Hogyan alkoss felejthetetlen főhőst történetedhez?

Hogyan alkoss felejthetetlen főhőst történetedhez?

Harry Potter, Ebenezer Scrooge, A kis herceg, Frodó, Anne Shirley, Leopold Bloom...mitől lettek ők emlékezetesek?

Harry Potter, Ebenezer Scrooge, A kis herceg, Jay Gatsby, Huckleberry Finn, Hester Prynne, Frodó, Anne Shirley, Sherlock Holmes, Leopold Bloom...sorokon át folytathatnánk még. Történetük merőben más, mégis van, ami összeköti ezeket a neveket: olyan regényhősöket rejtenek, akiket világszerte milliók ismernek.

Ezek a szereplők szinte kultikussá váltak és alkotójukat is halhatatlanná tették. Mindegy, hogy dráma, fantasy, vagy bármilyen más műfaj: ha regényt írsz, a főszereplődön múlik a siker. Ahogy az izgalmas történetvezetésnek, úgy a felejthetetlen főhősök megalkotásának is van néhány alapszabálya. A külső és belső személyiségjegyek is egyértelműen ide tartoznak, de ebben a bejegyzésben kicsit mélyebbre megyünk ezeknél. Az alábbi lista segíthet abban, hogy emlékezetessé formálhasd főhősödet.
 

1. Legyen egyszerűen megragadható lényege

Az egyszerűség nem az a szó, amit egy legendás regényhősről először mondanál, mégis ezzel kell kezdenünk a sort. Ezt az egyszerűséget értelmezd így: leírható egy mondatban az, amitől a karaktered emlékezetes?

Pl.:
Harry Potter – A fiú, aki túlélte (a halálos átkot).
Hester Prynne – A nő, aki szembe nézett a „bűne”következményeivel.
A kis herceg – A kisfiú, aki mer kérdezni és gondolkodni az életről.

Vedd sorba kedvenc regényeid szereplőit és próbáld meg egyszerűen megfogalmazni lényegüket. Ha ez megy, utána jöhet a saját karaktered is!

2. Legyen CÉLJA, motivációja

Nincs főhős cél, vagy motiváció nélkül, végső soron ez ad irányt a történeted fő ívének is. A motivációt érzések, múltbeli, vagy épp jövőbeni történések is adhatják, a sor itt is végtelen. Néhány kiindulópont:

Alapmotiváció: túlélés, kíváncsiság, vágy, egészség.
Nemes motivációk: szerelem, tisztelet, becsület, egyenlőtlenség, igazságtalanság.
Sötét motivációk: gyűlölet, féltékenység, bosszú, büszkeség, kapzsiság, hatalomvágy.
Félelemből, szomorúságból táplálkozók: halál, veszteség, bűntudat, visszautasítás, megaláztatás.
    

3. Okozzon meglepetést

Gondold végig, mi teszi igazán emlékezetessé a legnagyobb főhősöket? Emlékszünk, a...
-    titkaikra
-    különleges erejükre
-    hazugságaikra
-    hibáikra
-    felemelkedésükre
-    döntéseikre

Összességében nem a teljes történetre, vagy a főhős minden mondatára emlékszünk, csak jelentős pillanatokra, amelyekben általában ott van valamilyen váratlan fordulat, vagy egy addig ismeretlen titok.

4. Legyen emberi

Még akkor is, ha természetfeletti képességekkel ruházod fel szereplődet, ügyelned kell arra, hogy rendelkezzen emberi jellemvonásokkal. Olvasóid ezekkel tudnak azonosulni, így tudnak végül eggyé válni a történeteddel.

Emberivé teheti őt egy-egy probléma, ami gyötri, vagy gondolatok, érzések. Nem kell rögtön nagyban játszanod itt sem: egy fájós térd, a csokoládé túlzott szeretete, egy kis féltékenység, az éhség kínzó mardosása. Apró pillanatok, amiket te is átéltél már: ezek sora teszi valóságossá szereplődet.

5. Adj neki teret, „sztorikat” és nagy pillanatokat

Gondolj egy baráti beszélgetésre: miből állnak a hosszúra nyúlt, jó hangulatú esték? Sztorizgatásból, „emlékszel, amikor...” típusú mondatokkal. Adj főhősödnek is emlékezetes jeleneteket humorral, tanulsággal, és persze érzelmekkel.

Az érzelmeknek külön helye van, mert ezekből épülnek aztán fel a Nagy Pillanatok. Engedd, hogy érezzen intenzíven, szeressen, vagy haragudjon, töltse el a szívét valami olyan erősen, hogy cselekvésre sarkallja. Abban az egyben biztos lehetsz, hogy Olvasóid bárkik is legyenek, a szeretet, a szomorúság, vagy a düh érzése mindegyiküket elérte már élete során, így ezen keresztül biztos, hogy tudnak kapcsolódni hősödhöz.

6. Legyen hiteles

Megvan a motiváció? Megvannak a főbb személyiségjegyek, a háttértörténet? Akkor innentől már csak arra kell ügyelned, hogy döntései és cselekedeti összhangban álljanak ezekkel. Ha mégis szembemegy velük – mert akár ez is okozhatja a fent már említett meglepetést, fordulatot-, akkor annak legyen az Olvasó számára is érthető oka.

7. Fejlődjön

Minden. Történet. Kulcsa.

A karakterfejlődés.

Enélkül nincs regény, de még film, vagy sorozat sem. Ha a hősödet nem érik szemléletformáló hatások, nem tud tanulni, nem lesz erősebb, nem tart semerre, akkor hiába minden más írói zsenialitás. A fejlődés szükségszerű, ennek elérése legyen a láthatatlan ösztönző, amely vezeti a kezed az írás során.

Címkék regényírás, főhős, főszereplő, karakter, írás, írástechnika

Kapcsolódó bejegyzések

Hogy váltsd ki olvasóidból épp azt az érzelmet, amit szeretnél? Íme Amanda Patterson, a writerswrite.com oldal szerkesztőjének tanácsai.
2018/04/07
590
A dialógusok adják a regények lelkét, ezért kulcsfontosságú, hogy ezeket körültekintően építsd fel.
2018/04/29
848
Miért rendez annyi vérfürdőt George R.R. Martin a könyveiben? Mikor válik hasznára a történetnek és mikor rontja azt egy szereplő túlvilágra küldése?
2018/05/25
392
Nehéz olyan regényt írni, ami az elejétől a végéig izgalmas, de egy jól időzített konfliktus mindig segíthet felrázni a sztorit.
2018/06/04
428
Ismered azt az érzést, mikor kéne írás közben egy jó ötlet, emlékszel rá, egy hete eszedbe is jutott ehhez kapcsolódóan valami, de akárhogy töröd a fejed, nem tudod felidézni? Na, ezért érdemes listákat készíteni …
2018/08/21
844

Könyvek, amiket már kiadtunk