Korrektúra 7 lépésben

Mire figyelj a szöveg javításakor

Korrektúra: az a bizonyos utolsó simítás, mielőtt nyomdába adod vagy letölthetővé teszed könyved. Javasoljuk, hogy ehhez kérd szakember segítségét, de ha mindenképp magad csinálnád, íme 7 dolog, amire feltétlenül figyelned kell.

A legfontosabb dolog, amit a korrektúrával kapcsolatban szem előtt kell tartanod: ez legyen az utolsó dolog, ami a szöveggel történik, vagyis a szerkesztés utáni legutolsó lépés - ehhez mindenképp ragaszkodj! 

Most pedig következzen 7 pontban összefoglalva, mi az, amire figyelned kell.


1. Használj ellenőrző listát!

Akár már a szöveg írása közben jegyzeteld, mi az, amit mindenképpen ellenőrizned kell majd a végén. A lényeg, hogy akármikor is,  de szánj néhány percet egy ilyen lista összeállítására, mielőtt hozzáfognál a kézirat átnézéséhez!


2. Ellenőrizd az adatokat, tényeket!

Nézd meg, stimmelnek-e a nevek, az egyeztetések, a számok formátuma, az évszámok, életkorok, időpontok.


3. Ellenőrizd az elütéseket!

Semmiképp nem javasoljuk, hogy elektronikus szöveg-ellenőrzéssel dolgozz, de első körben akár ez is segíthet, hogy az esetleges elütéseket észrevedd. Ha tudod, jellemzően miket szoktál félregépelni, akkor ezek ellenőrzésére fordíts különösen nagy figyelmet!


4. Olvasd hangosan a szöveget!

Ha így teszel, az ellenőrzés során nagyobb eséllyel veszed észre, ha egy szó hiányzik vagy esetleg kétszer szerepel.


5. Egyszerre csak egy sorra koncentrálj!

A szöveg ellenőrzésekor használj egy papírlapot, vagy vonalzót és takard le az épp olvasott alatt lévő sorokat, így lassítva tudatosan az olvasási tempód és csökkentve annak az esélyét, hogy egy hibát ne vegyél észre.


6. Figyelj a formátumra is!

A korrektúra a szöveg ellenőrzésén túl kiterjed a szerkezeti egységekre, oldalszámokra, szövegformázásra is: ezekre is figyelj!


7. Egy ellenőrzés nem ellenőrzés!

Ha a végére értél, ellenőrizd a szöveget újra, ugyanazzal az alapossággal, mint elsőre, hiszen minden egyes javításod, módosításod nyomán adódhatnak újabb hibák.


Röviden összefoglalva ennyi, de azért újra szeretnénk hangsúlyozni: ebben inkább kérj segítséget! Az ember a saját hibáit veszi észre legnehezebben, annál pedig kellemetlenebb nem nagyon lehet, mintha mondjuk egy egyébként nagyszerű könyvet azért tesznek félre az olvasók, mert felbosszantják magukat az abban található hibákkal...

Könyvek, amiket már kiadtunk