Hogyan válassz és alkalmazz tesztolvasót (bétát)?

Hogyan válassz és alkalmazz tesztolvasót (bétát)?

Hogyan segíthet egy tesztolvasó sikeresebbé tenni a publikálás előtt álló könyved? Mire ügyelj kiválasztásuknál, véleményeik feldolgozásánál?

Azok, akik életük első könyvének kiadására készülnek, nem feltétlenül vannak abban a helyzetben, hogy profi szerkesztőt alkalmazzanak. Egyedül viszont kétségtelenül nehéz meglátni az esetleges logikai csavarokat, buktatókat a saját könyvünkben. Ennek megoldása lehet, ha tesztolvasókat, azaz ún. „bétákat” hívunk segítségül. Ennek módjáról szól a következő bejegyzésünk.

Mire valók pontosan a béták?


Szögezzük le az elején: a béták nem korrektorok és nem is hivatásos szerkesztők. Ennek ellenére rendkívül nagy segítségedre lehetnek abban, hogy tökéletesíthesd művedet, mielőtt végleges formában olvasóid elé kerül. Ők friss szemmel nézik azt, amit Te a fejedben már több tucatszor végigrágtál. Rajtuk keresztül előszűrheted az olvasóközönséged lehetséges reakciót és megláthatsz olyan hiányosságokat, vagy javítandó részeket, amelyek neked elkerülték a figyelmedet, vagy éppen azt hitted róluk, hogy eléggé egyértelműek.

Segíthetnek a történet finomításában, a karakterek tökéletesebb kidolgozásában így végső soron abban, hogy könyveddel célt érj.

Hogyan válassz magadnak bétát?


Kézenfekvő volna, hogy családtagjaink, barátaink, hozzánk közel álló személyek sorából válogassunk és a legtöbben így is tesznek. Ők viszont éppen a közeli kapcsolat miatt nem a legalkalmasabbak bétának. Elképzelhető, hogy elfogultak, vagy épp nem mernek kellően őszinték lenni, de leginkább az a gond, hogy ők  ismerik már az észjárásod, megszokták a szófordulataid, ezért könnyebben elsiklanak olyan esetleges hibák felett, amelyek a későbbi olvasóidban zavart kelthetnek.

Az ideális béta:

- nem a legközelebbi ismerőseid közül kerül ki.
- rendszeresen olvas.
- kedveli az olyan műfajú könyveket, amelyben te is alkotsz.
- képes betartani határidőket, megbízható és őszinte.

Megkérheted az ismerőseidet is, hogy ajánljanak neked bétának alkalmas személyt, de közösségi oldalakon, fórumokon keresztül is kereshetsz tesztolvasókat.

Igen, nem véletlen a többes szám: mondhatnánk azt is, hogy egy béta nem béta , vagyis minél több a vélemény, annál jobb,. Igazán ugyanis ezek keresztmetszetére lesz majd szükséged, az fog rámutatni a valóban javításra érdemes dolgokra.

Adja magát a kérdés, hogy mennyibe kerül számodra egy béta? Ez teljesen a ti megegyezéseteken múlik, de általában itt nincs szó konkrét fizetségről. Ha a béta maga is ír, akkor megbeszélhetitek, hogy egymás munkáját kölcsönösen véleményezitek. Ha nem ír, akkor felajánlhatod a segítségedet bármi egyébben. Általában a bétákat az olvasás iránti szenvedélyük eléggé motiválja, így nem kérnek, vagy várnak cserébe semmit, de egy kedves gesztus mindenképp csak előnyére válhat a közös munkának.

Hogyan add át tesztolvasásra az írásod?


Ha először dolgozol együtt az adott személlyel, akkor mindenképpen csak egy részlettel, fejezettel kezdjetek, ebből láthatod majd, hogy valóban tudtok-e együttműködni. Olyan fejezetet adj át, amelyet már Te magad is alaposan átolvastál, javítottál és lezártnak tekintesz. Persze arra is van lehetőséged, hogy éppen azért kérj bétát, mert elakadtál: ez esetben viszont pontosan fogalmazd meg, mi okoz nehézséget a folytatásban.

Beszéljétek meg, hogy számára milyen formában volna kényelmesebb az olvasás: nyomtatott dokumentumként, vagy elektronikus fájlként. Utóbbi esetében is több lehetőséged van: tárolhatod felhőben is, amit csak az adott bétákkal osztasz meg, de ha megvan a bizalom, akkor Word dokumentumként is átadhatod, hiszen kétségtelenül ebben a legkönnyebb megjegyzéseket beilleszteni a megfelelő helyre. Ebben az esetben hasznos lehet, ha minden egyes béta számára külön-külön elnevezed a fájlt, így könnyebb lesz nyomon követni, hogy kitől mi érkezett vissza.

