Balkezes világirodalmi nagyságok

Balkezes világirodalmi nagyságok

A mai digitális korban a balkezes szerző már jóformán csak arról ismerkszik meg, hogy a billentyűzete, laptopja bal oldalán van az egér – vagy még erről sem.

"Gyerekem, ne abban a kezedben fogd a ceruzát!" - nem is olyan rég, talán még szüleink idejében is bizony sokszor elhangzott ez a mondat, ugyanis nem tartották normálisnak, ha valaki nem jobb kézzel írt. Szerencsére olyan világot élünk, ahol az, hogy valaki balkezes, már talán csak az iskolában merül fel mint "megoldandó helyzet", mikor kialakítják a lurkók ültetési rendjét.

Miért jutott eszünkbe, hogy erről írjunk most? Mivel ma van a balkezesek világnapja. 

Számos „brit tudósok szerint” típusú kutatás van a bal kontra jobb kéz témában, amik közül egy például azt is kihozta, hogy a balkezesek alapvetően sokkal kreatívabbak. Mégha ezt nem is látjuk bizonyítottnak, de az mindenképpen igaz, hogy számos balkezes müvészt, tudóst, történelmi személyt ismerünk - itt lehet is találni egy elég terjedelmes listát.


Természetesen felsorolás nélkül sem maradhatunk: íme néhány balkezes zseni az irodalom világából.

Charles Lutwidge Dodgson

A mindannyiunk által jól ismert név, aki nagy sikerű könyvével gyermekek és felnőttek millióinak tette színesebbé gyermekkorát. Na jó, nem így ismerjük valójában, de ha felfedjük a könyv címét – Alice csodaországban -, már mindenki tudja, hogy a Lewis Caroll írói néven ismertté vált szerzőről van szó.

Mark Twain

A Samuel Clemens néven született írót senkinek nem kell bemutatni: a széles közönség sok könyvének címét talán nem tudná megemlíteni, de nem túlzás talán azt állítani, hogy sokunk kamaszkorának volt meghatározó irodalmi alakja Tom Sawyer vagy Huckleberry Finn.

Hans Christian Andersen

A rút kiskacsa, A kis hableány, Hüvelykpanna, A császár új ruhája – és folytathatnánk még hosszan az Andersenhez köthető „mesék”, azaz mára sokkal inkább „alaptörténetté” vált művek listáját. Benne minden bizonnyal a későbbi évszázadok irodalmának, majd filmművészetének egyik legnagyobb inspirálóját tisztelhetjük. 

Franz Kafka

Most kicsit távolabbra kell evezzünk a kedves gyermek- és kamaszkori emlékektől. Kafkát épp az általa festett sötét világ tette olyan egyedivé és nagyszerűvé, amivel először szembesülve az ember nem mindig biztos benne, hogy van elég ereje, kitartása, hogy munkáit elolvassa – pedig érdemes. Különös, hogy valahogy ezzel összecseng annak szomorúsága, hogy írói munkásságát igazán csak halála után ismerték el.

H. G. Wells

A világirodalom legtermékenyebb alkotói között tartják számon, szokták az sci-fi atyjának is aposztrofálni, szóval meg kell hagyni: ha van az írói kreativitásnak mércéje, azt nem lenne melléfogás wells névvel illetni.

Douglas Adams

A szerző, akinek köszönhetően már a törölközőre is másképp tekintünk, A galaxis útikalauz stopposoknak írója.


Petőfi Sándor

Természetesen egy magyar példát is szerettünk volna hozni – Petőfi Sándort pedig úgy gondoljuk, senkinek nem kell bemutatni.


Címkék írás, írók, érdekesség, inspiráció

Kapcsolódó bejegyzések

Egy blog az írói életfázis minden szakaszában nagy segítség lehet. Hogyan segítheti a munkádat a könyvkiadás előtt, alatt és után a blogolás?
2018/03/25
897

Könyvek, amiket már kiadtunk