Hány szó egy regény?

Hány szó egy regény?

Mennyit kell írnom, hogy azt már regénynek hívhassam?

Először is szögezzük le: nem a terjedelem teszi a regényt, nem akkor lesz kész, mikor azt a "hiányzó" utolsó szócskát is beszerkeszted valahogy. Vannak azonban olyan általánosan elfogadott "szószámok", amik egy-egy típus esetén jellemzőek. Ezeket próbáljuk most nektek bemutatni.

Könyvtípus és célközönség

Az egyik legfontosabb, amit szem előtt kell tartanod a könyved hosszának meghatározásakor, az az, hogy kinek írsz. Ha például 6-7 éveseket célzol, olyanokat, aki most tanultak épp olvasni, nem érdemes számukra Háború és béke hosszúságú regényt írnod, illetve a szüleiket pedig nem fogod tudni 40 oldalas képeskönyvvel levenni a lábukról. Szóval a méretetet illetően adottak bizonyos műfaji követelmények és ehhez jönnek még a célközönséged jellemzői, a téma, amiről írsz és ezek együtt adják ki, hogy ideálisan milyen hosszúságú legyen a könyved. Ebben az előző mondatban szeretném az ideálisan szót nagyon aláhúzni, kőbevésett szabályok ugyanis nincsenek, azt itt leírt adatok is leginkább statisztikai alapúak.

Tehát a legfiatalabbakat célzó könyvek értelemszerűen rövidebbek: egy gyerekeknek szóló képeskönyv nem szokott általában hosszabb lenni 40 oldalnál, egy mesekönyv pedig általában 1000-10000 szó között van (nem számítva ebbe most természetesen a gyűjteményeket), de mikortól lesz valami a terjedelme alapján már regény?


Meddig novella, honnan regény?

Gyakran fel szokott merülni a kérdés, főleg kezdő íróknál, hogy írtak valamit, de az most mi? Novella vagy regény, esetleg kisregény? Számos formai követelmény is segíti az egyes műfajok egymástól való elkülönítését, de ha terjedelem alapján szeretnénk meghatározni, mi micsoda, akkor ahhoz Íme egy kis számszerű segítség!

  • 5-10000 szóban szoktuk meghatározni a novellák hosszát, 
  • 40000 szóig kisregényről,
  • 40000 szó felett pedig már regényről beszélünk.

És persze ez még nem minden, mert regény és regény között is hatalmas különbségek lehetnek. Általában azt szokták írni, hogy a mennyiség felső határa a 120 000 szó, de a 40 000 és 120 000 közötti számokon többféle célközönség és témakör is osztozik.
A megfelelő hosszúságúra írt regénnyel a szerző azt tudja bizonyítani, hogy ismeri az olvasóit, azok igényeit. Tehát mikor a könyv hosszát meghatározod, az kell a fejedben legyen, vajon a célközönséged mit vár tőled, és bizony egy romantikus regénnyel vagy egy sci-fi-vel szemben az elvárások merőben másak.


Ahány téma, annyiféle terjedelem?

Különböző témájú regények összevetése után nyilvánvalóvá válik, hogy egyes témákban íródott könyvek jellemzően terjedelmesebbek, míg mások vékonyabbak. 

Néhány konkrét szám témánként:

  • az ifjűsági regények a legrövidebbek 40 - 70000 szóval,
  • a felnőtteknek írt ponyvaregények 80 - 100 000 szó hosszúságúak jellemzően,
  • krimik, thrillerek. horrorok javarészt 70 - 90000 szavasak,
  • a romantikus regényeknél a legtágabbak a határok, ezek terjedelme 50 - 100000 szó között mozog,
  • a sci-fi, fantasy és történelmi regények a leghosszabbak, 90-120000 szavukkal.

Ha idáig eljutottál és vad számolgatásba kezdtél, hogy hova is sorold be majd a könyved, azért mi azt tanácsolnánk, hogy lazíts! A fentiek elsősorban a hagyományos kiadói modellben játszanak szerepet, ahol akár szerkesztői elvárásként is megfogalmazódhatnak. Ha magánkiadásban gondolkodsz, lazábban kezelheted ezeket, de tudod itt is áll a mondás: ahhoz, hogy felrúgd a szabályokat, először legyél tisztában velük.

A cikkhez a writersdigest.com anyagai nyújtottak segítséget.

Könyvek, amiket már kiadtunk