Írói szuperképességek - te melyiket választanád?

Írói szuperképességek - te melyiket választanád?

Gondolkodtál már azon, milyen szuperképességnek vennéd legnagyobb hasznát írás közben?

Robert Lee Brewer, a writersdigest.com egyik szerkesztője Facebookon bocsájtotta vitára a kérdést, oldaluk követői milyen írói szuperképességeknek örülnének a legjobban. A lentiekben ezekből közöljük a TOP10-es válogatást.

#1 Szuper meggyőzőképesség 

Míg egyesek meggyőzőképességnek hívják ezt, mások számára ez a szerkesztést és reklámozást jelenti. Bárhogy is nevezzük, a képesség, hogy meggyőzd az olvasókat, hogy bizalmat szavazzanak munkádnak és megvegyék azt, igazán nagyszerű erő. Ez valami olyan, amit szinte minden író rendre fejleszteni próbál, akár egy cikk szerkesztővel való elfogadtatásáról vagy könyv olvasóknak való értékesítéséről van szó, de igazán mesterévé csak kevesen válnak. Pedig bárcsak te is, igaz?

#2 Az idő irányítása

Ahogy Brewer kérdésére az egyik véleményformáló írta: „Az idő megállításának képessége, hogy az írásra fordított idő ne ellenem dolgozzon. Az időutazás képessége, hogy a múltban kutathassak. Az idő lelassításának lehetősége, hogy minden részletet jól megfigyelhessek.” 
Más valaki így fogalmazott: „Ez teljesen összezavarná az idővonalat és én erről egy baromi jó sztorit írnék.”

Legtöbben ezt az erőt írták a válaszadók közül, ami nem is csoda: az írás, javítás, szerkesztés, promóció, értékesítés mind-mind időigényesek.

#3 Fotografikus memória


Azt mondják, egy kép többet mond ezer szónál, de hogy emlékezhetnél mindezen szavakra elképesztő memória nélkül? Vagy például milyen gyakran fordul elő az, hogy az elalvás előtti pillanatban, vagy álmodban jön egy fantasztikus ötlet, de mire reggel leírnád azt, már semmire nem emlékszel belőle? Szóval hasznos tudna lenni...

#4 Befejező képesség


A képesség, hogy minden valaha elkezdett írást be tudj fejezni. Légy őszinte magadhoz! Hány félbehagyott kéziratod van? Na ugye...

#5 Világos kommunikáció

Gyakran előfordul, hogy az író olyan gondolatot próbál leírni az olvasók számára, amit az ok végül nem tudnak értelmezni. Ez ok, előfordul – de mi lenne, ha mégse? Mi lenne, ha minden egyes gondolatod, mondatod minden olvasó számára könnyen értelmezhető lenne? 

#6 Tökéletesség elsőre

Az írás talán legfájdalmasabb része sokszor a javítás, szerkesztés. Tetszik vagy nem, ez csomó időt felemészt. Mi lenne, ha kihagyhatnád? 

Sok olyan, még ki nem adott szerző van, aki hisz benne, hogy a szerkesztés nem szükséges része az írói folyamatnak. Bár igazuk lenne!#7 Hihetetlen bátorság


„Félelem nélkül írni.” – írta valaki, más szavaival pedig  „Azonnali önkritika, önmagam megkérdőjelezése nélkül írni.” Az írás folyamata és az azt követő lépések során is nagy szükség van bátorságra. Nagyszerű lenne mindenféle kétség és félelem nélkül alkotni történeteket és úgy írni visszaemlékezéseket, memoárt, hogy közben nem kell attól tartanod, hogy ezzel valakit megbántasz, kárt teszel emberi kapcsolataidban. Ez a képesség felégetett hidakhoz és az írói sikerlisták csúcsára egyaránt vezethet.

#8 Gondolatolvasás

„Bár ismerhetném úgy az olvasóim, mint önmagam” – írta egy válaszadó. Míg sok szerző úgy tekint egy bizonyos közönség számára való írásra, mint írói szabadsága feladására, önmaga eladására, azért tudni kell, hogy leggyakrabban nem ezek a szerzők lesznek igazán sikeresek. Az igazán remek írók tisztában van velem hogy milyen fontos megtalálnia közönségét és kapcsolatot építeni vele, hiszen közvetve ez a közönség fizeti a számláit. De mennyivel könnyebb lenne, ha pontosan tudhatnád már előre, mivel foghatod meg őket!


#9 Kiemelkedő marketinges véna

Ahogy egy hölgy írta: ”Bárcsak a verseim összegyűjtenék magukat, piackutatást végeznének és elküldenék magukat kiadóknak.” Valóban, ha írásaink magukat kapnák fel és maguktól kiadódnának, az igazán szuper lenne! Hány olyan szuper könyv lehet, amit csak azért nem ismer senki, mert szerzőjében nem volt meg a kellő elszántság vagy tudás, hogy belevesse magát a marketinges- és kiadói feladatok dzsungelébe? 

#10 Kifogyhatatlan ötletek


Nem világos egészen, hogy szupererő, vagy sokkal inkább egyfajta kriptonit lenne a produktív író számára, ha soha ki nem fogyna az ötletekből, de tény, volt, aki ezt írta le, mint vágyat.

Szóval, te melyiknek örülnél ezek közül a legjobban?

Cikkünk alapjául szolgáló írás: http://www.writersdigest.com

Kép: Designed by Freepik

Címkék írásról, érdekesség, képességek, munkafolyamat

Kapcsolódó bejegyzések

Gondolatébresztő idézetek írásról, írókról - íróktól.
2017/07/06
1243
Egy új könyv tervezésekor szempont vagy segítség lehet számodra, ha tudod, aktuálisan mi iránt érdeklődnek az emberek, mi foglalkoztatja őket. Ehhez segítségedre lehetnek az egyes médiumok, véletlenül kihallgatott utcai beszélgetések – és persze a Google.
2017/08/29
1461
Kevés az időd, nem fér bele, hogy írj? Vagy csak jól jönne egy kis szokatlan írásgyakorlat? Akkor kapcsolj rá: írj gyorsan!
2017/12/17
382

Könyvek, amiket már kiadtunk