Inspiráció, vagy plágium? Hol húzódik a határ, hogyan lesz valóban eredeti a mű?

Inspiráció, vagy plágium? Hol húzódik a határ, hogyan lesz valóban eredeti a mű?

Akár szakkönyvet írsz, akár regényt egy biztos: hatással vannak rád mások művei. Nincs is ezzel semmi gond – egészen addig, amíg megfelelően használod az ihletet.

Annak idején J.K. Rowling-ot (a Harry Potter írónőjét) sokan gyanúsították azzal, hogy erősen plagizálta A Gyűrűk Urát – noha a történet teljesen eltérő, de bizonyos karakterek jellege, vagy akár a neve is sokban hasonlított. Rowling azt nyilatkozta, tinédzserként olvasta Tolkien művét, ami akkor komoly élmény volt, de tudatosan nem használta fel írás közben, sőt mi több, egészen sokáig nem is realizálta, hogy valójában fantasy műfajban alkot.1-2

Ugyanitt említhetnénk A Legyek Ura – Battle Royale – Éhezők viadala hármasát, ahol elvitathatatlan a hasonlóság az alapötletet illetően, mégis mindhárom mű a maga nemében óriási siker lett.

Ezek is mutatják, vékony a határ a plágium és egy ötlet újrafelhasználása között, de fontos mégis a határ jó oldalán maradni. Nemcsak etikai szempontok miatt, hanem mert a plágiumnak büntetőjogi vonatkozásai is lehetnek. Az alábbiakban abban segítünk, hogy megfelelő módon gyűjtsd és használd fel az ihletet. Kezdjük az elején: mi a plágium és mi az, amikor valami inspirál minket egy új megalkotására?

Ami biztosan plágium:

Az Idegen Szavak Szótárának meghatározása szerint plágium „idegen szellemi alkotás részbeni vagy teljes eltulajdonítása; idegen műnek (műrészletnek) saját névvel való közlése”.3

Szakirodalomban ez eléggé egyértelmű: ha valaki elméletét, megfogalmazását szó szerint vagy kis módosításokkal átvesszük a saját alkotásunkba, forrásmegjelölés nélkül.
Regények esetén térjünk vissza Rowlinghoz példaként: ha történetének főhőse Drofó a manó lett volna, akinek el kell juttatnia az Egy Karkötőt egy varázstóhoz barátja, Hamu segítségével - no, az akkor már biztosan plágium.

Ami inspiráció:

Azt szögezzük le az elején: olyan könyvet írni, ami 100%-ig eredeti, nem igazán lehet. Mindenki merít az olvasmányélményeiből, akár tudatosan, akár teljesen tudattalanul, ráadásul az emberiség kezdete óta már megszámlálhatatlanul sok írás született.
Maradjunk Tolkiennél, ha már annyit emlegettük: Tom Shippey (a közép-és óangol irodalom professzora, Tolkien-szakértő) pl. azt mondta, szerinte egyetlen modern fantasy író sem tudja kitörölni Tolkien nyomát az írásaiból, akármennyire is próbálkozik vele. 4 Mondta ezt többek között azért is, mert a legtöbben Tolkient tekintik a mai értelemben ismert fantasy műfaj atyjának – tehát mindenki merít belőle, amikor a műfajban alkot.
Tolkien valóban legendásan újszerűt alkotott, de ő is alapozott más művekre, történetekre, pl. a kelta, finn, szláv, görög és perzsa mitológiára (és ez még közel sem a teljes lista).

Inspirációt tehát meríthetünk máshonnan, de a lényeg, hogy gondosan összegyúrjuk más ötleteinkkel és valami egészen újat alkossunk belőlük.
Hogyan lehet könnyen észrevenni, hogy valami inspiráció-e? Hogy azt nem erőltetjük, egyszerűen csak „bevillan”. Jön a késztetés, hogy erről írnom kell, jönnek az ötletek és elindul valami az agyban – ezt az érzést kell jól megcsípni!

Hogyan támogathatod magad abban, hogy eredetit alkoss?

