Írói félelmek: túl lassan írok?!

Hogyan lehet gyorsabb és még hatékonyabb is az írás?

Aggódsz, hogy sosem készül el a könyved? Folyton úgy érzed, túl lassan haladsz az írással? Ez az egyik leggyakoribb író félelem - de képzeld, van megoldás!

Az íróvá válás útja kételyekkel van kikövezve – és ezek többsége még az első könyv után is képes kísérteni. Az egyik leggyakoribb félelem az az, hogy túl lassan gyarapodik az a könyv. Te is ezt érzed? Akkor olvass tovább!

Benne vagy egy rakás írói csoportban, fórumokon és azt látod, hogy mindenkiből csak úgy szaladnak ki a karakterek, te meg szinte egy helyben toporogsz? Elrettensz, amikor meglátod, hogy az egyik könyved ötlete már 2 éve megszületett, de mégsem készült még el? Nem vagy egyedül ezekkel az aggályokkal.
Igen, vannak könyvek, amelyek rekordidő alatt születtek meg. Igen, vannak olyan írók is, akik pár havonta letesznek 1 új könyvet az asztalra. Úgy érzed, hogy hozzájuk képest Te kevés vagy és így nem is lesz belőled sosem igazi író? Nos, az első hibát valójában itt véted…

Első szabály: sose hasonlítsd magad másokhoz!

Kezdjük a legfontosabbal: nincsenek kőbe vésett szabályai annak, mennyi idő alatt kell elkészülnie egy könyvnek, novellának, vagy versnek. A „túl lassú” önmagában azért sem áll meg, mert mégis mihez, vagy kihez képest lennél túl lassú?
Azok, akikhez méred magad elképzelhető, hogy…:
- több szabadidővel rendelkeznek, mint Te. Nehéz úgy könyvet írni, hogy közben teendők sokaságával zsonglőrködsz (munka, háztartás, gyerekek, stb).
- tapasztaltabbak, gyakorlottabbak nálad. Gondolj bele a következő helyzetbe: úgy döntesz, hogy bár nincs ilyesmiben tapasztalatod, de versenyt szeretnél futni valakivel. Mennyi esélyed lenne olyan ellen, aki már évek óta minden nap edz? Az írás is így működik. Aki már több történeten túl van, annak jobban „benne van az ujjaiban az írás”.
- kevésbé bonyolult történetet írnak. Ha pl. szeretnéd hűen visszaadni a 17. századi Skócia világát, az bizony komoly kutatómunkával is jár, ami biztosan lassítja az írást is. Mérlegeld ezt is, amikor másokhoz hasonlítod magad.

Második szabály: aggódás helyett cselekedj!

Tudod mit, akár még az is lehet, hogy tényleg túl lassan írsz… Igen, talán lehetnél ennél gyorsabb és hatékonyabb is. Ezen segíteni fog az, ha emiatt ostorozod magad? Nem, sőt, csak még feszültebb leszel tőle és adsz magadnak egy jó kis írói blokkot. Vegyél egy mély levegőt, fújd ki, mosd meg az arcod és láss hozzá az íráshoz! Segítünk felpörgetni a dolgokat.

Hogyan gyorsíthatod fel az írást?

Vizsgáld felül az időbeosztásod:
Egy hétig próbáld meg pontosan vezetni, mikor mit csináltál és meddig. Lehet, hogy nagy meglepetések érnek majd, mennyi időt töltesz „céltalan” netezéssel, vagy hány sorozatrészt vagy képes megnézni egymás után. De az is lehet, hogy észreveszel apró logisztikai bakikat, pl. a heti 3 bevásárlást elintézhetnéd eggyel is, ha előtte bevásárló listát írnál. És ha már listaírás…

Írj listákat a teendőidről, írnivalókról egyaránt:
Azt gondolod, hogy márpedig a listaírás önmagában időpazarlás? Próbáld ki és meglátod, hogy valójában időt spórolni segít. Átgondolt hétköznapi teendők mellett nem lesz majd olyan, hogy hoppá, ezt elfelejtettem, vagyis csökken a sürgősen megoldandó teendők száma. Írhatsz listát magához az íráshoz is: mi hiányzik még, mit kell kidolgoznod, megírnod, stb. Plusz megnyugvást és motivációt is adhat mindez, mert ahogy pipálgatod majd a kész feladatokat, látni fogod, hogy igen is produktív vagy.

Teszteld magad, mikor megy jobban az írás:
Lehet, hogy eleve azzal hibát követsz el, hogy mindig este ülsz le írni. Próbáld ki, hogy változtatsz, írj különböző napszakokban lehetőségeid szerint!
(A reggeli írás előnyeiről ide kattintva olvashatsz, az estiről pedig ide kattintva).

Írj minden nap:

Még akkor is, ha nem érzed az ihletet épp az adott történethez ülj le és írj. Mindegy, hogy miről, de írj minden nap. Ez lesz számodra az edzés, ami segít gyakorlottabbá válni és így gyorsabbá is.

Válts módszert:
Sokan csak leülnek, amikor van épp némi szabadidejük és próbálnak valamit varázsolni a villogó kurzor helyére. Pedig az írásnak is létezik több különféle technikája – lehet, hogy ha megtalálod a számodra leginkább testhezállót, már az segít abban, hogy fénysebességre kapcsolj. Különböző írói módszerekről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Tedd fel magadnak a kérdést: miért halogatsz?

Végre leültél írni, de előtte még főzöl egy kávét, elolvasod a híreket, megrendelsz valamit a netről, amit már rég akartál, gyűjtesz még anyagot, olvasol pár írástechnikai cikket…vagyis halogatsz. Légy őszinte magaddal és gondold át, mi az, ami igazán akadályoz abban, hogy folytasd a sztoridat. Próbáld meg kibogozni a félelmeid, aggályaid és dolgozz a megoldásukon.

Ne javíts olyan sokat:

Több időd megy el az utólagos javítgatásra, mint az írásra? Engedd el a tökéletesség kényszerét. Javítani fontos és kell is, de bele lehet csavarodni, ha folyton újra-és újraolvasod. Kérd tesztolvasók segítségét és lazíts kicsit a szigorúságodon. A tesztolvasókról bővebben itt írtunk.

Tűzz ki célokat, szabj határidőket:

Légy reális, de azért szigorú is. Adj magadnak konkrét dátumot, amire be kell fejezned mondjuk egy fejezetet. Ne szabd túl szűkre, mert akkor csak stresszeled magad, de tarts ki a kitűzött határidő betartása mellett.

Ünnepelj:
Teljesítettél valamit határidőre? Akkor (de csakis akkor!) ünnepelj kicsit! Menj el egy moziba, egyél meg egy finom sütit, vagy készíts magadnak egy jó relax-fürdőt. Ez segíteni fog abban is, hogy motivált maradj.

Kattintsd át az agyadban a magadról alkotott képet:
Nem, nem vagy lassú író. És igen, meg tudod csinálni! Verd ki a fejedből a negatív mondatokat, állítsd át magadban az önmagadról alkotott képet és bízz magadban. Írj magadnak néhány motivációs üzenetet és tedd ki őket jól látható helyre a monitorod köré. Mi is hiszünk benned, veled vagyunk! Hajrá!


Kapcsolódó bejegyzések

Ismered azt az érzést, mikor kéne írás közben egy jó ötlet, emlékszel rá, egy hete eszedbe is jutott ehhez kapcsolódóan valami, de akárhogy töröd a fejed, nem tudod felidézni? Na, ezért érdemes listákat készíteni …
2018/08/21
1427

Könyvek, amiket már kiadtunk