Magánkiadás: hogy csináld jól?

17 tipp, hogy a magánkiadás bejöjjön neked

A magánkiadás összetett dolog: komoly feladat, amihez nincs biztos recept. Van azonban jónéhány dolog, amit szem előtt kell tartanod, hogy eredményes lehess benne. Most összeszedtünk 17 ilyet.

1. Szánj rá időt, hogy kigondold, pontosan milyen segítségre van szükséged!

 A magánkiadás elég egyértelmű dolognak tűnik, mégis számos kiadó, nyomda különböző módon és feltételekkel nyújt neked ebben segítséget. Szánj rá időt, hogy megismerd ajánlataikat, mérlegelj, neked mire van szükséged, ki lehet számodra a jó partner!

2. Ne köss kompromisszumokat a könyved minősége kapcsán!

Azért, mert a könyved magánkiadásban jelenik meg, attól még nem kell kevésbé minőséginek kinéznie, mint amit a kiadóvállalatok jelentetnek meg.

3. Tisztázd magadban, mit akarsz a könyveddel elérni!

Komolyan sokat számít, hogy tisztázd magadban, mi a célod: jövedelemszerzés vagy csak az ismertséged szeretnéd megalapozni? Esetleg egyik sem, csak mondjuk hasznos tudást, ismereteket akarsz átadni az embereknek? Akarsz még több könyvet is írni majd, vagy ez az egy régi vágyad volt, megcsináltad és ennyi, befejezted?

Ha pontosan látod a célokat, sokkal könnyebben hozol majd a könyvvel kapcsolatban döntéseket.

4. Magánkiadású könyvet sikeressé tenni nehéz

Maga a kiadási folyamat talán sokkal gyorsabb, egyszerűbben lebonyolítható, mint a kiadás klasszikus formája esetében, ahol többen is pátyolgatnak, ellenőrizgetnek egy-egy könyvet, de sikerre vinni már sokkal nehezebb. Az előző kérdésre adott válaszod segítségével meg tudod határozni, könyved kapcsán mi jelenti számodra a sikert és ezt kell mindig szem előtt tartanod, ezért kell dolgozz.

5. A magánkiadás egyszerű, szóval egyre többen csinálják

Viszont ahol sokan vannak, ott ugye nehezebb kitűnni, szóval tényleg kő keményen kell dolgozz ahhoz, hogy észrevegyenek. A szakértők szerint a magánkiadásban kiadott könyvek 5%-a "rendben van" és csak kb. 1%-uk jó. Ha te biztos vagy benne, hogy a te könyved ebbe az 1%-ba tartozik, akkor is kitartó munka kell ahhoz, hogy erről az olvasókat is meggyőzd.

6. 100-150 kötet eladása már sikernek számít

Ez egyszerre tűnhet soknak és kevésnek is, hiszen ha a nagysikerű könyvek többezres eladott példányaira gondolsz, ez a szám bizony igen csekély, de ha nekifogsz az értékesítésnek rá fogsz jönni, egyetlen példányt eladni is nagy meló - és egyszersmind sikerélmény.

Ha nincs saját marketingesed, nem kötsz valakivel szerződést, hogy segítsen könyved promotálni, bizony valóban igaz, hogy egyetlen példány eladásához is sokat kell dolgozz. Fontos azonban tudnod: a könyved sikerét nem feltétlenül az eladott példányok száma határozza meg.

7. Még ha fantasztikus a könyved se biztos, hogy meg fogják venni

...főleg, ha nem teszel bele elegendő munkát, energiát. Tudod: magánkiadásnál te vagy a főnök és így a munka java, de a sikerélmény is a tied.

8. Határozd meg jól az árat

Légy reális és itt is tudd, mit akarsz elérni! Ne árazd túl, de olyan árat se válassz már a legelején, amivel a "veszteségeid" minimalizálását célzod meg.

9. Kérj véleményeket, visszajelzéseket!

Hidd el, fontosak, hiszen úgy csak ritkán vesz bárki könyvet, hogy nem hallott, olvasott róla előzetesen valami érdekeset. Kereshetsz olvasói csoportokat is, ahol egymás munkáit véleményezik a tagok.

10. Légy jelen online

Vezess blogot, legyen közösségi oldalad, vagy mindkettő, a lényeg: légy elérhető és ragadj meg minden lehetőséget, hogy könyved bemutathasd, elérhetővé tedd.

11. Írj, írj, írj!

Komment sem kell ehhez...

12. Olvass, olvass, olvass!

Ez is egyértelmű.

13. Figyelj a borítóra!

Fontos a figyelem megragadásához és sokat mondhat a könyvről és rólad - akár akaratod ellenére is... Szóval semmiképp ne kapkodd el.

14. Figyelj a címadásra!

A legjobb könyvet is érdektelenné teheti egy vacak cím és fordítva.

15. Figyelj a nyelvhelyességre!!

Lehet, meg vagy róla győződve, hogy kifogástalan a helyesírásod, de hidd el, nem baj, ha szakember is ellenőrzi munkád. Ne sajnáld a pénzt egy jó korrektorra.

16. Ha teheted, dolgozz szerkesztővel

Segíthet írásodból a legtöbbet kihozni

17. Készíts marketingtervet

Ha nem értesz ezen, kérd szakember segítségétt, elképesztő sokat segíthet.


Reméljük, ha újat nem is mondtunk, azért legalább segítettünk rendszerezni a legfontosabbakat.

Neked van tapasztalatod, tanácsod? Ha igen, oszd meg velünk!

Könyvek, amiket már kiadtunk