Írás - hogy kezdd újra?

Írás - hogy kezdd újra?

Jó ideje nem írtál már, de most feléledt benned a vágy, hogy újra nekifogj. Hogy csináld?

Ha nem az írás a fő bevételi forrásod, előfordulhat, hogy hosszabb ideig valamilyen okból egy sort sem vetsz papírra. Aztán ahogy múlik az idő, talán többször is eszedbe jut, hogy jó lenne valamit írni, de az idő múlásával mégis egyre nehezebben veszed rá magad, mert talán elhatalmasodik rajtad az érzés, ami csak egyre felerősödik: ha ennyi idő kimaradt, talán már kár is újra ezzel foglalkoznod.
Én azt mondom: ha megvan benned a késztetés, semmiképp ne beszéld le magad a folytatásról, vagy ha úgy tetszik: újrakezdésről.
De hogy szánd el rá magad?

 Hoztam pár ötletet!

1. Vedd elő a korábbi írásaid és nézd át őket!

Alapvetően két dologra számíthatsz: vagy tetszeni fognak, vagy nem, és ebben eddig semmi meglepő nincs. De mivel talán már hosszabb ideje nem vetted őket kezükbe, már-már kívülállóként tekintesz majd rájuk, másképp látod őket, mint írás közben. Talán új ötleteket kapsz, hogyan folytasd, hogyan javítsd, vagy meglátod, miért volt rossz az egész és hogy lehetne jól csinálni.

2. Vedd lazán!

Ne kezdd úgy, hogy egyből első helyre próbálod helyezni az írást a fontossági listádon és minden szabadidőd ennek szenteled! Persze valószínűleg erős lesz benned a vágy, hogy bizonyíts magadnak, de ezt ne így akard elérni! Ha nagyon rágörcsölsz, sokkal nagyobb lesz az esélye, hogy csalódást okozol magadnak, ha nem úgy haladnak majd a dolgok, mint szeretted volna.

3. Zárd ki a negatív gondolatok!

Ne stresszeld magad feleslegesen! Ne az eredményeket, hanem az élményt hajszold, az érzést, hogy örömmel töltsön el, amit csinálsz.

4. Haladj apránként!

Mondhatni: szoktasd vissza magad az írásra. Ne akarj egyből regényt írni! Egy befejezett rövid tárca, novella hamar tud sikerélményt biztosítani és a rutinod is segít visszaállítani. Kezeld ezt úgy, mint egy friss szerelmet, amikor még nem akarsz ajtóstól rontani a házba.

5. Legyenek rövidtávú céljaid!

Ez össze is függ az előző ponttal. A lényeg: hogy fenn tudd tartani a lelkesedésed, tűzz ki eleinte könnyen elérhető célokat! Például határozd el, hogy egy nap írsz 4-5 oldalt vagy kidolgozol egy karaktert, esetleg egy jó helyszínt próbálsz kitalálni.

6. Teremts megfelelő körülményeket!

Idézd fel, hogy ment legjobban az írás és teremtsd meg azokat a körülményeket! Mondhatnám, hogy zárd ki a zajt, legyenek megfelelőek a fényviszonyok és este fogj hozzá – de lehet, de bömbölő zene mellett, hajnali félhomályban szeretsz igazán írni. A lényeg: először ne akarj változtatni, csináld úgy, ahogy szeretted. Ha az már nem az igazi, nem inspirál, akkor változtass, de a kiindulás legyen az, ahogy korábban jó volt.

7. Ne mondd el senkinek!

Vagy mondd, te tudod – de számolj vele, minél többen tudják, annál nagyobb lesz a nyomás, érdeklődni fognak, hogy mi a helyzet, haladsz-e. Erre nem biztos, hogy szükséged van...

8. Kezdd el!

Ha már mindent kitaláltál, elszántad magad, akkor jön a java: Írj! Enélkül az első 7 pontnak se lenne értelme. 


Ha pedig a fentieket - de legalább az utolsó tanácsot - megfogadtad, akkor jó hírünk van: újrakezdted.
Címkék tippek, írásról, írástechnika

Kapcsolódó bejegyzések

Ha rendszeresen követed a Mybook.hu Facebook-oldalát,akkor időről-időre belefuthatsz „kihívásokba”, amit olvasótáborunk mindig nagy örömmel fogad. Ezek rövid írásgyakorlatok, amelyek segíthetnek kibillenteni a holtpontról, vagy csak formában tartani minden nap.
2019/01/20
116

Könyvek, amiket már kiadtunk