Állíts magadnak írói célokat!

Állíts magadnak írói célokat!

Ha nagy, hosszabb távú írói céljaid vannak, például megjelentetni egy könyvet vagy főállású íróvá válni, akkor könnyen előfordulhat, hogy néha teljesen kiábrándulsz az egészből, elveszted a motivációd. Hogy kerülheted ezt el?

Alkalmanként úgy tűnhet, hogy a között, ami vagy és amivé válni szeretnél hatalmas áthidalhatatlan szakadék tátong. Ezért fontos, hogy kisebb, könnyebben elérhető célokat is kitűzz: olyanokat, amikkel kapcsolatban magad is biztos vagy, hogy könnyedén el tudod érni őket, amik lépésről lépésre közelebb visznek a nagy célhoz. Négy tippet hoztunk ma ehhez.


1. Határozz meg prioritásokat

Az év végéhez közeledve különösen aktuális az a tanács, hogy gondold át, 2018-ban mire szeretnél fókuszálni, határozd meg, mire helyezed majd a hangsúlyt. Ilyen cél lehet például, hogy megírj havonta mondjuk 2 novellát.

Nem jó ötlet megosztani a figyelmed különböző projektek között. Ha munka, család mellett írsz, különösen fontos, hogy az írásra szentelt időd jól használd, tehát legyen meg ez az egy kiemelt feladatod, célod, legyen szó akár heti egy vers megírásáról vagy egy-egy blogposztról, esetleg regényed befejezéséről, vagy csupán írói stílusod finomításáról.


2. Állíts reális célokat

Lehet úgy érzed, hogy akár heti 2 novellát is meg tudnál írni, nekifogsz és valóban megy is, de csak nehezen, nem kevés áldozat árán és hamar rá is jössz, ez hosszú távon tarthatatlan. Ha ezt érzed, fontos, hogy tudj változtatni! A jól meghatározott célok nem kimerítenek és elfárasztanak, hanem folyamatos motivációt jelentenek számodra, sikerélményeket biztosítanak.

Ilyen könnyen elérhető cél lehet például:

  • írj minden nap 500 szót a regényedhez
  • írj minden vasárnap egy verset
  • írj hetente 3 új blogposztot
  • olvass el két fejezetet minden héten egy írásról szóló könyvből és gyakorolj

3. Kövesd haladásodat!

Nagy motivációt jelenthet, ha vezeted a kitűzött céljaid és azokkal kapcsolatos haladásodat. Jópofa lehet például, ha a naptáradban, jegyzeteidben kis piros csillagot teszel, mikor elértél egy kitűzött célt. Év végén visszanézve nagy élmény lehet látni, milyen jól teljesítettél!

Ha jobban szereted a digitális megoldásokat, ajánljuk figyelmedbe pl. a wunderlist.com oldalt, ami segít neked feladatlistákat összeállítani és nyomon követni, időzítésekkel és emlékeztetőkkel.

4. Ellenőrizd, hogy apró sikereid tényleg közelebb visznek-e célodhoz

Nagyszerű, ha az apró célokkal jól haladsz, de azért fontos időről időre ellenőrizned, hogy ezek valóban közelebb visznek-e ahhoz, amit hosszabb távon el szeretnél érni. Például: novelláiddal pályáztál, ok, de elérted ezekkel a várt eredményt, hasznosak voltak számodra a visszajelzések? Hetente posztoltál kétszer, de nőtt a blogod olvasótábora?

Előfordulhat, hogy újra kell gondolnod, tervezned mindent, ami előzetesen jó iránynak tűnt, az valójában nem visz olyan módon előre, mint szeretted volna. Lehet, hogy rossz az irány, de az is lehet, ezek a kis célok nem is olyan kicsik és nem hagysz magadnak elég időt rájuk. A lényeg: ha azt érzed, lehetne ezt jobban is csinálni, ne csüggedj! Ha ráébredsz, mit lehet másképp, az azt jelenti, ennyivel közelebb vagy már ahhoz, hogy lásd a megfelelő utat a célodhoz, ennyit tanultál, mióta hozzákezdtél. Ne gondold, hogy a befektetett energia felesleges volt, mert a megtett apró lépések nélkül a felismerésig sem jutottál volna el, hogy másképp hatékonyabb lehetsz!

Szóval: jövőre mi lesz a terv?

Cikkünkhöz az inspirációt a dailywritingtips.com oldalról szereztük.


Könyvek, amiket már kiadtunk