Párbeszéd-írás: így gyakorold! 8 praktikus tanács a dialógusok tökéletesítéséhez

Párbeszéd-írás: így gyakorold! 8 praktikus tanács a dialógusok tökéletesítéséhez

Úgy érzed, a párbeszédek írása a te kryptonitod? Nem megy jól, nem érzel rá, nem látod benne azt, amit szeretnél kifejezni vele? Akkor gyakorold! Mutatjuk, mi segíthet.

Nemrég írtunk arról, hogy a párbeszédek szinte viszik a hátukon a történetet (ide kattintva elolvashatod). Ha a dialógusok kellően kidolgozottak és izgalmasak, az akár a regény teljes sikerének kulcsa is lehet.
A következőkben praktikusan tanácsokat adunk arra, hogyan lehet tökéletesíteni a párbeszéd-írást:

1. Keresd elő a régi kedvenc könyveidet

Van olyan könyvélményed, aminél pontosan nem tudnád felidézni a teljes történetet, de azt biztosan tudod, hogy szeretted? Vedd elő ezeket és olvasd őket újra – de akár azokat is, amiket már betéve tudsz. Most viszont olvasd tudatosan, fókuszálj a párbeszédekre. Jegyzeteld ki, mi volt az, ami igazán fordulatos volt, vagy ahol faltad a sorokat. Ne másolj, de tanulj a nagyoktól!

2. Figyelj és jegyzetelj

Gyakran utazol buszon, vonaton? Jársz edzőterembe? Szeretsz beülni egy kávézóba? Akkor hegyezd a füleid, csípj el valós párbeszédeket és meríts belőlük ihletet! Jó, ha tartasz magadnál mindig egy jegyzetfüzetet, ahova felírhatsz 1-2 elkapott mondatot, gondolatot, ami később akár ihlet gyanánt is szolgálhat.

3. Nézd más szemmel (vagy hallgasd más füllel) a filmeket

A filmekben még kiemelkedőbb szerep jut a párbeszédeknek, ezért érdemes azokat is némi extra odafigyeléssel szemlélni. Egy film és egy könyv felépítése és szerepe sem ugyanaz természetesen, de segíthet abban, hogy könnyebben dolgozd ki a karaktereidnek megfelelő beszédstílust – és ezzel át is térünk a következő pontra.

4. Határozz meg beszédstílust karaktereidnek

A karaktereid ne csak a fejedben létezzenek: írj róluk magadnak jegyzeteket, dolgozd ki őket, ismerd őket úgy, mint a legközelibb barátaidat, hogy erőlködés nélkül tudj írni róluk. Ehhez hozzátartozik az is, hogy megálmodod a beszédstílusukat is. Ennél érdemes az első három pontban tapasztaltakat alapul venned.

5. Írj szókészletet karaktereidnek

Nem muszáj hozzá görcsösen ragaszkodnod, de segíthet, ha írsz jellemző szófordulatokat is karaktereidnek. Ez lehet akár egy bővebb szókészlet is, de lehet csak néhány tipikus szó, vagy mondat, amit gyakran használnak és segít a személyiségük árnyalásában.

6. Tanulmányozd a testbeszédet

A kimondott szó nem minden, a való életben sem. Ráadásul nagyon ritka az, amikor mindenki egyenesen és nyíltan arról beszél, amit gondol, érez. A testbeszéd megismerése sokat segíthet abban, hogy izgalmasabbra tudd írni a párbeszédeket, fokozd a feszültséget, apró részleteket árulj el a karakterekről. Például a hazugságot jelezheted egy zavart mozdulattal (mondjuk a fülbevaló önkéntelen igazgatásával), a zárkózottságot a karok összekulcsolásával, stb. Érdekes és izgalmas dolog a testbeszéd beható tanulmányozása, rengeteg pszichológiai könyv is segítségedre lehet ebben.

7. Olvass (és írj) a sorok között

Az előző ponthoz kapcsolódik ez is: figyelj meg olyan konkrét helyzeteket, amikor a párbeszéd résztvevői „kerülgetik a forró kását”. Flörtölnek, vagy épp elhallgatnak valamit, és így tovább. Ahogy fentebb is írtuk, a párbeszédek nagyon ritkán nyíltak teljes mértékig, ezért meg kell tanulnod azt is, hogyan írj kimondatlan szavakról úgy, hogy olvasód mégis megértse, miről van szó – ebben viszont a fenti 6 pont mind a segítségedre lesz.

8. Tarts hangos felolvasást

Hogy kiderítsd azt, nem lett-e túl „könyvszagú”a párbeszéded, érdemes hangosan felolvasni. Még jobb, ha ehhez partnered is van, akivel mintegy jelenetet, előadhatjátok. Közös programnak is jó lehet akár egy baráttal, akiben megbízol, és akinek a tanácsaira is nyitott vagy. Így lesz egy külső segítséged is, ketten pedig könnyebben kiderítitek van-e esetleg olyan részlet, amit még érdemes továbbgondolnod.


Címkék írás, regényírás, írástechnika, párbeszéd, dialógus

Kapcsolódó bejegyzések

A dialógusok adják a regények lelkét, ezért kulcsfontosságú, hogy ezeket körültekintően építsd fel.
2018/04/29
922

Könyvek, amiket már kiadtunk