Újévi fogadalmak - világhírű szerzőktől

Újévi fogadalmak - világhírű szerzőktől

Ha január 1., akkor újévi fogadalmak.Új év, új szokások, új fogadalmak - hírnévtől, társadalmi státusztól függetlenül bárki próbálkozhat ezekkel, más kérdés, hogy sikerül e betartani. Ma pár világhírú szerző hagyatékából turkáltunk elő kis kincseket.


Virginia Woolf

Egész életében naplókat írt, így sok január elsején tett fogadalma maradt fenn az utókor számára, lévén rendszeresen megpróbálkozott velük. 1931 januárjában például a következő fogadalmat tette: “Nem fogadok semmit. Nem akarok kötöttségeket” Majd még hosszasan folytatta a sort… P G Wodehouse

1905 januárjában megfogadta, hogy megtanul bendzsózni. Fogadalmát komolyan is vette, egészen addig, míg barátja Herbert W. Westbook zálogba nem adta a hangszert, majd el nem vesztette a zálogcédulát…

Nora Ephron


A kortárs írónő 2007-ben tett ígéreteiból a Huffington Postban 2008 elején megjelent írása szerint semmi nem váltott valóra, úgy gondolta, ennek oka talán céljai nem elég ambíciózus volta lehetett, így 2008-ra komolyabb fogadalmakat tett:

“Befejezni az iraki háborút.

Megölni Bin Ladent.

Biztosítani, hogy demokrata legyen az új elnök.”

Legalább egy bejött neki…Robert Browning


A viktoriánus költő és drámairó 1852-ben tett ígérete szerint minden nap akart írni egy verset. Lendülete január 4-én megtört.


Fitzgerald házaspár


1922 január elsején az alkoholproblémájukkal akarták felvenni a harcot fogadva, hogy 3 hónapig nem isznak. Nem annyira sikerült…


Mark Twain

Rengeteg humorral teleszőtt újévi ígéretet tett élete során, egyik kedvencünk ez:


“Idén megpróbálok kijönni a fizetésemből, még ha kölcsön is kell ehhez kérnem.”Stephen King

Miután néhány hosszabb regényét (pl. “Az”, 1138 oldal) komolyabb kritikák érték, 1986-ban a következő újévi fogadalmat tette: 


“Soha ne írj nagyobbat annál, mint a fejed.”


T S Eliot


1919 decemberében egy házassági problémákkal és kiadói elutasításokkal tarkított év végén levelet írt édesanyjának, melyben kihagsúlyozta következő évre szóló fogadalmát:
“Megírni egy hosszú verset, ami már régóta a fejemben jár.”


Nagy valószínűleg ez lett legismertebb költeménye, az Átokföldje című vers.+1 
Ernest Hemingway


Van, aki azonban nemcsak a fogadalmakban, de a jókívánságokban sem hisz különösképpen - ilyen pl. Hemingway. Édesanyjának ezt írta 1920 decemberében: “Nem fogok boldog új évet kívánni, mert az új év csak további tántorgás a sír felé, amiben semmi örülni való nincs.”

Címkék érdekesség, tippek, írókról

Kapcsolódó bejegyzések

Ha kezdő író vagy, már talán magad is tudod, milyen nehéz fókuszáltnak maradni és őrizni az ihletet, miközben egy könyvön, novellán dolgozol. Akár írói blokk, akár elutasító levél az oka, lehet, el fog jönni az a pont, amikor falba ütközöl az alkotás csodálatos, de sokszor nehéz útján.

2017/01/22
3259
Merem állítani, majd minden embert élete során legalább egyszer megkísérti a gondolat, hogy – még ha épp írni nem is tud valami jól – nem lenne rossz, ha egyszer megjelenne egy könyv, amin ő szerepel szerzőként. Ha úgy gondolod, hogy te nem ezek közé tartozol, akkor ez a cikk nem neked szól.
2017/01/29
1480
Sokan hajlamosak a magánkiadásban megjelent könyvekre úgy gondolni, mint amiknek a minőségével vagy a bennük rejlő lehetőséggel komoly gondok lehetnek - ez azonban hibás megközelítés.
2017/06/01
1008

Könyvek, amiket már kiadtunk