Az írás ergonómiája: hogyan teremts inspiráló munkakörnyezetet?

Az írás ergonómiája: hogyan teremts inspiráló munkakörnyezetet?

Hogyan alakíts ki magadnak megfelelő munkaállomást úgy, hogy kifejezetten az írói tevékenységet támogasd vele?

Ahhoz, hogy írói munkád maximálisan hatékony lehessen, megfelelő munkakörnyezetre is szükséged van. Az órák hosszán át tartó ülés és gépelés megterhelő a testednek, ami rövidtávon a munkádat veti vissza, de hosszú távon az egészségednek sem kedvez. Hogyan alakíts ki magadnak megfelelő munkaállomást úgy, hogy kifejezetten az írói tevékenységet támogasd vele? Jöjjenek a részletek!

Hogyan alakítsd ki a munkaállomásodat?


A széked a legjobb barátod

Mindennek az alapja a megfelelő székválasztás. Ezen tényleg ne spórolj, ha kikészül a hátad, akkor az írás sem fog menni. Érdemes kifejezetten irodai széket választanod, amely megfelelően támasztja az alsó háti szakaszt is, kényelmes, ugyanakkor elősegíti azt, hogy minél egyenesebben ülj.
Amennyiben már most hát-vagy derékproblémáid vannak, próbáld ki az ún. ékpárnát: ez segít abban, hogy csökkentsd a gerincedet érő terhelést és megfelelő testhelyzetben tudj írni.

A helyes ülés

90 fok – ezt jegyezd meg. Ideális esetben írás közben 90 fokos szöget zár be:
- a combod és lábszárad (talpak a talajon)
- a combod és a törzsed
- a karod felső és alsó része

Ahhoz, hogy ezt elérd, megfelelően magas asztalra is szükséged van.

Amire még kifejezetten ügyelned kell:

-    talán kényelmes felpolcolni a lábaid, de az idő nagy részében inkább tedd mindkét talpad a talajra.
-    ne dőlj el az egyik oldaladra munka közben, mindkét farpofádon egyenletesen ülj, mert nagyon hamar el fogsz gémberedni és ez komoly fájdalmakkal is járhat.
-    ne hajolj rá a monitorra, az álladat próbáld meg úgy tartani, hogy a füleid a vállaiddal egy vonalban legyenek.
-    lazítsd el a tested: az írás hevületében gyakran megfeszítjük magunkat, pl. ha azt veszed észre, hogy a vállaidat felhúzod, akkor tudatosan engedd le őket, vegyél néhány mély levegőt, rázd le kicsit a karjaid és aztán folytasd tovább az írást.

Ha azok közé tartozol, akik nagyon nehezen bírnak sokáig egy helyben ülni, próbáld ki az állva írást! Az álló íróasztalok is egyre elterjedtebbek, nem véletlenül: egyes kutatások szerint állva sokkal kevésbé vagyunk hajlamosabbak elkalandozni és jobban fókuszálunk a feladatra.

Számítógép és tartozékai

Az íráshoz alapvetően nem szükséges különösebben nagy teljesítményű számítógép, de azért az fontos, hogy akadálymentesen, folyamatosan tudj dolgozni. A legtöbb író laptopot választ magának, amivel nincs különösebb gond, viszont érdemes megfontolni egy kiegészítő monitor és billentyűzet vásárlását hozzá – vagy legalább az utóbbit, magát a laptopot pedig úgy helyezni, hogy a monitora szemmagasságban legyen. Ez azért fontos, hogy a fejed ne lógjon lefelé, mert ez megterhelő a nyaki csigolyáknak is hosszú távon.

A kiegészítő billentyűzet kényelmi funkciókat szolgál: sokkal több helye lesz a karodnak és az ujjaidnak is, hatékonyabbá válhat a munka. Érdemes lehet egy zselés csuklótámasszal is fokozni az írás-élményt. Még ha nagyon el is kapott az ihlet, időnként állj meg és forgasd meg a csuklóidat, nyisd és zárd a tenyereidet néhányszor, kicsit masszírozd át tenyeredet.

Az egérhez csak akkor nyúlj, amikor ténylegesen használod is. Gyakori, hogy elmélkedés közben a kezünket az egéren felejtjük, de ez a testhelyzet sem a legideálisabb.

Tudom, hogy elsőre úgy hangzik, mintha folyamatosan csak arra kellene ügyelned, hogyan ülsz. Tény, hogy eleinte némi tudatosságot igényel, de később a tested megszokja és automatikus lesz a „precíz ülés” ezért pedig hosszú távon a hátad, derekad és nyakad is hálás lesz. Nem beszélve arról, hogy ha nem fáj, nem nyom semmi, akkor az írás is akadálytalanul száguldhat.

Legyen elég tér és fény az alkotáshoz

Igen, a zsenik rendszere a káosz és az éjjeli bagoly üzemmódnak is megvan a romantikája, de mindig gondoljunk a hosszú távú következményekre is.

Legyen a monitor fényén kívül is elegendő fényforrásod, mert így elkerülhető az írást is akadályozó szemfájdalom és szemszárazság. Időnként (mondjuk amíg csuklókörzéseket csinálsz) vedd le a tekinteted a monitorról és tornáztasd kicsit a szemed is: nézz fel-le, jobbra és balra, pislogj sűrűn és rövid ideig tartsd csukva is a szemed.

