Író vagy? Akkor tuti te is…

Író vagy? Akkor tuti te is…

Kedvenc sztereotípiáink írókkal kapcsolatban.

Ironikusan épp talán a szélsőséges írói, forgatókönyvírói megoldásoknak köszönhetően él az emberek fejében a kép, hogy az írók amolyan bohém, lökött alakok, akik koffeinfüggők és láncdohányosok, de legalábbis alkoholproblémákkal küzdenek.  Persze ez súlyos általánosítás: se az írók nem ilyenek, se az emberek elképzelése nem korlátozódik ezekre a nem túl kedves jellemzőkre, de tény: számos sztereotípia él az írással, írói léttel kapcsolatban.

Íme pár kedvencünk.

1. Mind computer-zseni

Teljesen nyilvánvaló: sokat használja, tehát a működését is keni-vágja, bármit megold - hiszen nagyanyánk is annyit sütött, hogy simán szerelte meg a gáztűzhelyet probléma esetén. (Nem.)

2. Igazi hippik, életművészek

Azt mondják, az igazi író nem kizárólag az elismerésért, pénzért dolgozik, hanem magáért az írás, alkotás élményéért. Ezekből fakad az életben amúgy céltalan, csak az írással törődő karakter képe, aki nem sokat törődik az anyagi javakkal - illetve nincs is neki. Tény, hogy csupán az írásból megélni viszonylag kevesen tudnak, de azért az írók is józan, gondolkodó lények, akik - bármilyen romantikus is a gondolat - nem kenyéren (vagy alkoholon) és vízen élnek és gyertyánál írnak.

3. Akinek van kiadott könyve, azt felveti a pénz

Persze - hogy nem… A hírnév és elismerés csak ritkán jár anyagi bőséggel.

4. Túl emocionális, introvertált, depresszív személyiségek

Az írás alapvetően magányos tevékenység és az írók féltve őrzik az írásra szánt időt - a kettőből pedig fakadhat a passzív-agresszív bezárkózott alkotó képe. Aztán arról már ne is beszéljünk, hogy mit tesz ezzel pl. a Ragyogás… Szóval ennek vam bőven alapja, de azért erre is mehet az “Ugyan…”

5. Mind függ valamitől

Ahogy kezdtük is, alapvetően a koffein- és/vagy alkoholfüggőség az, amit kapásból az írókhoz kapcsolnak az emberek. Az irodalomtörténetben picit kutakodva ennek millió alapot találunk, ott van pl. Balzac elképesztő koffeinfüggősége és rengeteg, az itallal közeli kapcsolatot ápoló szerző. Az írás olyan feladat, ami folyamatos kreatív villanásokból épül, aminek fonalát elengedni sokszor nem szabad, vagy lehetetlen is - nem csoda hát, hogy arra hajlamos személyiségek a nehéz helyzeteken stimulánsokkal lendülnek át. De ezt azért még több más hivatásra rá szokták húzni, mert ott vannak például a … :-)

6. Folyton válságban van, kerüli az ihlet

Folyton írói válságban van, mindig drámázik meg kínlódik, meg a fene tudja - és olyankor jön a sok kávé és alkohol, mi? Nem. Csak valahogy  jobban megjegyezzük más kínjait, ez van.

7. Mind éjjeli bagoly

Ezt lehet tekerni bárhogy is, de a helyzet az: ha írni kell hát írni kell, az ihlet kemény dolog. Szóval ez egy gyenge “Na ja…”

8. Bármiről tud írni

Kár erre vesztegetni a szót, egész egyszerűen nem így van. Mindenkinek megvan a maga műfaja, a maga stílusa, van, aki több területen és témában is alkot, de még ez sem jelenti, hogy bármilyen formában, bármiről tudna írni.

9. Tuti van háziállata

Ok, egyedül nem akar lenni, szóval van családja, Vagy ha az nincs, akkor háziállata. Vagy nincs…


Kép: Designed by Freepik

Címkék érdekesség, írókról

Kapcsolódó bejegyzések

Sokan hajlamosak a magánkiadásban megjelent könyvekre úgy gondolni, mint amiknek a minőségével vagy a bennük rejlő lehetőséggel komoly gondok lehetnek - ez azonban hibás megközelítés.
2017/06/01
1008
Az írók írnak mindenféléről, de csak kevesen tárulkoznak ki közülük egészen. Íme 10 nagy kedvenc és egy-egy érdekesség róluk.
2017/06/25
778
Érdekel, mi volt Austen kedvenc itala vagy mit ivott legszívesebben Kerouac, Hemingway vagy például Steinbeck ? Most egy csokorba gyűjtöttük ezeket. Vigyázat! Magas alkoholtartalmú írás.
2017/07/09
824
Mi az a 6 tulajdonság, amivel szinte minden sikeres író rendelkezik?
2017/11/12
3621
Figyelmes, alapos írónak vallod magad? Vagy úgy érzed, lenne miben fejlődnöd? Van 3 dolog, amire mindkét esetben érdemes figyelned.
2017/11/26
443
Kevés az időd, nem fér bele, hogy írj? Vagy csak jól jönne egy kis szokatlan írásgyakorlat? Akkor kapcsolj rá: írj gyorsan!
2017/12/17
350

Könyvek, amiket már kiadtunk