Mire figyelj, ha gyerekkönyvet írsz?

Gyerekeknek írni nem gyerekjáték

Összeszedtünk 5 fontos szempontot, amire érdemes figyelned, ha a fiatalabb korosztály számára írsz.

Gyerekkönyvet írni nem könnyű feladat. Sokan vagyunk, akiknek a fejében összeáll egy jópofa történet, amit akár gyerekünknek mesélve egyre inkább megkedvelünk, de ez még természetesen nem jelenti azt, hogy össze is tudnánk hozni egy jó könyvet. Ha mégis megpróbálkoznál, van 5 tippünk, mire figyelj mindenképpen.

Célközönség

Kinek írsz? Ovisoknak, kisiskolásoknak vagy nagyobbaknak?
Egy specifikus demográfiai csoportot vagy esetleg régiót szeretnél megszólítani?
Közhely, de mind voltunk gyerekek és legtöbbünkben valahol belül még mindig ott él az apró önmagunk, akit ha jól szólítasz meg, segíthet neked egy igazán izgalmas könyvet írni. Szóval beszélgess a benned lakó gyermekkel, hátha segít.

Üzenet

Mi a könyved üzenete? Egy történetet szeretnél elmesélni, vagy ennél több a célod, tanmesét írsz? Segíthet ötleteket gyűjteni könyvedhez, ha tanulmányozod az aktuálisan népszerű témákat. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy neked is a divatos irányokat követve muszáj írnod, de tájékozottnak lenni mindenképpen lőny.
Ne csak azt tartsd azonban szem előtt, a gyerekek mit olvasnának szívesen: az is fontos, hogy átgondold, a szülők mit szeretnének látni egy gyermekeik számára írt könyvben, ők mire lennének vevők. Ha magad is szülő vagy, ebből a szempontból talán könnyebb a helyzeted, de ha nem, ne legyél rest a környezetedben egy keveset kérdezősködni.

Eredetiség

Ha gyerekkönyvírásra adod a fejed, gyakran futhatsz bele olyan klisékbe, mint beszélő állatok, mesebeli hercegnők. Miközben könyvedben szeretnél a népszerű témáknak, trendeknek megfelelni, egyszersmind az is célod kell legyen, hogy kitűnj a több száz hasonló kiadvány közül. Gondolj vissza gyerekkorodra, próbáld felidézni, milyen érzéseid, gondolataid voltak, mikor képzeleted még szabadon szárnyalt, milyen könyvet olvastál volna akkor szívesen! Engedd el a felnőttes racionalitást!

Nyelvezet

Manapság a gyerekkönyvek történetei választékos és kreatív nyelvezetet használnak, arra ösztönözve az olvasókat, hogy olyan világot vagy szituációt képzeljenek el, amit addig még soha. Míg fontos, hogy a gyerekek számára jól érthetően, nem túl bonyolultan fogalmazz, arra is figyelned kell, hogy túl egyszerű, unalmas se legyen a könyv. Próbálj olyan nyelvezetet használni, ami tanítja őket és folyamatosan fent tudja tartani érdeklődésüket. Egy történet sokkal izgalmasabb, ha az író figyel arra, hogy folyamatosan gondolkodásra, kérdések megfogalmazására késztesse olvasóit.

Képanyag

A gyerekkönyvek esetében - legalább is az óvodás, kisiskolás célközönség esetén - a grafika és a szöveg egymástól elválaszthatatlan, együtt képeznek egy egészet. Dönts akár fényképek vagy grafikák használata mellett, a minőségre mindenképp ügyelj! Ha elsőre elrontod és kevesebbel is beéred, lehet, már nem tudsz ezen a későbbiekben javítani és így rontod el amúgy remek könyved megítélését.


Címkék tippek az írásról, gyerekkönyvek

Könyvek, amiket már kiadtunk