Hogyan NE kezdd a regényedet? Irodalmi ügynökök javaslatai íróknak

Hogyan NE kezdd a regényedet? Irodalmi ügynökök javaslatai íróknak

Néha a rossz példa a legjobb példa! Irodalmi ügynökök tapasztalataiból és véleményeiből szemezgettünk nektek.

Az irodalmi ügynökök munkaidejének egy jelentős részét az teszi ki, hogy kiadásra szánt regényeket, forgatókönyveket olvassanak, majd az arra érdemesnek tartottakat kiadók, producerek számára próbálják értékesíteni. Az Egyesült Államokban ennek a szakmának nagy hagyománya van, így az ottani neves ügynökök széleskörű tapasztalattal rendelkeznek azt illetően, milyen egy sikeres könyv – vagy éppen mi állhatja a siker útját.

A thewriterlife.com oldal összegyűjtötte néhány neves külföldi irodalmi ügynök tanácsát azt illetően, hogyan ne kezdd a történeted, ha sikeres könyvet, vagy akár forgatókönyvet szeretnél írni. Ezek fordításai olvashatóak az alábbiakban:

Félrevezető kezdetek

„Nem szeretem, amikor a főhősként bemutatott szereplő meghal az első fejezet végén. Minek töltöttem akkor ennyi időt ezzel a karakterrel? Az ilyesmitől becsapva érzem magam.”
- Cricket Freeman, The August Agency

„Nem szeretem az olyan kezdő jeleneteket, amelyek rendkívül valóságosak, majd kiderül róluk, hogy csak a főhős álmodta őket. Átverve érzem magam tőle.”
– Laurie McLean, Foreword Literary

„Ha valaki ír egy igazán izgalmas karakterről, ráadásul megkapó módon – majd a későbbi fejezetekben ő már csak egy sokadrangú mellékszereplő lesz.”
– Ellen Pepus, Signature Literary Agency

Prológusok

„Nem vagyok nagy rajongója a prológusoknak – jobban szeretem az események középpontjában találni magam az első oldaltól kezdve, minthogy külső szemlélőjük legyek, vagy fokozatosan beleengedjenek.”
– Michelle Andelman, Regal Literary

„A legtöbb ügynök nem kedveli a prológusokat. Csak írd meg az első fejezetet jól és lényegre törően.”
– Andrea Brown, Andrea Brown Literary Agency

„A prológus legtöbb esetben csak egy lusta módja annak, hogy háttértörténet-darabkákat adj az olvasóidnak. Ezt sokkal elegánsabban megteheted a történet közben. Fenébe a prológussal, teljes gőzzel előre!”
– Laurie McLean, Foreword Literary

Expozíció és leírások

„Számomra a legirritálóbb dolog, egy olyan nyitófejezet, amiben túl sok az expozíció – amikor messze túlmennek azon, ami szükséges egy nyitókép felállításához. Azt akarom érezni, hogy mesteri történetíró kezei közé kerültem, és ha a történet hosszú, virágos, túlságosan körülírt mondatokkal kezdődik (olyanokkal, mint amilyen ez is), az inkább amatőr íróra vall, és túlságosan „kitalált” történetre. Leginkább azt tudom élvezni, amikor az író megtalálja az egyensúlyt az expozíció és a rejtélyesség közt (...)  - a még feltáratlan ismeretlen az, ami arra sarkall minket, hogy továbbolvassunk.”
– Peter Miller, PMA Literary and Film Management

„A [melléknév] [melléknév] nap felragyogott a [melléknév] [melléknév] égen, végigterítve a [melléknév] fényét a [melléknév] [melléknév] [melléknév] tájon.”
– Chip MacGregor, MacGregor Literary

„Nem szeretem a végtelen hosszú listákat amelyek a karakterek jellemzésére szolgálnak. Például: Szeme olyan kék volt, mint a nyári égbolt, hosszú szőke haja pedig fürtökben omlott a vállára. Apró orra pontosan tökéletes méretű volt szív alakú arcához. Azúrkék ruhája – húzott derékrésszel és hosszú, bő ujjakkal – míderén szinte hívogatóan futottak végig az apró gyöngygombok. Stb. stb...Nem érdekel! Dolgozd bele a történetbe."
– Laurie McLean, Foreword Literary

Túl lassú indítás

„Nem köt le, ha azzal indít, hogy a karakter tesznek-vesz, de nem csinál semmi érdemlegeset. Mosogat, gondolkodik, kifelé néz az ablakon és elmélkedik, cipőt köt és töpreng.”
– Dan Lazar, Writers House

„Nem szeretem az „egyszer volt hol nem volt”, vagy „az idők kezdete óta” jellegű nyitásokat.  Legfőképp azt nem kedvelem, amikor az első fejezetben tulajdonképpen semmi érdemleges nem történik.”
– Michelle Andelman, Regal Literary

Karakterek és háttértörténetük

„A legnagyobb probléma, ha az első pár oldalon rögtön „információ dömping” vár minket, amiben az író megpróbál minden fontos dolgot bemutatni ahhoz, hogy megértsük a sztorit. A karakterek megismerése pont olyan, mint a való életben megismerni valakit. A személyiségüket és életük történetét idővel, fokozatosan ismered meg.”
– Rachelle Gardner, Books & Such Literary

„Nem kedvelem azokat a leírásokat, amelyek túlságosan tökéletesnek tüntetik fel a karaktereket. Azokkal a szereplőkkel, akik mind külső és mind belső tulajdonságaikat illetően makulátlanok, nem lehet megfelelően azonosulni és unalmasak is.”
– Laura Bradford, Bradford Literary Agency

Sci-fi könyvek esetén

„Amikor egy sci-fi történet azzal indul, hogy két oldalon keresztül csak a különös tájat jellemzi az író...”
– Chip MacGregor, MacGregor Literary

Krimi könyvek esetén

„Valaki a hunyorog a napfényben mert szörnyű másnaposság gyötri – te jó ég! Millió krimit kezdtek már így.”
– Chip MacGregor, MacGregor Literary

Fantasy történetek esetén

„Igazi klisé egy nagy csatajelenettel indítani (leginkább az zavar, hogy nem ismerek még senkit, ezért izgulni sem tudok még a csata kimenetele miatt), vagy azzal, hogy a főhős épp gyógynövényeket gyűjt (meglepően sokan indítanak így).”
– Kristin Nelson, Nelson Literary


Korábban írtunk már arról is, milyen egy jó kezdőmondat - ide kattintva olvashatod el.

Forrás:

https://thewritelife.com/the-worst-ways-to-begin-your-novel-advice-from-literary-agents/#.ds4fks:ip0


Címkék írásról, írástechnika, tippek, íróknak

Kapcsolódó bejegyzések

A könyvírásnak két igazán nehéz része van: elkezdeni és befejezni. Steinbeck tanítása alapján az utóbbit jobb, ha el is felejtjük, mert befejezett könyv nincs, szóval nézzük akkor, hogyan kezdhetjük...
2018/05/14
606

Könyvek, amiket már kiadtunk