Így építs magadnak olvasótábort!

Útmutató könyved és önmagad népszerűsítéséhez

Egy könyv megírása szép kezdet - de hogy fogod megtalálni azokat az embereket, akik el is olvassák majd?

Ha úgy döntesz, hogy a magánkönyvkiadást választod, akkor sem ér véget a munka ott, hogy megjelenik nyomtatásban az írásod. Sőt, innen indul csak az igazi meló! Mit tehetsz meg azért, hogy saját olvasótábort alakíts ki akár már az első könyved megjelenése előtt, vagy azt követően? Erről írtunk egy rövid összefoglalót!


Térképezd fel, milyenek lehetnek olvasóid!


Ha önmagad menedzsere leszel (legalábbis az első időkben) jó, ha megtanulod a marketing első számú aranyszabályát: határozd meg és ismerd jól a célközönséged! Az nem lesz elég, hogy "bárki, aki szeret olvasni". Ennél pontosabbnak kell lenned, mert ez az ismeret szükséges ahhoz, hogy megtaláld és a megfelelő módon szólítsd meg őket.

Amit megtehetsz ennek érdekében:


1. Írj össze olyan népszerű és ismert írókat, akik hozzád hasonló stílusban, műfajban alkotnak.
2. Nézd meg a közösségi oldalaikat, keresd meg könyveiket a moly.hu-n.
3. Böngéssz a kommentek között, legyen rálátásod az ő olvasóikra.
4. Próbáld meg ennek alapján leírni magadnak, milyen személyiségjegyekkel rendelkezhet a te lehetséges törzs-olvasód. Képzeld el úgy a folyamatot, mint amikor egy karaktert találsz ki egyik történetedhez. Próbáld meg meghatározni a korát, érdeklődési körét, stílusát, hobbijait.

Később ezt módosíthatod, pontosíthatod, de meglátod, fontos kapaszkodó lehet a későbbiek során.

Népszerűsítsd magad online eszközök segítségével!


- Blogolj

A blogírás több oldalról is hasznodra lehet: segít abban is, hogy folyamatosan gyakorold az írást, ugyanakkor lehetőséget ad bárkinek arra, hogy „belekóstoljon” a stílusodba. Aki a blogodat szeretni fogja, az sokkal inkább nyitott lesz arra, hogy a könyvedet is megvegye, ráadásul ezen keresztül aktív kapcsolatot tarthatsz fent olvasóiddal is. A blogírásról bővebben ide kattintva olvashatsz.

- Töltsd fel a könyved a moly.hu oldalára

Ezt talán nem is kell részletezni, hogy miért fontos. Ez egy fantasztikus lehetőség, hogy rád találjanak lehetséges olvasóid, ugyanakkor ha felhasználóként (saját / írói neveden) is aktív vagy kapcsolatokat is építhetsz, ismertségedet is növelheted.

- Csatlakozz Facebook-csoportokhoz, fórumokhoz

Keress témába vágó online beszélgetéseket, olyan írók rajongói oldalait, akik Téged is inspiráltak, de akár írói csoportokat is, ahol bővítheted tudásod, vagy segítséget kaphatsz.

- Legyenek saját felületeid közösségi média-oldalakon

Alapvetőnek tűnik, hogy legyen egy saját szerzői Facebook oldalad (ami nem egyenlő a privát profiloddal), de emellett érdemes még legalább egy felületen jelen lenned. Instagram, Pinterest, Youtube – hogy csak a népszerűbbeket említsük. Jó, ha választasz még egyet akár ezek közül, aminek stílusa közel áll hozzád és amin úgy érzed, rendszeresen tudnál tartalmakat megosztani.

- Hirdess a közösségi média segítségével

Ettől a legtöbben ódzkodnak, pedig nagyon is érdemes belefogni. A közösségi médiaoldalak egyik nagy előnye, hogy kis költségvetéssel is érhetsz el sikereket, vagyis nem kell többtízezer forintot rögtön hirdetésbe pumpálnod ahhoz, hogy eredményt érj el. Két fontos dolgot kell meghatároznod: mi a célod és kiknek hirdetsz? Cél lehet az is, hogy közvetlenül a könyvedet add el, ez esetben arra a felületre tereld az embereket, ahol megvehetik. De dönthetsz úgy is, hogy eleinte a blogodra, egy sikeres, népszerű bejegyzésedre irányítod őket, hadd ismerjenek meg kicsit jobban.
Hogy kiknek hirdess? Ebben nagy segítségedre lehet a már említett módszer lehetséges olvasóid feltérképezésére.

