyvek, amiket már kiadtunk