Listák, amikre minden írónak szüksége van

Miért fontos íróként, hogy minél több dolgot feljegyezz?

Ismered azt az érzést, mikor kéne írás közben egy jó ötlet, emlékszel rá, egy hete eszedbe is jutott ehhez kapcsolódóan valami, de akárhogy töröd a fejed, nem tudod felidézni? Na, ezért érdemes listákat készíteni …

Az írói lendületet nagyon meg tudja akasztani, ha „csak egy jó kis ötlet kéne”, valami apróság, de akárhogy próbálod, nem jut semmi eredeti az eszedbe. Gondolj csak bele, milyen nagy segítség lenne, ha lenne pár jó kis tematikus listád, amiket ilyenkor csak elő kell kapnod, átfutni rajtuk és már meg is van a megoldás! 

Ne halogass, kezdd el írni ezeket már ma – van is 5 tippünk, mik lehetne azok a listák, amikkel érdemes kezdened.


1. Nevek


Többször írtunk már mi is róla, mennyire nehéz tud lenni megtalálni a megfelelő nevet karaktered számára. Gondold csak el, hányszor történt meg veled már az, hogy jövet-menet egy nagyon jó kis név eszedbe jutott, amivel épp akkor nem tudtál semmit sem kezdeni.

Akár egy filmből, újságcikkből, vagy az utcán egy táblára tekintve is remek ötleteket kaphatsz, ne hagyd ezeket elveszni! Ha valami eszedbe jut, írd fel rögtön.


2. Különleges szavak, kifejezések


Biztos neked is van ismerősöd, akinek van valami jellegzetes szavajárása, vagy fiatalok között forogva tuti te is hallottál már addig számodra ismeretlen kifejezést, amit aztán perceken belül el is felejtettél. Legközelebb ne hagyd, hogy ez megtörténhessen, jegyzeteld le gyorsan!
Segítheted egy karaktered színesebbé, izgalmasabbá tenni, ha a szóhasználatába viszel egy kis egyediséget

3. Kommunikáció jellegzetességek


Az egy dolog, hogy karaktered milyen szavakat használ, de még ennél is többet elmondhatsz róla azzal,  ha megmutatod, milyen ember a közösségben, hogy kommunikál másokkal, legyen szó verbális vagy nonverbális kommunikációról. Éppen ezért érdekes lehet egy olyan listát is összeállítanod, amiben ilyen szokásokat, kommunikációs jellegzetességeket gyűjtesz egy csopkorba, amit másoknál láttál.
Mire gondolok? Például hogy Joe és Mary folyton krumplikról kitalált viccekkel ugratják egymást, vagy hogy Pete ha egy megbeszélésen ül, mindig a szokásosnál jobban kihúzza magát és figyel, soha ne mosolyogjon.
Ezekben az a klassz, hogy mind túlmutatnak önmagukon, pl. Joe és Mary laza, jó humorú fiatalok, akik a hétköznapokban a derűt keresik, Joe pedig nyilvánvalóan ezeken a megbeszéléseken szorong és magabiztosabbnak igyekszik tűnni, mint amilyen ilyenkor legbelül.


4. Beszédbeli jellegzetességek


Egy harmadik dolog még kommunikációhoz kapcsolódóan: fontos lehet az is, valaki hogy beszél. Például ilyen lehet, ha hadar, mindent rövidít, esetleg erőltetetten kifinomult a szóhasználata vagy folyton össze-vissza ugrál a gondolatok között (de mondjuk valami rejtélyes képessége folytán mégis mondandója végére tud érni).


5. Ötletek


Na ez az, ami annyira nevetségesen kézenfekvőnek tűnik, hogy nem is kéne talán megemlíteni – mi mégis megtesszük. Vannak azok a hirtelen jött ötletek a kocsiban a dugóban állva, a bolti polcról válogatva vagy hajnal kettőkor felriadva, amik nagyon jónak tűnnek, de soha nem lesz belőlük semmi. Nem azért, mert baj van velük, hanem mert talán soha többet eszedbe sem jutnak. Mikor meg írnál és nem jön semmi ötlet, csak nézel magad elé üres szemekkel.
Kerüld el ezeket a helyzeteket és ha csak teheted írd fel, ha valami jó beugrik!


Jó, de hogy csináljam?


Ha az a fajta ember vagy, aki egyből kifogáscunamit indított el fejben, hogy persze, felírni, de hogy, annak üzenem: ceruzával vagy tollal papírra, de ha a modern megoldásokban hiszel inkább, akkor telefonba és ha önmagában az írás az, amit mondjuk menet közben problémásnak érzel, akkor akár hangjegyzetet is készíthetsz.


Egy a lényeg: a jó ötlet kincs, minél többet meg tudsz belőle őrizni, annál könnyebbé tudod tenni a saját munkád!

Kapcsolódó bejegyzések

Harry Potter, Ebenezer Scrooge, A kis herceg, Frodó, Anne Shirley, Leopold Bloom...mitől lettek ők emlékezetesek?
2018/04/02
3611
Aggódsz, hogy sosem készül el a könyved? Folyton úgy érzed, túl lassan haladsz az írással? Ez az egyik leggyakoribb író félelem - de képzeld, van megoldás!
2018/09/17
1040

Könyvek, amiket már kiadtunk