A konfliktuskeltés négy eszköze - avagy hogy vigyél könnyedén csavart a sztoriba

A konfliktuskeltés négy eszköze - avagy hogy vigyél könnyedén csavart a sztoriba

Nehéz olyan regényt írni, ami az elejétől a végéig izgalmas, de egy jól időzített konfliktus mindig segíthet felrázni a sztorit.

Nincs ötleted, hogy vihetnél egy kis izgalmat a törénetedbe, hogy tehetnél bele egy váratlan csavart, hogy megkavard az állóvizet?

Íme négy tipp végszükség esetére.


1.) Vita, veszekedés

Fogd két fontos karaktered, és intézd úgy, hogy legyen min összekülönbözniük!

Ez túl egyértelműnek tűnhet, de talán éppen ezért sokszor mégse jut eszünkbe, mint lehetőség. A mellékszereplők feladata általában, hogy a főszereplőt kiegészítsék, támogassák, de ez nem jeletni azt, hogy mindig egyet is kell értsenek vele. A szereplők közötti feszültségek pedig nemcsak érdekesebbé, hanem valószerűbbé is teszik a történeted.

Mondjuk például egy krimit írsz és szereplőid épp a rosszfiú nyomában járnak. Nagyon klassz, ha egyet tudnak érteni a rajtaütés kapcsán - de nem sokkal érdekesebb, ha esetleg mégsem egy az elképzelésük? Az olvasót is izgalomban tudod tartani azzal, hogy kíváncsian várja, vajon a végén kompromisszumot kötnek és így sikerrel járnak, vagy végül teljes kudarc lesz az akció, mert nem tudtak közös nevezőre jutni.


2.) Titkok és hazugságok

Nem számít, milyen kicsi vagy nagy, egy titok vagy hazugság szinte mindig fel tudjáa kavarni a sztoridat. Ahogy a hazugság, titok kiderül, máris lesz egy karakter legalább, aki becsapva érezheti magát és ennek az új helyzetnek köszönhetően a történeted akár egy teljesen új irányt is vehet.

Ez egy nagyszerű megoldás, ha egyik szereplőd valami fontos dolgot kell megtudjon a sztori egy pontján, ráadásul a hazug, titkolózó karakter személyiségét is színesebbé, összetettebbé teheti.


3.) Végy pár családtagot…

A konkfliktusok végtelen forrását kínálhatja egy család - még ha szerető is, és méginkább, ha nem az.

Lehet akár karaktered, akit a családból senki nem szeret, vagy épp ellenkezőleg, lehet ő a család kedvence, akit épp ezért nem kedvel a felbukkanó “fekete bárány” figura. Vagy mondjuk egy kedves, rég nem látott családtag bukkan fel, akiről kiderül, sötét titkot őriz, esetleg zárkózott karaktered régi dolgait hánytorgatja fel, ezzel őt rémes helyzetbe hozva.

De talán nem is kell nagyon túlgondolni, elég, ha csak karácsonyozni összejön a tágabb család…


4.) Add meg a karaktereidnek, amit egyáltalán nem akarnak


Gondolkodhatsz kicsiben vagy nagyban a lényeg: szembesítsd olyan helyzettel, amit el akar kerülni. Lehet ez csupán egy apróság, mint egy házibuliba való meghívás, amire semmiképp nem akart elmenni, de muszáj, és ezt akár egész nagy konflikutussá fokozhatod azzal, ha ebben a buliban pl. olyannal is kell találkozzon, aki gyermekkori traumákat idéz fel benne. Mindezzel nemcsak történeted gazdagíthatod, de karaktered szemlyiségét is és előtörténetéből is csepegtethetsz információkat. 


A fenti 4 lehetőség segíthet neked a könyved mélypontján átlendülni, vagy egy kis fűszert vinni a történetbe, miközben karaktereid is sokrétűbbé, érdekesebbé válnak.

Neked melyik a kedvenced?


Címkék írás, regényírás, írástechnika, tippek, konkfliktus

Kapcsolódó bejegyzések

Egy karakter sincs kész, míg nincs neve - de néha nagyobb kín a névadás, mint a könyv megírása. Íme néhány tipp, ami segíthet a megfelelő kiválasztásában.
2017/06/22
1843
Harry Potter, Ebenezer Scrooge, A kis herceg, Frodó, Anne Shirley, Leopold Bloom...mitől lettek ők emlékezetesek?
2018/04/02
3067
Hogy váltsd ki olvasóidból épp azt az érzelmet, amit szeretnél? Íme Amanda Patterson, a writerswrite.com oldal szerkesztőjének tanácsai.
2018/04/07
589

Könyvek, amiket már kiadtunk