Hogyan segítsd a béták munkáját, hogy számodra is minél hasznosabb legyen a végeredmény?


Fontos, hogy konkrét kérdésekkel együtt add át írásod. A „mondj véleményt” nem lesz elég, mert vagy túl keveset kapsz, vagy éppen túlságosan sokat. Adj neki támpontokat, hogy mihez vársz tőle javaslatokat. A főbb területek, amelyekben a béták segíthetnek:

- van-e valamelyik karakterrel problémája, mint pl. nem érti a motivációit, nem tartja elég kidolgozottnak.
- érzékel-e bárhol űrt, hiányosságot, logikai buktatót.
- megfelelő-e a cselekmény tempója.
- volt-e olyan rész, amit indokolatlannak érzett, vagy éppen bővebb kifejtésre szorulna.
- van-e zavaró szóhasználat, vagy értelmezhetetlen mondat.

Ha valamiben kifejezetten bizonytalan vagy, az mindenképp kerüljön fel erre a listára.

A fentiekhez hasonló alapvetés az is, hogy szabjatok meg egymás között határidőt. Még ha ez részükről bizonyos tekintetben szívesség, akkor is közös munka, ami csak akkor működhet sikeresen, ha kereteket adtok neki.

Hogyan állj neki a vélemények feldolgozásának?


Először is: ne ess pánikba és ne vegyél semmit sem személyesnek. Hirtelen szembesülni mások véleményével olyasmiről, amit te hosszasan érleltél magadban és szinte a gyermekednek tekintesz, nem mindig könnyű (vagy inkább, piszok nehéz). Ezért fontos, hogy tisztázd magadban, mielőtt leülsz elolvasni a béta-kommenteket: ezek a vélemények nem rólad szólnak és főleg nem ellened.

Nem is kell minden egyes javaslatot megfogadnod, inkább hasonlóságokat keress: mi az, amire esetleg többen is felhívták a figyelmed? Ezek azok a pontok, amelyek vélhetően a későbbi olvasóidnak is feltűnnek majd, így először mindenképp ezekkel foglalkozz. Miközben a hasonlóságokat keresed, jelöld meg külön azokat a kommenteket is, amik elgondolkodtattak – később ezeket is újraelemezheted.

Ha hirtelen soknak érzed a véleményeket, akkor tedd félre őket egy kicsit, foglalkozz mással. Egyébként sem javasolt, hogy egyszerre dolgozd fel mindet és kezdj is el javítani – hagyj ezek között szünetet, aludj, olvasd át friss aggyal ismét a javaslatokat. Hagyj időt magadnak a megemésztésükre és annak eldöntésére, mit és hogyan érdemes megfogadnod.

Fontos, hogy a béták semmiképp ne vegyék el a kedved attól, hogy kiadd a könyved! Ne feledd: ez a Te történeted, így elsősorban olyannak kell lennie, amivel Te magad tudsz azonosulni. Olyan könyvet még senki sem írt, ami a világon mindenkinek maradéktalanul tetszett volna és – bár az esély mindig ott lesz – vélhetően a Te könyveddel sem lesz másként. Ezzel nincs is semmi baj, soha ne arra törekedj, hogy mindenkinek megfelelj, mert a végén pont a Te hangod fog elveszni belőle.

A béták segítségét higgadtan és tudatos kell alkalmaznod. Ha erre képes vagy, akkor egyértelműen növelheted az esélyét annak, hogy a könyved sikeres legyen. Emellett van még egy hozadéka: kiváló lelki felkészülést is ad ahhoz, hogy végül el merd engedni a könyved és megtalálja a helyét ott, ahova mindig is szántad – olvasók tömegének szívében.


Címkék írástechnika, tippek íróknak

Kapcsolódó bejegyzések

Az írás sok ember számára misztikus tevékenység, ami sok kérdést és véleményt szül...
2017/07/31
585
Tuti próbáltak már lebeszélni róla - mi nem fogunk. Sőt, van pár érvünk mellette...
2017/09/28
645

Minden piszkozatod olyan lesz, mint amilyennek tervezted? Szuper, csak így tovább! De az igazásg az, legtöbbünk számára óriási a szakadék a fejünkben megszületett csodás könyv és az első nyers kézirat között. Van azonban egy jó hírünk: minden elrontott, vagy annak vélt piszkozat közelebb vihet a vágyott sikerhez!  


2017/10/24
1605

Könyvek, amiket már kiadtunk