Nyerges Erika

Nyerges Erika

Nyerges Erika vagyok. 1964. június 22-én születtem pedagógus családban. A fővárosban végeztem tanulmányaimat, a Budapesti Tanítóképző Főiskolán diplomáztam 1985-ben. Közművelődési szakkollégiumot választottam, amiből látszik, hogy az oktató-nevelő munka mellett a kultúra, a népművelés, a rendezvényszervezés érdekel a legjobban. 
Tanítottam Budapesten és Békés megyében is. A tanítás mellett helytörténet-kutatással, versírással is foglalkoztam. 1995-től jelentek meg publikációim az Alterra-kiadónál, illetve orosházi lapok hasábjain. Kutatásaim kiterjedtek a II. Világháborúra, a Holokausztra, Békés megye néprajzára, a betyárvilágra. Verseimmel 1998-ban térségi III. helyezett lettem, 2005-ben elnyertem Orosháza Város Irodalmi Díját. Ettől az évtől zenét is szereztem, elkészült gospel-lemez anyagom. Pódiumjátékokat, szerkesztett műsorokat, dalszövegeket írtam. 2007-ben elnyertem egy Európa-uniós pályázatot néprajzi gyűjtésemmel – Dániában vehettem részt egy tanulmányúton.
2011-től foglalkozom a roma-kultúrával és a cigányzenével. Ilyen tárgyú műveim elhangzottak közösségi rendezvényeken, színművészek előadásában (A Rajkóknak c. vers; Ha cigány volnék c. vers).
2013-ban daljátékot írtam a Rajkó Zenekar hőskoráról, 2015-ben pedig az ő támogatásukkal jelent meg művelődéstörténeti tanulmányom a kávéházi cigányzenéről.
Munkásságom mottója: a művészeti nevelés, a tehetséggondozás fontossága, az „értékek kiemelése” a magyar kultúra egészéért és sokrétű továbbfejlődéséért. 

Ettől a Szerzőtól nincs termék.