A könyvtördelés fontossága

Tördelés - amit tudnod kell róla, ha könyvet készülsz kiadni

Talán nem is gondoltál még rá, mennyire fontos a jó tördelés, pedig az olvasás élményéhez és a gördülékeny olvasáshoz elengedhetetlen, hogy a tördelési munka megfelelően legyen kivitelezve.

Bizonyára neked is van olyan emléked, hogy egy-egy rendkívül kihasználatlan oldalt találtál a könyvedben egy fejezet végén. Ilyen és ehhez hasonló kellemetlenségek kijavítása a tördelő feladata. Alapvetően nem elvárható, hogy egy szerző ismerje a tördelés minden csínját-bínját, de nem árt ha felvértezed magad némi alaptudással és tudod, mi mindent érdemes elkerülni. Ha azt szeretnéd, hogy könyved olvasásélménye kellemes és gördülékeny legyen, makacs közbeékelődő üres oldalak és zavaró elválasztások nélkül, fontos, hogy tudd, hova fordulhatsz. Alábbi cikkünkben praktikus tanácsokat olvashatsz a tördelés folyamatáról.

A kézirat és a kész könyv között megannyi lépés van. Amennyire magától értetődően felmerül a szerkesztés és a lektorálás kérdése, annyira gyakran hajlamosak az emberek megfeledkezni a tördelés és a belső vizuális megjelenés fontosságáról, már ami magát a szöveg vizuális megjelenését illeti. Pedig kevés bosszantóbb dolog van egy rosszul szedett szövegnél, legalább annyira elronthatja az olvasás élményét, mint egy rosszul megválasztott betűtípus. Még a legjobb szöveget is nehezen olvashatóvá teheti egy rossz tördelés.

De mi is a tördelés és miért fontos?

A tördelés alapvetően a szöveg, illetve a képek (amennyiben vannak) elrendezését és egymáshoz viszonyának való megkomponálását takarja. A gondosan elkészített tördelés segíti az ésszerű olvashatóságot, így például egy-egy releváns kép vagy illusztráció sem kerül oldalakra a vonatkozó szövegrésztől. Banálisnak tűnhet, de a probléma gyakoribb, mint gondolnánk. Valamint a nyomtatás is optimalizálásban is fontos szerepe van. A kép-szöveg relációk nagyban formálhatóak a tördelés során. 

A tördelés fontos vizuális elemként kezeli a betűket, azok nagyobb egységeit, a szavakat, mondatokat és bejegyzéseket is. De nemcsak a folyószöveg, a címsorok, alcímek és egyéb félig-szerves részek, mint az idézetek, feliratok, valamint a láb-és széljegyzetek tördelése is fontos. Az elsődleges szempontok a jó olvashatóság és a jóleső, igényes összkép kell, hogy legyenek. Ennek mentén például a jegyzetek nem kell, hogy túl hangsúlyosak legyenek. Minden szövegrészlet mérete, az azokban érvényesülő tér és sorközök, valamint a betűk távolsága is döntések eredményei. Mindezekhez elengedhetetlen a megfelelő szaktudás és az akkurátus munkavégzés.

Mi mindent kell egy jó tördelőnek tudni?

Alapvető szabály, hogy a szövegnek egységes folthatása legyen, ehhez pedig hol közelíteni kell a betűket és szavakat, hol pedig távolítani, ezzel téve egyenletesebbé az üres felületeket. Azonban fontos a mérték megtartása; sem a túl sűrű, sem a túl ritkás sorok nem mutatnak jól. A tördelőknek fontos ismerni az alapvető arányossági szabályokat, hogy helyesen hozza meg döntéseit a munkája során. Bár a sorvezetőt a tipográfus adja, az előre meghatározott irányelvek gyakorlatban sokszor döntéshelyzet elé állítják a tördelőt. A folytonos sorvégi elválasztásokat is érdemes kerülni, de az alapvető elválasztásokban a tördelőprogramok is sokat segítenek. Az idézőjelek használata minden nyelvben eltérő lehet, egy jó tördelő számára ez nem is kérdés, ahogy az sem, hogy az ő feladata az írásjel tapadások ellenőrzése, és a sokszoros szóközök korrigálása is.

