Városok, országok, utazás - inspiráció

Városok, országok, utazás - inspiráció

Ha nyár, akkor utazás - ha pedig utazás, akkor ihlet?

Sokan csak utazgatnak a világban és váratlanul találnak rá az ihletet adó helyre, környezetre, vannak, akik kifejezetten az inspirációt vadásszák utazásaik során, egyesek számára pedig otthonuk és annak közvetlen környezete jelent szinte kiapadhatatlan ihletforrást.

A tripjaunt.com cikke alapján gyűjtöttünk most össze pár olyan helyszínt, amik elválaszthatatlanul összeforrtak egy szerző nevével - nekünk pedig álmaink utazásainak színhelyei.

  1. Párizs

Egyből elsőként olyan várost hozunk, ami lényegében nem is felel meg a fentebb írtaknak, ugyanis nagy bajban lennénk, ha csak egyetlen szerzőt kéne kiemeljünk. Victor Hugo, Merle, Balzac, James Joyce, Remarque  és a sort még hosszan folytathatnánk, hiszen biztosan tudunk annyi szerzőt említeni, mint ahány katedrális a városban van. Számos tér, épület, kávézó lett akár több tucat regény egy-egy emblematikus epizódjának része.

2. Cuba

Még mielőtt Cuba Amerika számára bezárta volna kapuját, Ernest Hemingway rövi időre Cubában talált új otthont - és egyben gyógyírt írói válságára. Temperamentum, szenvedély, gyönyörű part - és nem utolsó sorban remek italok ejthetik itt rabul az embert.

3. San Francisco

Rengeteg nagy művész talált otthonra én inspirációra San Franciscóban, köztük sok jelentős huszadik századi amerikai író is. Elég közel van Los Angeleshez ahhoz, hogy egy napra elugorjon onnan bárki az ügynökéhez (vagy fordítva), de annál távolabb, hogy a nap minden percében attól kellett volna tartaniuk, mikor jelenik meg váratlanul hogy a munkát sürgesse, tehát kifejezetten ideális alkotáshoz.

Különösen kedves volt a város Kerouac számára, aki a Vesuvio Café egy eldugott zugában írta számos ismert művét.

4. Venice Beach, ahol a nyár 500 napig tart

Elképesztő mennyiségű ember, homokos part, celebek  minden sarkon, szinte soha véget nem érő nyár - van, aki számára épp ennyi kell ahhoz, hogy ihletet kapjon. Így volt ezzel Scott Neustadter aki itt egy kávézóban írta meg állítása szerint mindössze három nap alatt nagy sikerű Csillagainkban a hiba című könyvét

5. Kyoto, ahol a japán irodalom fellélegezhet

Rejtélyes utcák, régies hotelek - ideális hely egy jó ötlethez, arról nem is beszélve, hogy híresen sok itt a könyvesbolt és az emberek szívesen olvasnak.

Korunk egyik legismertebb japán szerzője, Haruki Murakami is itt született és írta első könyveit, amik a nemzetközi hírnevet hozták meg számára.

6. Kolumbia, Cartagena

Gabriel Garcia Marques neve elválaszthatatlanná vált ezzel a mesébe illő karibi városkával. Szerelem kolera idején című művében több utalás is van rá, milyen hihetetlen szenvedéllyel kötődött a településhez, nem csoda, hogy végső nyugalomra is itt helyezték.
Címkék írás, írók, érdekesség, inspiráció

Kapcsolódó bejegyzések

Akár szakkönyvet írsz, akár regényt egy biztos: hatással vannak rád mások művei. Nincs is ezzel semmi gond – egészen addig, amíg megfelelően használod az ihletet.
2018/06/11
346

Könyvek, amiket már kiadtunk