Miért nem olvassák el a könyved?

Okok, amiért félbehagyhatják könyved

Kész a nagy mű, te elégedett vagy, mások meg végig se olvassák. Miért?

Induljunk ki abból a feltételezésből, hogy a könyv nem alapjaiban rossz, de mégsem olvassák végig, akiknek odaadod. Miért, mi lehet a probléma?

Összeszedtünk pár lehetséges okot, hogy ezeket elkerülhesd.


1. Rossz helyesírás, nyelvtani hibák

Ez annyira alapvető, hogy talán fel sem kéne hozni, de mivel elsősorban magánkiadásra készülőknek szól blogunk, ezért újra ki szeretnénk hangsúlyozni: a szövegminőség alapvető fontosságú! A legjobb történet sem fogja lekötni olvasód, ha közben rendre nyelvtani hibák miatt bosszantja magát. 

2. Terjengős szerkezet

Nem, írói nagyszerűségednek nem a többszörösen összetett, hosszú sorokon át tartó mondatok lesznek bizonyítékai. A feleslegesen hosszú mondatok nehezítik a megértést, fárasztják az olvasót és feleslegesen tördelhetik a történetet. 

3. Bonyolult nyelvezet

Ha a szöveg egy részét olvasód nem érti, mert sok benne a feleslegesen alkalmazott idegen szó, vagy indokolatlanul sok benne az átlag olvasó számára érthetetlen szakmai tartalom, akkor ugyancsak le fogja tenni. Lehet az is, hogy rossz ember kezébe került a könyv, nem ő a célközönséged, de érdemes figyelni arra, hogy a szükségesnél több szakmai tartalom ne kerüljön munkádba.

4. Rossz történetvezetés, dramaturgia

Lehet, a sztori minden egyes része szuper - csak valahogy nincsenek jól felfűzve az egyes részek. Ne félj átrendezni az epizódokat, attól még nem borul a sztori, de lehet, sokkal jobb lesz a történet íve

5. Nem jó, érdektelen

Vagy alapvetően nem jó a sztori, vagy nem olyan olvassa, akinek szól - a kettőt meg kell tudd különböztetni egymástól, de ehhez az egód félre kell tudd tenni…

6. Felkavaró

Nem könnyű úgy írni, hogy az hasson, de ne legyen nagyon felkavaró (na meg lehet, épp a szélsőséges érzelmek kiváltása a célod), előfordulhat, hogy írásod hatása valakinél erőteljesebb lesz, mint gondoltad volna, érzelmileg megterheli, azért nem olvassa el. Ez nem feltétlenül kell kritikának venned, de érdemes rajta elgondolkodni, pontosan miért történt, mivel váltottad ki, túllőttél-e a célon vagy épp ez volt a kívánt hatás (bár valószínűleg nem).

7. Unalmas

A legjobb történet is unalomba fulladhat, ha nincs benne elég dinamizmus (persze ez merőben szubjektív tényező, kinek mi az elég), tele van tűzdelve felesleges epizódokkal vagy túlzottan sok benne a történet menetét megakasztó leíró rész. Van, aki festményszerű, elképesztően izgalmas leírásokkal tudja tarkítani műveit - ha te nem ilyen vagy, mindenképp figyelj a mértékre!

8. Hiteltelen

Bizonyos történetek esetében nagyon fontos, hogy legyen mögöttük kellő háttértudás, ismeret. Ezek hiányában lehetnek benne olyan tévedések, hiányosságok, amik hiteltelenné teszik az egész művet. Figyelj rá, hogy ilyen hibát ne kövess el, mindig tudd, miről írsz, ha valamiben nem vagy biztos, inkább járj utána! 

9. Rossz cím, ismertető


Egy rosszul megválasztatott cím, fülszöveg is hibás lehet abban, ha könyved nemhogy elolvasni, de elkezdeni sem akarják. Figyelj ezekre, fontos, hogy felkeltsék az érdeklődést.

+1

Rossz kivitelezés

Előfordulhat, hogy szuper a könyv, érdekes a történet, de szétesik a könyv a gerincénél, lejön róla a borító vagy szakad a papír és ezek miatt veszti el olvasód türelmét. Ne becsüld le a kivitelezés minőségének fontosságát!


Ha ezekre figyelsz, növelheted a siker lehetőségét, de még mindig rengeteg apróság közrejátszhat abban, hogy szeretni fogják-e könyved.
Van esetleg olyan, amit fontosnak tartanál hozzátenni a fentiekhez?


Köszönet a fotóért

Címkék regényírás, novellaírás, írástechnika, regény, íróknak

Kapcsolódó bejegyzések

Számít az első benyomás egy könyv esetén? Legyünk őszinték: igen.
2017/06/15
627
"Írni könnyű. Csupán annyit kell tenned, hogy kihúzod, ami nem jó." - Thomas Mann
2017/08/27
6129
A lebilincselő történetek írásának is vannak kulisszatitkai, ezekből válogattuk ki a legfontosabbakat.
2018/01/20
4840

Könyvek, amiket már kiadtunk