Mikor iktass ki egy karaktert?

George R.R. Martin magyarázata könyvszereplői haláláról + lista mikor iktass ki egy karaktert

Miért rendez annyi vérfürdőt George R.R. Martin a könyveiben? Mikor válik hasznára a történetnek és mikor rontja azt egy szereplő túlvilágra küldése?

A tűz és jég dala könyvsorozat (Trónok harca) olvasói tudják, hogy George R.R. Martin nem érzelgősködik karakterei fölött sokat. Látszólag szívtelenül kiírja még a fontosabb szereplőket is könyveiből egyetlen tollvonással – viszont úgy fest, ez csak hozzáadott a sikerhez. Mikor lehet indokolt akár számodra is szereplőt kiiktatni a könyvedből? Nézzük!

„Ha csak a mellékszereplőket ölöd meg, az csalás” – mondta George R.R. Martin egy, a Galaxy Edge magazinnak adott interjújában. 1 Az író szerint egyszerűen átverés úgy írni egy háborúról, hogy a főbb szereplőket mindig elkerüli a halál, vagy akár a tartós fizikai sérülés, mint pl. egy végtag elveszítése.

 Martin filozófiája, hogy az írónak kötelessége hűnek maradni az igazsághoz még akkor is, ha fantasy műfajban alkot. Az igazság pedig szerinte az, ami a Trónok harcában is sokszor elhangzik: mindenkinek meg kell halnia!

Martin szerint egyszerűen szükségszerű írni a halálról, különösen akkor, ha a történeted alaptémája valamilyen komoly konfliktus, vagy háború. „Ha már egyszer elfogadtad, hogy a halál is része lesz a történetednek, akkor légy őszinte...és mutasd meg, hogy a halál bármikor, bárkire lecsaphat. Nem élhetsz örökké csak azért, mert egy cuki kissrác vagy, vagy a főhős legjobb barátja, esetleg maga a főhős. Néha a főhős is meghal, az én könyveimben legalábbis biztosan. Szeretem a karaktereimet, mindig nehéz megölnöm őket, de tudom, hogy így kell lennie. Hajlamos vagyok úgy gondolni ezekre az alkalmakra, hogy nem én ölöm meg őket. Egy másik karakter a gyilkos. Felmentem magam a bűntudat alól.”2

Akármennyire is fájdalmas olvasóként (vagy nézőként), be kell látnunk, hogy van igazság George R.R. Martin szavaiban. Az élet elkerülhetetlen része a halál, ami sokszor váratlanul csap le és nem válogat – idővel pedig minden embert elér. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden regényben kötelezően meg kell halnia a főbb karakterek valamelyikének (vagy többségének...), de néha a történet javára válhat. Nézzük meg röviden, milyen helyzetekben van helye a szereplő kiiktatásának és mikor indokolatlan?

A szereplő halála akkor nyer értelmet, ha..:


-    Elősegíti a végkifejletet.
-    Segít elérni a szereplő személyes, számára mélyen fontos célját.
-    Motivál más karaktereket a történet folyamán.
-    Jogos megtorlás/sors a szereplő korábbi cselekedetei miatt.
-    Még inkább kiemeli a könyv alaptémájának jellegét (pl. egy háború esetén).
-    Segít valóságosabbá tenni a történetet.
-    Ez által kikerül a képből egy háttérszereplő.

A szereplő halála indokolatlan és a történet rovására is mehet, ha...:


-    Csak a sokkolás kedvéért használjuk, hogy váratlanul megdöbbentsük az olvasót.
-    Csak az érzelemkeltés miatt alkalmazzuk, hogy elszomorítsuk az olvasót.
-    Semmilyen módon nem építi a történetet, vagy egyéb karakterek fejlődését.
-    Csak egy háttérszereplő kiiktatására irányul – igen, ez a jó indokok között is helyet kapott. Ha egy karakter „extra” szereplő, akkor kiiktatása előtt azért alaposan elemezd ki, volt-e valóban helye a történetben, másképp a halála (és a korábbi szerepeltetése is) egyszerűen felesleges lesz.


Bánj okosan az erővel, amit egy karakter életre keltésével nyersz - használhatod a halál erejét, de ne szálljon a fejedbe a hatalom.


Forrás:
1-2: https://www.theguardian.com/books/2016/may/17/george-rr-martin-game-of-thrones-characters-die-it-has-to-be-done-song-of-ice-and-fireCímkék könyvszereplő halála, karaktergyilkosság, George R.R. Martin, írástechnika, írásról

Kapcsolódó bejegyzések

Ha valaki írásra adja a fejét, valószínűleg felötlik benne a kérdés, vajon mennyi idő alatt fog elkészülni. Egy dolog azonban teljesen nyilvánvaló: a végeredmény minősége nem attól függ majd, milyen hamar vagy lassan készült el.

2017/02/26
1341
Harry Potter, Ebenezer Scrooge, A kis herceg, Frodó, Anne Shirley, Leopold Bloom...mitől lettek ők emlékezetesek?
2018/04/02
3067
Hogy váltsd ki olvasóidból épp azt az érzelmet, amit szeretnél? Íme Amanda Patterson, a writerswrite.com oldal szerkesztőjének tanácsai.
2018/04/07
589

Könyvek, amiket már kiadtunk