Írásgyakorlatok

Ezekkel a rövid feladatokkal gyakorold az írást!

Ha rendszeresen követed a Mybook.hu Facebook-oldalát,akkor időről-időre belefuthatsz „kihívásokba”, amit olvasótáborunk mindig nagy örömmel fogad. Ezek rövid írásgyakorlatok, amelyek segíthetnek kibillenteni a holtpontról, vagy csak formában tartani minden nap.

A rövidebb-hosszabb írásgyakorlatoknak (angolul writing prompts) nagy hagyománya van az angolszász országokban: az iskolákban ezekkel a feladatokkal gyakorolják az önkifejezést, esszéírást, de érvelési készségeik fejlesztését is a diákok.

Ezekben az országokban gyakori, hogy aki végül hivatásának is az írást választja, az időről-időre felnőttként is visszatér a rövid írásgyakorlatokhoz. Ez inspirált minket is arra, hogy elindítsuk a Mybook.hu Facebook oldalán kihívásaink sorozatát, azóta pedig már látjuk, valóban mennyire ösztönzően hatnak. Ideje hát még több embernek megismernie őket!

Miből áll egy rövid írásgyakorlat?

Általában egy rövid szövegrészletből és egy ehhez kapcsolódó feladatmeghatározásból arra vonatkozóan, hogyan egészítsd ki, gondold tovább az adott szöveget. Íme egy példa:

Folytasd egy mondattal az alábbi történetet:


Utólag visszagondolva azt hiszem, hogy akkor én bizony sokkot kaptam. Bármire előbb számítottam volna tőle, mint erre. Állt a virágos, ruhájában törékeny alkatával, egész lényéből szinte csorgott a kedvesség. Legalábbis addig a percig így láttam őt. Aztán rámnézett és feltette a kérdést, ami minent megváltoztatott...

Facebook-oldalunkon általában rövid, 1-2 mondatos kihívásokat találsz, de teszünk ki párbeszéd-gyakorlatokat, vagy elszántabbaknak akár egyperces novella írására ösztönző feladatokat is.

Az iskolákban azt tanítják, olvasd el alaposan, értsd meg, miről szól a történet, mik a körülmények és gondold végig, Te kiknek írsz, milyen műfajban, vagy milyen hatást szeretnél kiváltani? Felnőttként talán már nem kell ennyire megrágni, hiszen vélhetően már egy adott úton jársz amúgy is – de mindenesetre, ha nem tör rád azonnal az ihlet, akkor érdemes ezeket a kérdéseket végiggondolni.

A fenti példára többek között ilyen válaszokat kaptunk kommentben:

„Ha én most itt vagyok, mit gondolsz te élsz-e még?”
„Szerinted mióta tudom, hogy nem az vagy, akinek gondolnom kéne téged?”
„Miért nem mondtad el nekem, hogy mennyi mocsokkal jár megölni valakit, bátyó?”
„Tudtad, hogy apa leszel?”
„Nem tudom, hogyan lehetséges, de te vagy a halott vőlegényem. Igazam van?”


Ezekből is látszik, hogy egyetlen mondattal egészen más ívet adhatunk egy-egy történetnek.

Szeretnéd Te is időről-időre megtornáztatni elméd ezekben a kihívásokban? Kattints ide és kövess minket!


További változatok írásgyakorlatokra

Egyéb változatokban van, hogy egy képről, vagy egy dalról kell rövid történetet írni – időnként érdemes ezt is kipróbálni, mert a különféle művészeti ágak más módon is ösztönözhetik az írói elmét.

Sokan idesorolják az ún. szabadírást is, amikor korlátok és megkötések nélkül bármiről írhatsz, ami eszedbe jut. A hangsúly itt a bármin van - vagyis hogy szakadj ki kicsit a könyvből, cikkből, tanulmányból, amit éppen írnod kellene és engedd szabadjára a fantáziád. Indul az óra, ülj le és írj gondolkodás nélkül! 


Ezeknek a gyakorlatoknak mind az a lényege, hogy edzésben tartsanak. A jó írót is a gyakorlat teszi – minél többet írsz, annál könnyebb lesz befejezned a könyved, vagy új témába vágnod, termékenynek maradnod íróként. 


Kapcsolódó bejegyzések

Jó ideje nem írtál már, de most feléledt benned a vágy, hogy újra nekifogj. Hogy csináld?
2018/04/22
779

Könyvek, amiket már kiadtunk