Tudod magadról, hogy más szerzők erős hatással vannak írói munkásságodra? Esetleg szakkönyvedben túlságosan támaszkodsz korábbi írásokra? Nézd át ezt a két listát és segítsd magad tudatosan abban, hogy újat alkothass!

Ha regényt írsz:

-    Tágítsd a látóköröd: ihletet nem csak más regények, vagy filmek adhatnak, hanem szó szerint bármi. Az élet a legjobb a forgatókönyvíró, ahogy mondani szokás –mozdulj ki, inspirálódj a természet, az emberek által.
-    Merülj el más művészeti ágakban is: ihletet adhat egy festmény, fotó, vagy szobor is akár.
-    Elemezd ki az ihletforrást: az, hogy J.K. Rowling varázslógyerekekről írt, nem jelenti azt, hogy most már soha többet senki nem írhat varázslóvilág témájú könyveket. Ha úgy érzed, téged pl. a Harry Potter világa motivált írásra, azzal sincs gond, csak elemezd ki alaposan, mi az a fő mozzanat, ami számodra ihletadó volt? Mit találtál a legjobbnak, vagy esetleg kevéssé kidolgozottnak és azt az egy dolgot ragadd meg.
-    Dolgozd ki a részleteket! Maradva az előző példánál, varázslókról bárki írhat, de muglikról már nem - az már egy meghatározó és egyedi részlete a Harry Potter-féle világnak. Ahogy a kviddics, a Teszlek Süveg, a Tekergők térképe, a Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazsé – ezek az apróságok tették a Harry Potter könyveket naggyá. A saját történetedben úgy kell feldolgoznod a számodra ihletadó témát, hogy az teljesen a tiéd legyen, ebben pedig a kidolgozott, átgondolt részletek fognak segíteni – ezekkel teremtesz egy új világot.

Ha szakkönyvet írsz:

-    Elemezd ki az alapkoncepciót: mi az újdonság benne? Még ha egy összefoglaló írást is készítesz, akkor is törekedned kell arra, hogy ne csak idézetek halmaza legyen.
-    A kutatómunkád során folyamatosan készíts jegyzeteket (rengeteg hasznos alkalmazást is találsz ehhez, pl. evernote,onenote, everpad). Ha bármin kicsit is megakad a szemed szánj rá időt, hogy megállsz és felírod magadnak, hol olvastál erről – hogy később visszakereshesd és megfelelően hivatkozhass rá.
-    Sose feledkezz meg a forrásmegjelölésről! Fontos, hogy ez nem csak a szó szerinti idézetek esetén szükséges, hanem akkor is, ha valaki gondolatmenetét felhasználva írsz egy adott témáról.
-    Ne idézz feleslegesen: ha szó szerint átvett szövegekből áll az írásod, még akkor is plagizálsz, ha közben szorgosan hivatkozol az eredeti szerzőre. Szó szerint csak akkor idézz, ha komoly nyomatékot akarsz adni valaminek, vagy pontos definícióra van szükséged.
-    Építkezz logikusan! Ez kapcsolódik az előző ponthoz is: értsd meg a témát, amiről írsz, találj összefüggéseket, új kapcsolatokat és gyúrd össze egy logikus egésszé. Ha így teszel, ha valóban értő módon írsz a témáról, akkor nem is lesz szükséged feleslegesen sok idézetre.
-    Ellenőrizd a végső munkát! Több olyan online, ingyenes program is létezik, amely segít abban, hogy megnézd, munkád nem tartalmaz-e túl sok átvett szöveget (pl. plag.hu, copyspace.com)


Hivatkozások:

1 http://www.accio-quote.org/articles/2000/0700-newsweek-jones3rd.html
2 http://greenbooks.theonering.net/guest/files/050102.html
3 https://www.nyest.hu/hirek/mi-az-a-plagium
4 http://greenbooks.theonering.net/guest/files/050102.html


Címkék írásról, írástechnika, írásgyakorlat, szakkönyv, szakirodalom, szakdolgozat, regény, plágium, ihlet

Kapcsolódó bejegyzések

Ha nyár, akkor utazás - ha pedig utazás, akkor ihlet?
2018/07/24
420

Könyvek, amiket már kiadtunk