Furcsa írói szokások

Furcsa írói szokások

Vannak az íráshoz kötődő furcsa szokásaid, rituáléid? Ha igen, nem vagy egyedül sőt…

Egy kabala az asztalon, csésze kávé írás előtt nem mondható különösnek, ezek teljesen átlagos dolgok. Néhány nagysikerű író azonban vállaltan ezeknél sokkal furább szokásokkal, babonákkal rendelkezett az írás kapcsán. Jöjjön ezekből egy csokor, bizonyítandó, hogy a "fura" egy igen tág fogalom…


1. Victor Hugo

A Párizsi Notre Dame írásakor különös módon kényszerítette magát az írásra: állítólag minden ruháját elzárta egy sál kivételével, hogy ne tudja elhagyni otthonát.


2. Truman Capote

Több fura szokással is rendelkezett, így például nem írt soha pénteken és a 13-as számot tartalmazú számú hotelszobában. Ráadásul teljes mértékben "vízszintes írónak" tartotta magát, ami annyit tesz, állítása szerint csak fekvő helyzetben tört rá az ihlet.


3. Agatha Christie

Szeretett a zuhanyzójában írni, miközben almát rágcsált.


4. James Joyce

Különös látásproblémája miatt csak nagy méretű kartonpapírokra tudott egy idő után írni, tette mindezt ráadásul hason fekve és fehér ruhában, hogy öltözetéről még több fény jusson a papírra.


5. Jack Kerouac

Híresen sok inspirációt adtak számára különböző drogok és alkoholos italok, de ezt nem annyira mondhatjuk különlegesnek. Azt már sokkal inkább, hogy Úton című könyvét egy 36 méter hosszú papírtekercsre gépelte, így megspórolva a papír fűzögetésével jár időt.


6. Friedrich Schiller

Különleges fizikai-érzékszervi hatásokra esküdött: íróasztalán egy láda rohadó alma volt, mikor írt. Bármiképp is gyarolt rá ez hatást, egy biztos, gyümölcsöző volt az ötlet.


7. Vladimir Nabokov

Ha nem szokványos írói megoldásokat keresel, javasoljuk Nabokov technikáját: kis indexlapokra írt, ezeket pedg egy cipősdobozban rendszerezte, így könnyen tudta módosítani a bekezdések, fejezetek sorrendjét.


8. John Steinbeck

Ragaszkodott hozzá, hogy mindig 12 darab tökéletesen hegyezett ceruza legyen asztalán, mikor írni kezdett.


9. Stephen King

Írását furcsa matematikai szabályozottság jellemzi: ahogy Írásról című könyvében maga is beszámol erről, napi 2000 szót ír le minden nap, mikor dolgozik.


10. Sir Walter Scott

Művei nagy részét lovaglás közben komponálta - arról nem szól a fáma, hogy vajon ott is írta-e le őket?


11. Virginia Woolf

Állva szeretett írni, olyannyira, hogy álló helyzethez méretezett íróasztala volt.


12. Dan Brown

Szentül meg van róla győződve, hogy az írói válság kezelésének egyik legjobb ellenszere a fejjel lefelé való lógás - természetesen ezt személyes tapasztalata alapján állítja.


13. Francine Prose

Az írónő meg van róla győződve, hogy az írás leghatékonyabb módja az, ha arccal fal felé fordulva teszi azt. Ha idegen helyen kell írnia sem rest, hogy átrendezze a helyszínt, hogy minden számára optimális helyen legyen.


14. Honore de Balzac

Hitt benne, hogy nem csupán lendületet, de inspirációt is ad számáta a kávé, így miközben írt, akár napi 50 csészényit is képes volt elfogyasztani (erről már mi is írtunk korábban itt).


15. Aaron Sorkin

Talán az egyetlen író, aki írás közen eltörte a saját orrát… Hogyan történt ez? Szereti a leírt dialósgusokat tükör előtt eljátszani, így élőbbé tenni, egy ilyen alakalommal történt a baleset. Az ötlet érdekes és jó, de kicsit több körültekintést javaslunk, ha átvennéd.


A fentiek elolvasása után még mindig állítod, hogy van valami fura szokásod az íráshoz kapcsolódóan? Ha igen, írd meg nekünk. :-)


Forrás:

llifehack.org
barnesandnoble.com
huffingtonpst.com

Címkék érdekesség, tippek, írókról

Kapcsolódó bejegyzések

Ha valaki írásra adja a fejét, valószínűleg felötlik benne a kérdés, vajon mennyi idő alatt fog elkészülni. Egy dolog azonban teljesen nyilvánvaló: a végeredmény minősége nem attól függ majd, milyen hamar vagy lassan készült el.

2017/02/26
1259
Az írók írnak mindenféléről, de csak kevesen tárulkoznak ki közülük egészen. Íme 10 nagy kedvenc és egy-egy érdekesség róluk.
2017/06/25
778
Érdekel, mi volt Austen kedvenc itala vagy mit ivott legszívesebben Kerouac, Hemingway vagy például Steinbeck ? Most egy csokorba gyűjtöttük ezeket. Vigyázat! Magas alkoholtartalmú írás.
2017/07/09
824

Könyvek, amiket már kiadtunk