Az asztalodon legyen elég üres hely és tisztaság: hidd el, ez közvetetten hat az elmédre is, az új gondolatoknak is több teret adsz úgy, ha nem érzed magad túlzsúfolva.

Extra inspirációért dekorálj egy kicsit

Technikailag persze elég az íráshoz egy számítógép, asztal és szék, de a kreativitás és a figyelem tartása kifejezetten növelhető a megfelelő dekorációval és hangulati elemekkel. Próbáld meg az alábbi lista segítségével létrehozni a saját alkotói teredet.

Növények

Az angliai Exeter Egyetem kutatói szerint a szobanövények képesek akár 47%-kal növelni a koncentrációt és a produktivitást.1 Talán hihetetlennek hangzik, de ezt a területet még a NASA is vizsgálta, az ő javaslatuk az, hogy ha igazán produktív és egészséges környezetet szeretnél, akkor pl. olyan növényekkel vedd körbe magad, mint az aloe vera, anyósnyelv, vagy a vitorlavirág.2

Színek

Hallottál már a színpszichológiáról, vagy színterápiáról? Szintén kutatások erősítették meg, hogy a kék szín nem csak nyugtatólag hat az idegrendszerre, de inspiráló, kreatív környezet kialakítására is alkalmas.3 A kék után a zöld szín még az, amelyik jó hatással van az elmére. Ez nem azt jelenti, hogy most azonnal ecsetet kell ragadnod és átfestened az alkotótered falát, de segíthet, ha ilyen színű tárgyakkal veszed körbe magad írás közben.

Illóolaj, illatmécses

A színek mellett az illatok is jó hatással lehetnek a kreativitásra. Ha a koncentráció esik nehezedre, párologtass borsmentaolajat, ha a kreativitásod szeretnéd ösztönözni, akkor citrusolajokat (mandarin, grapefruit, citrom, narancs) válassz.

Motivációs üzenetek

Néha mindenkinek jól jön egy kis extra bátorítás. Ha van előtted egy parafatábla, tűzz ki rá olyan idézetet, ami számodra inspiráló, vagy állítsd be háttérképnek. Elég lehet annyi, hogy „Dolgozz tovább”, „Kitartás, még 1 oldalt legalább írj!”, „Koncentrálj az írásra, tudod, mi a célod!”, de választhatsz idézetet is valakitől:

Tedd láthatóvá azt, ami nélküled minden bizonnyal nem lenne látható.
Robert Bresson

Ezekkel támogathatod még a professzionális munkafolyamatot


Az alábbiakban felsoroltak nem tartoznak szorosan a munkakörnyezet kialakításához, ám fontos szerepük van a kreativitás és a munkakedv fenntartásában.

Szellőztess rendszeresen

Legalább óránként pár percet szellőztess, az agyadnak szüksége van friss levegőre a megfelelő működéshez.

Ügyelj a folyadékbevitelre

A kávé az írók hivatalos itala, ez köztudott, de sajnos folyadékpótlásra ettől még nem alkalmas. Márpedig a jó agyműködésnek ez is feltétele, ezért fontos, hogy legalább 45 percenként megigyál 2-2,5 dl tiszta vizet.

Állj fel és mozogj

Persze ha éppen a legnagyobb flow-ban vagy, akkor ne szakítsd ki magad belőle, de egyébként próbáld meg legalább 40-50 percenként felállni, sétálni, ugrálni kicsit és megnyújtóztatni a végtagjaidat.

TIPP: Állíts be magadnak meghatározott időközönként értesítést (pl. a telefonodon) és ilyenkor tudd le egyben a szellőztetés-mozgás-vízivás hármasát.

Fordíts külön figyelmet a hátadnak

Maga Margaret Atwood (A szolgálólány meséje c. könyv írónője) is azt nyilatkozta, hogy az egyik legfontosabb dolog az írók életében az, hogy végezzenek háterősítő-gyakorlatokat.4 A hátfájdalom őrületesen zavaró, akadályozza az írást és hosszútávon is komoly következményei lehetnek az egészségre. Érdemes néhány jógagyakorlatot elsajátítanod, amelyek kifejezetten a gerinc és a hátizmok egészségét javítják. Heti 3-4 alkalommal pár percet szánj ezekre, hidd el, megéri!


Hivatkozások:
1
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2519437/Houseplants-make-workers-40-productive-creative.html
2http://www.everup.com/2016/06/23/indoor-garden-the-best-plants-to-supplement-your-health-and-productivity/
3https://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090205142143
4https://www.theguardian.com/books/2010/feb/20/ten-rules-for-writing-fiction-part-oneCímkék írás, írói munkavégzés, írás ergonómiája

Kapcsolódó bejegyzések

A jó kezdőmondatnak nincs biztos receptje – legalábbis ezt most nem tudjuk tálcán kínálni –, de talán az alábbi válogatás segít közelebb kerülni a Tiedhez. 

2017/04/16
2715
Tuti próbáltak már lebeszélni róla - mi nem fogunk. Sőt, van pár érvünk mellette...
2017/09/28
759
Mi az a 6 tulajdonság, amivel szinte minden sikeres író rendelkezik?
2017/11/12
3949
Kevés az időd, nem fér bele, hogy írj? Vagy csak jól jönne egy kis szokatlan írásgyakorlat? Akkor kapcsolj rá: írj gyorsan!
2017/12/17
451

Könyvek, amiket már kiadtunk