(Elárulok 1 titkot – ezekről később még biztosan fogunk részletesen is írni, úgyhogy érdemes rendszeresen követni minket. A legfrissebb írásainkat mindig eléred Facebook-oldalunkon.)

Legyél aktív a lakóhelyeden!


- Irány a könyvtár

Amint kezedben a könyved elsők között keresd fel a helyi könyvtárat és vigyél magaddal néhány példányt. Igyekezz jó kapcsolatot kiépíteni és ápolni velük, amennyiben nyitottak rá kérd meg őket, hadd szervezz magadnak bemutatkozó-felolvasó délutánt. Már a könyved megjelenése előtt is jelentkezhetsz akár önkéntesnek, vegyél részt egyéb rendezvények szervezésében is, ismerkedj irodalom-kedvelő emberekkel, ezekből a kapcsolatokból bármi kisülhet.

- Keresd fel a helyi könyvesboltokat

A nagy könyváruházak mellett mindenhol akadnak még helyi könyvesboltok is. Könyved megjelenésekor őket is feltétlenül keresd fel, mutasd be magad és művedet is. Egy felolvasó-est itt is remek lehet, ha van rá lehetőség.

- Térj be kávézókba, teaházakba

Rengeteg tea-vagy kávéházban találhatóak könyvek, amiket a vendégek olvasgathatnak. Beszélj a tulajdonosokkal, kérdezd meg őket, volna-e lehetőség arra, hogy egy rövid könyvajánlót, esetleg egy egész fejezetet elhelyezhess az asztalokon – de ha többféle könyved is megjelent már, akár azokból válogatva is vihetsz. Az ilyen helyeken szintén gyakoriak az irodalmi témájú események, érdeklődj ezek felől is, vagy legyél proaktív és szervezz oda Te magad irodalmi esteket a teázóval együttműködésben.

- Építs kapcsolatot helyi közösségekkel

Ha van a lakóhelyeden irodalmi kör, könyvklub, akkor egyértelműen jó, ha velük kapcsolatot ápolsz. De érdemes nem csak könyvekben gondolkodnod: keresd fel a filmklubot, fotóklubot, legyél kreatív – az irodalom szinte bármely művészeti ággal összekapcsolható! Ha pl. fantasy műfajban alkotsz, szervezzetek a filmklubbal ilyen témájú estet, beszélgetéssel egybekötve, ahol magadat és munkásságodat is bemutathatod.

- Keresd fel a helyi újságot, rádiót, televíziót

Amint megjelent a könyved írj róla egy rövid összefoglaló sajtóanyagot, kihangsúlyozva benne, hogy Te bizony egy helyi író vagy, aki szeretne lakóhelyén is olvasóközösséget építeni, és erről szívesen beszélgetnél egy riporterrel is akár. Ha van rá módod, ajándék-példányt is küldhetsz a könyvedből.

Tervezz, tervezz, tervezz!


Fontos, hogy a fentiek közül bármit is szeretnél megvalósítani, írj hozzá magadnak egy menetrendet: mikor melyikbe vágsz bele, melyikhez mire van szükséged.
Ezen belül is külön figyelmet fordíts a blogra és a közösségi médiára! Vezess egy naptárt csak ezekről, írd be legalább egy hónapra előre, mikor miről szeretnél írni, posztolni.

Ne feledd: a célod nem kizárólag az, hogy eladd a könyved, hanem hogy kapcsolatokat építs, megismerj embereket, fejlődj íróként, megismerd a lehetséges olvasóidat, népszerűsítsd önmagad, és hogy építs egy új kis közösséget. Vágj bele minél előbb ebbe az izgalmas kalandba – mi itt leszünk, hogy segítsünk benne!
Könyvek, amiket már kiadtunk