Rajz-Epiteszet-Tanc,avagy_epiteszet_gyermekeknek

Rajz - Építészet - Tánc, avagy építészet gyermekeknek

Rajz - Építészet - Tánc, avagy építészet gyermekeknek

Rajz - Építészet - Tánc, avagy építészet gyermekeknek

  • Szerző: B-Hajas Ágnes DLA
  • Nyelv: magyar
  • ISBN: 978-963-12-9592-4
  • Oldalszám: 204
  • Méret: 210×210 mm
  • Kötés: keménytáblás
  • Kiadás éve: 2017
5.600 Ft
Több funkciójú, izgalmas kötetet tart kezében az olvasó. B-Hajas Ágnes tanulmánykötete egyrészt szakmai témájú (építészeti), másrészt interdiszciplináris, integratív (képzőművészeti, mozdulatművészeti), harmadrészt par excellence pedagógiai (művészeti) alkotás. Ez a könyv a tanítói-, vizuális nevelési-, testnevelési- s minden más művészeti pedagógusképzés számára alaptankönyvként ajánlható. Gyakorló óvodapedagógusok, szakkörvezetők, környezeti nevelési szakemberek, ifjúságsegítők részére is hasznosítható gyakorlati ötlettárként, képességfejlesztő segédkönyvként.
A hazai művészeti és pedagógiai közbeszéd régóta emlegeti a tárgyakat együtt-látó, azaz integratív szemlélet hiányát. Lám, most itt egy friss fiatal alkotó, aki eredeti módon felmutatja kísérleteinek gyakorlati eredményét – a térbeli tájékozódás (építészi gondolkodás), a művészi képalkotás és a mozdulatimprovizáció (táncok) együttműködésének formáit. A R.É.T. betűszó rejti a rajz, az építészet és a tánc összhangjának játékos címét. A képekkel gazdagon illusztrált kötet konkrét kutatáson alapul, egy foglalkozássorozat gyakorlati gyümölcseit mutatja be. A gyerekmunkák része a mozdulatot indító árnyjáték. Fotói a gyermeki játékos „nyomhagyás” megteremtésén túllépve a jelképteremtés (vagyis az alkotás) időben, térben megvalósuló modelljeit rögzítik.
B-Hajas Ágnes szemlélete hasonlítható Bartók Béla keleti-nyugati kiegészítő (komplementer) rendszerszintéziséhez, vagy Dienes Valéria orkesztikájához. Filozófiája van.
A szerző, B-Hajas Ágnes építész, képzőművész, a vizuális- és tánc művészetek kutatója, a kisgyermekkori fejlesztés növelő nevelője szakembere, gyermek játszóház vezető. Könyve felfedezés élményét adó, különleges alkotás. Mindenképp megérdemli a pedagógiai és művészetelméleti különlegességnek kijáró figyelmet.
Deme Tamás PhD,
egyetemi docens, művelődéskutató

Írja meg véleményét a könyvről!

Ahhoz, hogy véleményt tudjon írni, kérjük jelentkezzen be a fiókjába vagy ha még nem regisztrált, hozzon létre egy új fiókot