Az érzelemkeltés 7 eszköze

Az érzelemkeltés 7 eszköze

Hogy váltsd ki olvasóidból épp azt az érzelmet, amit szeretnél? Íme Amanda Patterson, a writerswrite.com oldal szerkesztőjének tanácsai.

Mit szeretnél, hogy érezze magát olvasód, miután befejezte könyved?

Néha ha megakadsz sokat segíthet ha átgondolod, mit szeretnél elérni a történeteddel. Nem arra gondolok, mit akarsz tanítani. Úgy értem: milyen érzéseket szeretnél olvasódból könyveddel kiváltani?
Azt akarod, hogy optimista, boldog, reménykedő és elszánt vagy inkább kiábrándult, elgondolkodó, becsapott és szomorú legyen? Ha ezt meg tudod határozni, ez sokat segít a történet alakításában. Minden, amit felhasználsz, leírsz, valami módon ehhez kell közelebb vigyen.


1. Építsd fel tudatosan a karaktered!

Mindig tartsd szem előtt, milyen érzést akarsz kiváltani az olvasóból, mikor karakteredről írsz. Tervezd meg az útját! Építsd úgy a reményeit, elképzeléseit, hogy azokat vagy be tudd teljesíteni vagy le tudd teljesen rombolni. Használd a testbeszédet, hogy szereplőd változásait jobban megmutathasd.

2. Használj szimbólumokat, helyszíneket előreutalásként

Bánj ezzel nagyon kesztyűs kézzel! Még az is előfordulhat, hogy a történetedenek vége és az olvasó észre sem veszi a bújtatott utalást - de ez így izgalmas.

3. Helyezz utalásokat a párbeszédekbe!

Erre is él a tanács: csak finoman! Egy jól megválasztatott szó vagy kifejezés akár fejezeteken át visszhangozhat olvasód fejében. Például az egyik szereplő mondhat valami ártatlannak tűnő dolgot, aminek aztán még is komoly súlya lesz a későbbiekben.

4. Használj kifejező neveket!

Válassz olyan neveket karaktereidnek és a helyszíneknek, amik érzelmeket tükröznek vagy valami utalást hordoznak magukban. Lehetsz nagyon egyértelmű vagy sejtelmes, de akár ironikusan is használhatod. Adhatod pl. a Virág nevet egy iparmágnás sajtóképviselőjének, aki nyilatkozataiban az erdőírtások ellen fellépőket kritizálja...

5. Használj megbízhatatlan narrátort!

Válassz olyan nézőpontot ami az érzelmeket helyezi középpontba vagy épp ellenkezőleg: teljesen kizárja azokat. Manipuláld ezzel az olvasót és ezt ne mondd el, ne éreztesd! A megbízhatatlan narrátor nagyszerű eszköz, ha célod, hogy olvasód meglepődjön vagy becsapottnak érezze magát a könyv végén.

6. Határozz meg határidőt!

Bizonytalanság, feszültség és konfliktusok ügyes használatával könnyen rabul ejtheted olvasód. Egy ketyegő óra karaktered folyamatos cselekvésre és változásra, fejlődésre készteti.

7. Használd újra a kezdést!

Az első sorok nagyban meghatározzák könyved hangulatát. Az olvasók ezek alapján képzelik el, hogy nagyjából mire számíthatnak majd. Könyved befejezése visszhaidézheti azt a hangot és képet, amit az elején festettél. Megváltoztathatod azt drasztikusan vagy épp alig érezhető módon. Használj hangulatokat, légy érzékletes, hogy a vágyott érzelmet tudd kiváltani.

Végezetül mégegyszer: ha elakadtál, tedd fel magadnak a kérdést: hogy akarod, hogy olvasód érezze magát az utolsó oldal elolvasása után? Remélem, ez segít továbbhaladni.Címkék tippek, írásról, írástechnika

Kapcsolódó bejegyzések

Harry Potter, Ebenezer Scrooge, A kis herceg, Frodó, Anne Shirley, Leopold Bloom...mitől lettek ők emlékezetesek?
2018/04/02
3067
A dialógusok adják a regények lelkét, ezért kulcsfontosságú, hogy ezeket körültekintően építsd fel.
2018/04/29
848
Miért rendez annyi vérfürdőt George R.R. Martin a könyveiben? Mikor válik hasznára a történetnek és mikor rontja azt egy szereplő túlvilágra küldése?
2018/05/25
392
Nehéz olyan regényt írni, ami az elejétől a végéig izgalmas, de egy jól időzített konfliktus mindig segíthet felrázni a sztorit.
2018/06/04
428

Könyvek, amiket már kiadtunk