Én nem tudok írni, pedig úgy szeretnék...

Tippek, hogy győzd le a kétségeidet és kezdj írni végre

Most téged szeretnénk megszólítani, téged, aki annyira szeretsz írni, de azt hiszed, nem tudsz...

Kezdjük ott: miért gondolod, hogy nem tudsz írni, hogy nem vagy jó benne? Szinte biztos, hogy ezt még senki nem mondta neked, csak te gondolod, mert túl perfekcionosta vagy csak egyszerűen kishitű. Tudod, hogy tudsz ezen túllendülni? Nem leplek meg, ha azt mondom: ehhez írnod kell. Egyáltalán ne törődj semmivel, csak élvezd, ha magadnak örömet szerzel vele, már megérte - az meg a te dolgod, hogy végül kivel osztod még meg.

Szeretnénk segíteni lebontani néhány tévhitet, amik általában az önmegvalósítás útjában állnak, ha írásról van szó és adni pár tippet, hogy lendüetbe jöjj - olvasd át listánkat, és hajrá!

1. Felejtsd el ezt a mondatot: Nem tudok írni

Tudod, valójában ez senkit nem érdekel, ha igazán magadba nézel, talán téged sem. Ok, pl. Hemingway tuti jobban ír nálad, de ki tudja, talán csak azért alakult ez így, mert egyszer ő is abbahagyta az önkábítást és írni kezdett... Szóval ne nyafogj, írj.

2. Ne várj a tökéletesre!

Gyakran mondják, ha a tökéletes pillanatra, tökéletes társra, tökéletes lakásra, állásra, szóval a tökéletes akármire vársz és csak vársz, akkor sok dolgot elszalaszthatsz - talán épp az igazit. Igaz ez az írásra is: ne várj a tökéletes szavakra, pláne ne mondatokra, csak írd, ami jön, aztán majd szépen alakítgatod később.

3. Beszélj - akár magadban, magadhoz

Élőbeszédben társalgás közben gyakran előfordul, hogy korrigáljuk magunkat, helyesbítünk. Ez teljesen normális - lehet, ez segíthet neked akkor is, amikor írsz, szóval ha kell, beszélj hangosan, mondd, amit írsz. Van, akinek ez tényleg segít!

4. Mozgasd a szövegrészeket

Egyáltalán nem biztos, hogy minden szó, mondat, bekezdés, sőt, akár fejezet valóban ott van a legjobb helyen, ahová először tetted, szóval pakold őket nyugodtan össze-vissza, játssz velük. Olyan nincs, hogy valamit leírtál és kész, az már ott is marad. Röviden: szerkeszd bátran a szöveged!

5. Készíts vázlatot!

Ha adott az alapgondolat, amiről írni akarsz, van pár fontos infód vagy ötleted is hozzá, de nem tudod, hogy kapcsold őket össze, ne görcsölj! A fontos dolgokat írd le gyorsan egy rövid vázlatba, így semi nem vész el és idővel kialakul, hogy kapcsold őket össze.

6. Menj offline

Igen, te szörnyű internetfüggő, te, aki ha a géphez ülsz máris netezni kezdesz, rólad van szó! Na jó, igazából nem csak hozzád szólunk. Ahhoz, hogy a gép előtt ülve teljesen az írásra tudj koncentrálni fontos lehet, hogy semmi ne vonja el a figyelmed, a nyitott üres dokumetumból elkalandozva ne állj neki híreket olvasni. Szóval ha teheted, kacsolódj le a hálózatról és csak a szövegszerkesztővel dolgozz.

7. Nem kell az elején kezdened

"Van egy nagyon jó ötletem, csak nem tudom, hogy kezdjem el..." Ismerős? Felejtsd el ezt a problémát, kezdheted a végén a közepén is, csaponghatsz az egész szövegben, ahogy neked jó, a végén majd összerakod. Szóval ne görcsölj semmiképpen egy tökéletes első mondaton, ne húzd ezzel az időt, hogy aztán ezzel bizonytalanítsd el magad. Írd azt a részt, ami már összeállt a fejedben.

8. Adj magadnak határidőket!

Rövid határidőkkel dolgozz, apró célokat tűzz ki eleinte, ahogy ezeket eléred elégedett leszel és lendületet kapsz a folytatáshoz.


Nos, elkezded már ma?

Kapcsolódó bejegyzések

A könyvírásnak két igazán nehéz része van: elkezdeni és befejezni. Steinbeck tanítása alapján az utóbbit jobb, ha el is felejtjük, mert befejezett könyv nincs, szóval nézzük akkor, hogyan kezdhetjük...
2018/05/14
1389
Ha azok közé tartozol, akiknek komoly erőfeszítésbe kerül hosszabb ideig egy dologra koncentrálni és ezért az írással is meg szokott gyűlni a bajod, akkor ezek a tippek neked is hasznosak lehetnek.
2018/11/19
913

Könyvek, amiket már kiadtunk