Alapos írónak tartod magad?

Alapos írónak tartod magad?

Figyelmes, alapos írónak vallod magad? Vagy úgy érzed, lenne miben fejlődnöd? Van 3 dolog, amire mindkét esetben érdemes figyelned.

1. Tudd a szabályokat

Ez nem egyszerűen azt jeletni, hogy emlékszel arra, amit tanultál - vagy amit gondolod, hogy tanultál - öt vagy tizenöt éve. Az alapos írók folyton képzik és újraképzik magukat nyelvtan, szóhasználat és stílus tekintetében. Kérdezz, kutass, hogy jobb lehess! Szállj szembe előítéleteiddel, ellenőrizd rendszeresen, mire emlékszel az alapokkal kapcsolatban és mennyire érted azokat. És a legfontosabb: ne mindig hidd el azt, amit gondolsz!


2. Légy nyitott az új és szokatlan szóhasználatra!

A nyelv változik és az íróknak is változni kell vele. Ez nem azt jelenti, hogy el kéne dobd a saját magas elvárásaidat és el kéne fogadd a pongyola nyelvezetet; néhány szövegkontextus egész egyszerűen nem engedi, hogy lazíts a szabályokon. De! Az írás legtöbb formája rugalmas, és neked is annak kell lenned. Igazítsd a nyelvezetet a tartalomhoz, de néha próbáld a tartalmat is a nyelvezethez.


3. Ellenőrizz

Ha bizonytalan vagy, ellenőrizz! Ha nem vagy bizonytalan, akkor is… Ne elégedj meg a helyesírás-ellenőrző programok használatával; ne csak a szavak, kifejezések defínicióit ellenőrizd, hanem másodlagos jelentéseiket is. Egy hely, ember vagy bármi egyéb leírásakor ne csak egyszerűen újraellenőrizd a helyesírást és a szóhasználat helyességét, hanem járj utána újra a helynek, személynek, annak, amiről írsz, bizonyosodj meg róla, hogy leírásod és annak tárgya összhangban vannak.

Forrás.

Címkék tippek, tanácsok, ötletek

Kapcsolódó bejegyzések

Gondolatébresztő idézetek írásról, írókról - íróktól.
2017/07/06
1140
"Írni könnyű. Csupán annyit kell tenned, hogy kihúzod, ami nem jó." - Thomas Mann
2017/08/27
5875
Kedvenc sztereotípiáink írókkal kapcsolatban.
2017/10/15
5655

Könyvek, amiket már kiadtunk