Ajánló: könyvek írásról, írástechnikáról, írói inspirációról

Ajánló: könyvek írásról, írástechnikáról, írói inspirációról

Mit csinál egy író, amikor épp nem ír? Olvas! Ezeket a könyveket pedig egyenesen kötelező elolvasnia mindenkinek, aki írói ambíciókkal rendelkezik.

Ötvözd a két számodra fontos tevékenységet és olvass az írásról. Összegyűjtöttünk néhány magyar nyelven is elérhető könyvet, amelyek inspirálhatnak, vagy éppen hasznos technikai tanácsokkal szolgálhatnak az írásról.

Stephen King – Az írásról

Erre tényleg csak annyit tudunk mondani: M-U-SZ-Á-J elolvasni. Kötelező olvasmány mindenkinek, akit akár csak egy kicsit is érdekel az írás. Most azt gondolod, hogy na, ne, hiszen te nem szereted Stephen King regényeit? Nem gond, ehhez a könyvhöz nincs is szükség erre, mert itt a lényeg, hogy olyan embertől és emberről olvashatsz, aki több tucatnyi sikeres könyvet írt már – hogy milyen műfajban, az most nem lényeges.
Lendületes, olvasmányos könyv, amiben nem csak tanácsokat kapsz, de betekintést egy írói karrier alakulásába, egy élet és írói személyiség fejlődésébe. Nem igényel nagy koncentrációt, könnyed, olvasmányos, így ideális társ lehet utazáshoz, vagy elalvás előtti esti olvasgatáshoz (bár vélhetően lesznek gondolatok, amiket majd kijegyzetelésre érdemesnek találsz).
A hátránya, hogy sajnos nehezen beszerezhető, de könyvtárban nagy valószínűséggel találsz belőle szabad példányt.


Alexander Steele (szerk.) – Kezdő írók kézikönyve

Erre mondják, hogy igazi interaktív könyv. Tulajdonképpen egy New York-ból induló irodalmi műhely képzésének ügyesen szerkesztett összefoglalója, ezért olyan, mintha egy távoktatás tananyagát kapnád kézhez. A könyv segítségével, ha akarsz, végső soron részt vehetsz egy rövid prózaíró-kurzuson, ugyanis nem csak tudást ad át, hanem feladatokkal munkára is bír.
A kötet alcíme: „Minden, ami egy jó novellához és regényhez kell” – és ehhez igyekszik is tartani magát. Az egyes fejezetekben végigveszi a főbb alapokat a karakterek kialakításától, a párbeszédek írásán át a cselekményleírásig. Minden fontosabb blokk során feladatokat kapsz, amelyeket ha teljesítesz, akkor egész biztos, hogy egy vagy akár több novella-alappal, vagy könyv-részlettel zárod az olvasást.


John Braine: Hogyan írjunk regényt

Főként első könyv előtt állóknak ajánlott regényes és praktikus útmutató. Kifejezetten jól esik olvasni, a stílusa kifinomult, délutáni tea vagy reggeli kávé mellé ideális.  150 oldal, így könnyen végigolvasható, akár egyhuzamban is, de pont emiatt az a tipikusan „újraolvasós” könyv: érdemes többször, akár évek (és megírt regények) távlatából is újból elő-elővenni.
Érdemes azért némi távolságtartással olvasni, néha erőteljesen véleményt formál az író – amihez természetesen joga van, de ha valamivel nem értesz egyet, még nem kell minden ambíciódat félredobnod.
Aki könyvet akar írni, semmiképp ne hagyja ki, mert biztos, hogy talál benne hasznos gondolatot, ami valóban hatékonyan segítheti a munkáját.

Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?

Nem kifejezetten írástechnikáról szól a könyv, de ha úgy érzed épp elakadtál, vagy kicsit megkopott a motivációd, kitartásod az írást illetően, akkor olvasd el ezt a könyvet. Murakami Haruki kortárs író, aki legendásan híres egyedi stílusú regényeiről – tipikusan az az eset, hogy vagy imádod, vagy nem érted, melyik bolygóról való a regénye, amit a kezedben tartasz.
De ez a könyv más, mivel ez a saját története. Érinti azt is, hogyan alakult benne az írói személyiség és miért választotta végül ezt a mesterséget, így ebből a szempontból is érdekes, de a történet gerincét mindenképp a kitartás és az arra való ösztönzés adja. Mindegy, hogy futásról, vagy valami másról beszélünk – ez a könyv erőt ad ahhoz, hogy továbbfolytasd, megcsináld, elérd a céljaid. Hasznos, lelkesítő olvasmány lehet az íróvá válásodban, ezért érdemes belőle tartani egy példányt a polcon.


Címkék könyvajánló, könyvek írásról, írástechnika, könyvek íróknak

Könyvek, amiket már kiadtunk