Írj gyorsan!

Írj gyorsan!

Kevés az időd, nem fér bele, hogy írj? Vagy csak jól jönne egy kis szokatlan írásgyakorlat? Akkor kapcsolj rá: írj gyorsan!

Vannak olyan helyzetek, mikor úgy alakul, hogy nem tudsz annyi időt szánni az írásra, mint szeretnél, ezért aztán előfordulhat az is, hogy emiatt akár napokig, hetekig nem írsz semmit. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy ez a jó megoldás: miért nem próbálsz meg kicsit alkalmanként gyorsítani a tempón, picit félretéve a bevált technikád?

Felmerülhet, hogy a sebesség a minőség rovására mehet, de most nem is arról van szó, hogy rekord idő alatt írj meg egy könyvet (pl. Stevenson sebességét nehéz lenne felülmúlni), hanem csak pörgesd fel magad és írd meg gyorsan az első változatot, vázlatot - aztán majd szépen pofozgathatod, javítgathatod később, de legalább a rendelkezésedre álló időt kihasználtad. Persze tény, ez nyilván nem mindenkinek megy, de ha hezitálsz, hogy esetleg egyszer megpróbálkozz ezzel, akkor íme 3 érv, miért lehet érdemes gyorsan írni.

1.) Túlgondolás kizárva

Sokunkkal előfordul, hogy egy gondolatot, ötletet addig rágunk, mígnem azt már tökéletesen értelmetlennek, feleslegesnek érezzük és elvetjük - pedig ki tudja, mi sülhetett volna ki belőle! A gyors írás lehet ezeknek a gondolatoknak a legjobb esélye a túlélésre, lévén akkor nincs túl sok idő gondolkodni.

2.) Szárnyalnak a gondolatok

Ha nem állsz meg, nem törődsz a javításokkal, csak hagyod, hogy jöjjenek az ötletek, akkor nem lesznek elveszett gondolatok. Ha vakon tudsz gépelni esetleg, akár odáig is eljuthatsz, hogy a megszülető képet, párbeszédet akár egyből papírra tudod vetni. Szárnyalhat a kreativitásod - sebességét tekintve is.

3.) Megtanulod, hogy tényleg csak később javíts

Fontos lenne, hogy először ne törődj a javítással, ne szerkesztgesd újra a gondolataid, javítsd az elütéseket, de a legtöbbször ezt nem könnyű betartani. Ha azonban gyorsan írsz, kényszeríted is magad erre, így könnyebben megtanulhatod, hogy az alkotás és javítás az írás folyamatának két külön része.


Kép: Designed by Freepik

Címkék tippek, tanácsok, ötletek

Kapcsolódó bejegyzések

"Írni könnyű. Csupán annyit kell tenned, hogy kihúzod, ami nem jó." - Thomas Mann
2017/08/27
5875
Egy új könyv tervezésekor szempont vagy segítség lehet számodra, ha tudod, aktuálisan mi iránt érdeklődnek az emberek, mi foglalkoztatja őket. Ehhez segítségedre lehetnek az egyes médiumok, véletlenül kihallgatott utcai beszélgetések – és persze a Google.
2017/08/29
1328
Kedvenc sztereotípiáink írókkal kapcsolatban.
2017/10/15
5654
Gondolkodtál már azon, milyen szuperképességnek vennéd legnagyobb hasznát írás közben?
2018/01/14
2527
Hogyan alakíts ki magadnak megfelelő munkaállomást úgy, hogy kifejezetten az írói tevékenységet támogasd vele?
2018/03/04
281

Könyvek, amiket már kiadtunk