Rémes (?) piszkozatból szuper könyv

Rémes (?) piszkozatból szuper könyv

Minden piszkozatod olyan lesz, mint amilyennek tervezted? Szuper, csak így tovább! De az igazásg az, legtöbbünk számára óriási a szakadék a fejünkben megszületett csodás könyv és az első nyers kézirat között. Van azonban egy jó hírünk: minden elrontott, vagy annak vélt piszkozat közelebb vihet a vágyott sikerhez!  


Íme néhány példa Greee Macallister írónőtől, hogy lehetséges mindez.

1. Ez kevés egy regényhez

Az első befejezett regényem közel sem az első volt, melyet elkezdtem, de mindegyik korai kísérletemből tanultam valamit. Ha leírsz 10000 karaktert és rájössz, eből az ötletből nem lesz 80.000 karakteres regény, az nem gond! Sikeresen felfedezted a határait. Tedd félre és vedd elő később – majd kiderül, hogy ez talán egy regény része lesz, vagy egy kisregény, esetleg csak novella. Az is megeshet, hogy darabokra szeded és majd csak a kedvenc, legjobban sikerült részeit használod fel később. De abban a pillanatban, ahogy felismerted, hogy ez bizony nem lesz regény, hidd el, nyertél.

2. Nem szépek a mondataid

Ez a legáltalánosabb probléma és a  legegyszerűbben orvosolható. Míg a piszkozatot írod, próbálj meg ne túl sokat görcsölni azon, hogy a mondataid olyan “igazán csodálatosak” legyenek. Néhány igazán remekül fog sikerülni, mások nem. Majd később, a javítások során ráérsz ezzel foglalkozni. De semiképp ne tölts órákat azzal hogy varázslatos, cizellált mondatokkal fess le egy jelenetet a tengerparton csak hogy később rágyere, karakterednek víziszonya van és valószínűleg soha eszébe nem jutna a tengerparton romantikázni.

3. Dobhatod ki a terved az ablakon

Mégha igazán tervszerű vagy és alaposan kigondoltad, hogy szeretnéd felépíteni a sztorit, még akkor is előfordulhat, hogy tudatod megtréfál, mikor elkezdesz írni. Ez teljesen rendben van ám! Egy bizonyos ponton el kell döntened, ragaszkodsz-e az eredeti tervhez, mégha azt már nem is érzed olyan jónak, vagy elindulsz egy másik irányba. A lehetőség adott, de hidd el, ha olyasmihez ragaszkodsz, ami már nem tetszik, az is meg is fog látszani az írásodon…

4. Túl rövid

Ez rendszeresen előfordul. Én szeretek elsőre egy 50000 karakter körüli gyors, hanyag vázlatot írni és aztán kezdem el tagolni, mikor magam is megértem, miről is fog valójában a könyv szólni. Semmiképp ne állj neki extra szavakkal feltölteni írásod, csak hogy a számok stimmeljenek. Írd meg a sztorit elejétől a végéig, hagyd pihenni majd később térj vissza hozzá. Látni fogod, mi hiányzik.

5. A történet rossz irányt vesz

Az esemény egy része, ami a tervezés során még remeknek látszott lehet, hogy végül  nem tűnik majd jó döntésnek. Ez az egyik leglehangolóbb probléma. Ha úgy döntesz, hogy a 20 fejezetes regény 10. fejezetében nem jobbra, sokkal inkább balra kellett volna kanyarodni előfordulhat, hogy teljesen át kell írnod, vagy ne adj isten ki kell dobnod 10 fejezetet. Ez bizony egy nagyon nehéz helyzet. De mi a fontosabb? Megőrizni azt a néhány oldalt, vagy megírni életed könyvét?

6. Hopsz, nem jó a narráció

Megírhatsz egy egész anyagot egy milliomos playboyról a milliomos playboy nézőpontjából hogy végül rágyere, csendes barátjának megfigyelései sokkal éleslátóbbak és megkapóbbak.  És igen, ez egyáltalán nem ideális, ha erre akkor jössz rá, mikor kész az első piszkozatod. De mikor nekifogsz az átírásnak, sokkal jobban meg fogod érteni többé már nem központi karaktered lelki világát, motivációit, amire másképp tán esélyed sem lett volna. Míg hajlandó vagy kidobni, amit ki kell, addig a befektetett munkád erős alapul szolgál majd a továbbiaknak. 

7. Túl hosszú

Ha nagyon bebelendülsz előfordulhat, hogy 125000 vagy akár 150000 karakter hosszúságú lesz az első piszkozat. Ez valóban a legtöbb műfajhoz túl hozzú, de ne ess pánikba! Itt is áll a jótanács: tedd félre és térj visza hozzá később, látni fogod, mit kell tenned.

8. Ez csak egy sztori, érzelmek meg sehol

Az igazán jó történet azért halad előre, mert a szereplők cselekedetei mozgatják azt. De mégha te tudod is, mi miért történik, előfordulhat, hogy azok számára akik olvassák azt, mégsem lesz minden érthető. Talán a fejedben sokkal több van ezzel kapcsolatban, mint amit leírtál elsőre. Épp erre valók azonban a későbbi átiratok.

9. Utálod

Teljesen természetes, hogy ahogy az első piszkozat kész azt érzed, hogy “Fú, ez baromi jó!”, mindaddíg, míg át nem olvasod és meg nem állapítod, hogy “Borzalmas!”. A gyűlölet és félelem a folyamat részei. (Komolyan, csak az igazán rémes írók nem érzik soha, hogy munkájuk rémes). Ma gyűlöld nyugodtan, holnap azonban új nap vár! 

Nagy a szakadék az első vázlatod és a könyv között, amit meg akarsz írni (meg fogsz írni), de ezt el kell fogadnod. Hagyd érni! Egy könyv esetében nincs olyan, hogy optimális munkaidő! Ami biztos, hogy a nagyszerű végeredményhez gyakran rengeteg átírás vezet. Mert a kezdet tényleg csak a kezdet...

Az eredeti írás elérhető itt

Címkék tippek, íróktól

Kapcsolódó bejegyzések

Írtál valamit, amit jónak éreztél,  aztán mégis lesújtó kritikát kaptál róla? Ne csüggedj, több világhírű író illetve könyv járt valaha így...

2017/03/25
1246
Bonyolult és hosszú szövegek, furcsa szavak, sokszorosan összetett szókapcsolatok? Megannyi tényező, amik elvehetik a kedvünket az olvasástól.
2017/05/17
741
Számít az első benyomás egy könyv esetén? Legyünk őszinték: igen.
2017/06/15
607
Hogyan segíthet egy tesztolvasó sikeresebbé tenni a publikálás előtt álló könyved? Mire ügyelj kiválasztásuknál, véleményeik feldolgozásánál?
2018/02/17
1473

Könyvek, amiket már kiadtunk