Elakadtál írás közben?

Elakadtál írás közben?

Egy kis kizökkenés segíthet néha, hogy új megközelítésben lásd az épp aktuális feladatot.

Az írás olyan lehet, mint egy gyerek: teljesen odáig vagy érte, de néha eljön az a pont, mikor egyszerűen szükséged van egy kis szünetre, amikor már nem érted az egészet és nem tudod, hogyan tovább. 
Nyugodt helyzetben lehet, tele lennél ötletekkel, mit kéne tenned, hogy kicsit felfrissítsd az agyad, de ott és akkor rágörcsölve a dolgokra ezek nem mindig jutnak eszedbe.
Mindenkinek más segít, más válik be, ezért most összeszedtünk pár tippet, hogy ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülj, próbálkozhass.

1. Szabad asszociációs játék

Ez az egyik legnépszerűbb gyakorlat “hogyan tovább” probléma esetén, amikor egyszerűen csak engeded, hogy jöjjenek a gondolatok. Ülj le a géped vagy egy darab papír elé és írd, ami eszedbe jut! Ne törődj most a helyesírással, stílussal, az sem gond, ha az összefüggések se stimmelnek - ha vannak egyáltalán-, csak írj! Így biztos kicsit ki fogsz zökkenni.

2. Rugaszkodj el

Keress egy olyan témát, ami valami módon szenvedélyed, legyen szó egy hobbiról, sportról vagy akár történelmi eseményről, szóval bármiről és írj róla! Néha épp csak 2-3 ilyen sorra van szükséged, hogy kicsit kizökkenj az épp aktuális feladatból és teljesen felfrissült gondolatokkal térj ahhoz vissza - már akár néhány perc után.

3. Menekülj más világába!

Olvass valami mást! Lehet, valami hasonló témájú írás inspirációt ad, vagy épp valami teljesen más segíthet kizökkenni az írás folyamából és új nézőpontot adhat munkádhoz. A lényeg: kicsit ne az írásra, hanem olvasásra koncentrálj.

4. Feledkezz zenébe!


Ha nem jönnek a szavak, menekülj dallamokba! Hagyd a kéziratod, keress valami a munkád hangulatához -vagy a tiedhez - kapcsolódó zenét, dobd bele magad a kedvenc székedbe, foteledbe s relaxálj egy kicsit.

5. Mozdulj meg!

Mozdulj meg! Ha fél órája ülsz egy helyben úgy, hogy közben lényegében sehová nem haladtál, érdemes elgondolkodni azon, vajon újabb 30 perc gubbasztástól milyen eredményt várhatsz… Kelj fel és mozogj! Sétálj egyet!

6. Keress valami más alkotótevékenységet!

Rajzolj valamit, írj egy pár rímet vagy csak menj ki a konyhába és főzz! Csinálj valamit, aminek célja valami klassz produktum, de nincs köze ahhoz a munkához, amin dolgozol.

7. Nézegess képeket!

Keress az interneten, vagy könyvben olyan képeket, amik kapcsolódnak a témához, amiről írsz. Segíthetnek vizualizálni számodra a dolgokat, akár új nézőpontot találni

+1 Igyál valamit!

Egy pohár víz, egy csésze tea vagy kávé, vagy egy korty bor csodákat művelhet...


Kapcsolódó bejegyzések

Magyarországon a kiadói piac most jelentős változásokon megy át, várhatóan egyre nagyobb súllyal képviseltetik majd magukat a szerzői kiadások, amit mi örömmel üdvözlünk. Ehhez kapcsolódóan hoztunk hasznos tippeket.

2017/04/19
884
Egy új könyv tervezésekor szempont vagy segítség lehet számodra, ha tudod, aktuálisan mi iránt érdeklődnek az emberek, mi foglalkoztatja őket. Ehhez segítségedre lehetnek az egyes médiumok, véletlenül kihallgatott utcai beszélgetések – és persze a Google.
2017/08/29
1461
Mi az a 6 tulajdonság, amivel szinte minden sikeres író rendelkezik?
2017/11/12
3820

Könyvek, amiket már kiadtunk