Milyen a jó tördelés?

Mint azt tudjuk, egy könyv elkészítésén rengeteg ember dolgozik, azonban sok másik szereplőhöz hasonlóan, távolról a tördelő is egy láthatatlan ebben a folyamatban. A jó tördelés, mely a felhasználói élmény javítását hivatott szolgálni, gyakran alig észrevehető. Mégis, ha nehezen is tetten érhető a megfelelő tördelés, nagyon is fontos összetevője, hogy a legélvezetesebb olvasásélményt tapasztalhassák meg az olvasóid.

A rossz tördelést sokkal könnyebb tetten érni, mint a jót, ahogy arra már a bevezetésben is utaltunk. Ha mégis megpróbáljuk összefoglalni, milyen egy jól szöveg, az valahogy így nézne ki: a jól tördelt szöveg egységes folthatású, esztétikus, harmonikus és jól olvasható. Röviden egy olyan szöveg, amit az ember örömmel vesz kézbe és amelynek sorain könnyen futtatja végig a tekintetét.

Miért fontos ez?

A tördelés alapvető célja, hogy a szöveget és a könyv tartalmát a lehető leginkább befogadhatóvá tegye és annak tartalmát minél jobban megtámogassa. Az egyes tördelési megoldások képesek egyes érzeteket előidézni. A hozzáértő tördelők keze alatt egy kézirat képes igazán kiteljesedni, egy nem megfelelő gondozás azonban hiányérzetet kelthet és sok bosszúságot olvashat az olvasónak.

Egyes esetekben a tördelés, a megvastagított, vagy dőlt betű, előre jelezheti nekünk a következő szövegrész jellegét, fontosságát. A dőlt betű a fikciós könyvekben gyakran a szereplők belső gondolatait, emlékeit, álmait jelzi, míg a nem fikciós könyvekben nyomatékosításra szolgál. A tördelés segíti a szerző és olvasó kapcsolatát is, hiszen vizuális eszközökkel egyértelműsíti a szerzői szándékot kétértelmű szövegrészletekben. 

Hova fordulhatsz?

Ahogy korábban is utaltunk rá, nem elvárható, hogy a szerző a tördelést is elvégezze, noha vannak, akik kimondottan élvezik az írásfolyamat ilyen módú levezetését. A jó tördelő gyorsan, de precízen és alaposan dolgozik, ebben pedig segítségedre lehetünk mi  a  MyBook-nál. Kollégáink között tapasztalt tördelő is van, aki a szerkesztési és nyomdába kerülési munkálatok előtt akkurátusan átnézi a beérkező kéziratot. A célunk, hogy minél kiválóbb minőségű könyveket segítsünk az elkészülésben, és hisszük, hogy ennek elengedhetetlen lépése a megfelelő tördelés. Több mint 20 éves tapasztalatunknak és a könyvkészítési szakértelmünknek köszönhetően behatóan ismerjük a műfaji megkötéseket és bevált módszereket, amelyektől egy tördelés és így a végleges szöveg valóban kifogástalan lehet. Amennyiben kérdésed van, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot és vágjunk bele közösen könyved kiadásra való előkészítésébe!


Lukács Edit


források:

https://blog.papertrue.com/makes-typesetting-pre-publishing-essential-every-author/

https://totaliber.blog.hu/2012/04/02/a_tordelo_a_szoveg_formazoja 

Kapcsolódó bejegyzések

Kezedbe vennéd a dolgokat, de úgy érzed, már ott elbizonytalanodnál, amikor ajánlatot kell kérned? Összezavar a szakzsargon és fogalmad sincs, mit jelent az, hogy 4+4 szín? Segítünk! Összeszedtük, tapasztalataink szerint mi az a 10 alapvető dolog, amit ha tudsz, sokkal magabiztosabb lehetsz.

2017/02/19
3641
A magánkiadás összetett dolog: komoly feladat, amihez nincs biztos recept. Van azonban jónéhány dolog, amit szem előtt kell tartanod, hogy eredményes lehess benne. Most összeszedtünk 17 ilyet.
2018/09/09
1804

Könyvek, amiket már kiadtunk