Így zárd le jól a történeted - 6 tanács

Így zárd le jól a történeted - 6 tanács

Biztos, hogy neked is volt ilyen élményed, amikor kerested a további oldalakat, vagy következő kötetet egy könyvhöz, mert nem hitted el, hogy ez lett a vége...

Biztos, hogy neked is volt ilyen élményed, amikor kerested a további oldalakat, vagy következő kötetet egy könyvhöz, mert nem hitted el, hogy ez lett a vége. Vagy elhűlten nézted a befejező évad utolsó részénél a stáblistát, azzal a gondolattal, hogy ezt ők sem gondolták komolyan…Ha egy könyv, vagy akár sorozat méltatlanul ér véget, akkor sajnos nagy valószínűséggel csak arra fogsz emlékezni, bármilyen jó is volt minden egyéb előtte.  Egy jó lezárás kulcsfontosságú a sikeredhez - de hogyan lehet jó befejezést írni? Adunk néhány javaslatot.

Az Éhezők Viadala könyvekre én a mai napig haragszom.


Igen, csak arra emlékszem, hogy amikor végeztem az utolsó oldallal, ültem a könyvvel a kezemben és hangosan ki is mondtam: ennyi? Komolyan, ennyi volt?!
Három köteten át izgultam, követtem a csavarokat, együtt éltem a karakterekkel és aztán kapott egy olyan befejezést, mintha valaki erőteljesen megkocogtatta volna az írónő vállát, hogy hé, határidő van, ideje leadni a könyvet!
A környezetemben mindenkit, aki kicsit is szereti az ilyen stílusú regényeket nyaggattam, hogy olvassák el mert kíváncsi voltam, én érzékenykedem túl, vagy valóban nem volt valami kerek a végével. A lezárást mindenhol hasonló reakció követte.
És ennyi, őszintén nem is nagyon emlékszem másra a könyvből, csak arra, hogy haragudtam a végénél.

Kérlek, Te ne okozz ilyen csalódást senkinek: olvasd át a következő tanácsokat mielőtt lezárnád a történeted, vagy akár még mielőtt elkezdenéd!


Ha eljön a befejezés…


1. Kerüld a kliséket


Kiderül, hogy a főhős skizofrén. Esetleg álmodta az egészet. Vagy egyszerűen csak mindenki megtalálja a párját és boldogan él, míg meg nem hal. Nem, nem és nem - túl sok volt már ezekből és nem azért követünk végig egy halom izgalmat, hogy aztán elcsépelt lezárást kapjunk.

Ha épp ilyet terveztél, azért most ne dobj a kukába mindent. Egyszerűen csak ülj le, gondold végig, mi az amit tényleg ezerszer láttál, vagy olvastál már te magad is. Megvan? Akkor ezeket semmiképp ne használd.

Jöhet a következő lépés: kutass egy kicsit még a témában. Krimit írsz, vagy szerelmi történetet? Ahogy mondani szokás, az élet írja a legjobb történeteket. Olvass bűnügyi cikkeket megtörtént esetekről, vagy valódi románcok történeteit és meríts ihletet. Fantasy esetén segíthet a történelem, sci-finél pedig egy kis elmélyedés a tudományos szakirodalomban.

2. Térj vissza a kezdetekhez


A Gyűrűk ura története A Megyéből indul, ahonnan jó hosszú utat tesznek meg a főszereplők, míg a könyv befejeztével visszatérnek oda, ahol minden elkezdődött. Látjuk, hogy mi lett A Megyéből, mi lesz velük később. 

Az, ha egy történet “körbeér”, megnyugtató lezárást adhat a szereplőidnek is és ezen keresztül az olvasóidnak is. Ugorhatsz az időben is, eltelhet néhány év, de a lényeg, hogy ha ezt a befejezést választod, ne hagyj semmilyen elvarratlan szálat, adj mindenre választ. Nem kell kapkodnod sem ebben az esetben - nincs korlátja a lezárásnak, vagyis nem kell 2 oldalban összecsapnod több szereplő életét, szentelhetsz ennek egy fejezetet is akár.

3. Ne kezdj bele semmi újba


Az utolsó oldalaknál már ne próbálkozz semmi újjal: ne hozz be még egy karaktert a semmiből, vagy olyan információt, amit még csak sejteni sem lehetett korábban. Mindennek a megoldás és lezárás felé kell haladnia.

Képzeld el úgy kicsit, mint egy esti rutint egy kisgyereknél: megvan az esti mese, a fogmosás, jön a lefekvés - nem fogsz hirtelen üvöltő rock zenét játszani neki, mert megzavarja a nap lezárásának folyamatát. Ilyen ez egy könyvnél is - építkezz a lezárásnál is “lefelé”, vagyis ne új kérdéseket nyiss, hanem válaszold meg a régieket.


4. Add meg a csavart


Szeretnéd egy igazi agyrobbantó csavarral lezárni a könyved? Legyen így! Ebben az esetben viszont az egész történeted ennek megfelelően építsd fel: minden apró részlet össze kell, hogy álljon egy egésszé. Egy ilyen lezárás akkor tud nagyot szólni, amikor a történet végig feszes és némiképp rejtélyes - vagyis egy kiegyensúlyozott és kedves romantikus történetnél arculcsapás lehet, ha kiderül, a szőke herceg valójában sorozatgyilkos.

Megvan az a jelenet a krimikből amikor a nyomozó képeket, információkat rak ki egy falra és összeköti őket? Pontosan így kell kidolgoznod egy “csavaros” lezárás előzményeit: legyenek előzmények, összefüggések, amelyeket a csavar olvaszt majd össze eggyé.

5. A főszereplő mutassa meg teljes erejét


Lehet, hogy az első fejezetekben még elesett volt, mások segítségére szorult, nem ért volna célba a csapata segítsége nélkül - de végül, az utolsó fejezetben főszereplődnek fel kell emelkednie és megmutatni, mire képes. 

Sose feledd: a karakternek fejlődnie KELL. És ennek a fejlődésnek a csúcsa a lezárás körül kell tetőznie.

6. Igenis zárd le. Pont.


Nagyon csábító hogy olyan befejezést írj, mint az Eredet (Inception) film vége: amikor ott lebeg a kérdés, hogy most akkor igen, vagy nem, vagy mi történt pontosan?

Az esetek többségében viszont ez balul sül el és nem gondolkodásra készteti az olvasót, hanem egyszerűen felhergeli. A mai kor olvasói többkötetes könyvekhez, filmes sorozatokhoz szoktak - ezeknek pedig mindig van eleje, közepe, vége. 

Add meg a lezárást, ne próbálj túl titokzatos lenni, ha már biztos vagy benne, hogy nem lesz folytatás.


Sokat segíthet, ha nem hagyod magad csak sodródni, hanem már a történet írásának elején tudod legalább nagyjából, hogy mi lesz a végkifejlet, merre tartanak a szereplők. Ne félj elengedni a szereplőidet, egyszer mindennek kell lezárást adni - adj nekik olyat, amivel büszkén létezhetnek tovább olvasóid szívében.

Kapcsolódó bejegyzések

Kezedbe vennéd a dolgokat, de úgy érzed, már ott elbizonytalanodnál, amikor ajánlatot kell kérned? Összezavar a szakzsargon és fogalmad sincs, mit jelent az, hogy 4+4 szín? Segítünk! Összeszedtük, tapasztalataink szerint mi az a 10 alapvető dolog, amit ha tudsz, sokkal magabiztosabb lehetsz.

2017/02/19
2116

Könyvek, amiket már kiadtunk