Írni akarok - de nem tudok koncentrálni!

Hogy öszpontosítsd a figyelmed az írásra?

Ha azok közé tartozol, akiknek komoly erőfeszítésbe kerül hosszabb ideig egy dologra koncentrálni és ezért az írással is meg szokott gyűlni a bajod, akkor ezek a tippek neked is hasznosak lehetnek.

Leülsz írni, aztán azt veszed észre, írtál öt mondatot és a gondolataid már rég máshol járnak? Aztán mikor erre rájössz, elkeseredsz, hogy megint nem jutottál semmire és bármennyire is próbálnád folytatni, végül mégis félreteszed az egészet, mert nem tudod újra összeszedni magad? Ha magadra ismertél, olvasd el pár tippünket, amik segíthetnek neked is, hogy jobban oda tudj figyelni és hatékonyabban ki tudd használni az írásra szánt időt. Mindegyik rém egyszerű és szinte magától értetődő, de lehet, mégse figyelsz rájuk eléggé.


1.) Válaszd meg a megfelelő környezetet!

Ha tudod magadról, hogy az ablakon kitekintve mindig elkalandoznak a gondolataid, logikus döntésnek tűnik, hogy ne ablaknál ülve írj. Gondold át, mi szokta elvonni a figyelmed és teremts olyan környzetet magad számára az íráshoz, amiből ezeket a tényezőket kizárod. 

2.) Határozd meg előre az írásra szánt idő hosszát!

Ha tudod magadról, hogy mondjuk 60 perc az, amíg általában oda tudsz figyelni valamire, akkor ne feszegesd a határaid, hanem határozd meg 60 percben az írásra szánt időt.

3.) Találd meg a megfelelő időpontot!

Reggel friss aggyal vagy már este, a napi tapaszatalatokkal gazdagabban és picit már "tompábban" tudsz hatékonyabb lenni? Ha rájöttél, melyik időszakban tudsz jobban koncentrálni, próbáld úgy beosztani az időd, hogy a napnak ebben a szakában tudj íni. (Itt és itt olvashatsz nálunk a reggel írni kontra este írni kérdéskörről.)

4.) Zárd ki a külvilágot!

Mindenki számára más és más módszer válik be a külvilág kizárására: van, aki egy park eldugott zugában, egyedül ülve tud igazán magára koncentrálni, más egy szobába bezárkózva, míg vannak olyanok, akik számára épp a zene teremt burkot és fülhallgatóval a fejükön, ordító zenét hallgatva tudnak igazán maguk lenni a gondolataikkal.

5.) Legyenek könnyen elérhető céljaid!

Bontsd a folyamatot apró lépésekre, mikor leülsz írni, mindig határozz meg egy elérendő célt, így biztosítva magad számára a lendületet és a gyakori sikerélményt. Ez állandó motivációt és kellemes alapfeszültségt teremthet számodra, ami egyúttal segít a figyelmed is ébren tartani.

6.) Kapcsolj ki mindent, légy elérhetetlen!

Az írásra szánt idő az írásról kell szóljon, semmi másról. Legjobb, ha a telefonod is kikapcsolod és ha épp nem internetes kutatást végzel, a böngészőket is zárd be. 

7.) Ne zökkentsd ki magad!

Valószínű pontosan tudod, mivel szoktad megszakítani az írásra szánt időt. Csak egy kávé, egy pohár víz vagy egy cigaretta? Készíts oda mindent előre, hogy csak nagyon indokolt esetben kelljen a munka mellől felállnod.

8.) Ne akarj több dolgot egyszerre csinálni!

Ismerd be: te nem az a típus vagy, akinek megy a több dologra való odafigyelés. Azért, mert főzés közben meg tudsz írni egy fél oldalt, az nem jelenti azt, hogy mindeközben mindkettőben hatékony vagy...

Borítókép: Designed by Freepik

Kapcsolódó bejegyzések

Most téged szeretnénk megszólítani, téged, aki annyira szeretsz írni, de azt hiszed, nem tudsz...
2018/08/06
1634

Könyvek, amiket már kiadtunk