17 világhírű író korai foglalkozásai

17 világhírű író korai foglalkozásai

Az író az úgy lesz, hogy elvégzi az írói iskolát, elkezd íróként kezd dolgozni, aztán egyszer csak híres lesz. Ja, mégsem...

Összeszedtünk pár világhírű írót, akik első foglalkozása (néhányuk esetében több is) olyan messze volt az írástól, vagy bármi kulturális szerepvállalástól, mint az a bizonyos Makó Jeruzsálemtől. Ezzel azt üzennénk: egy újabb fura kifogás mehet a kukába, mikor azt próbálod megmagyarázni, neked miért nincs esélyed se arra, hogy bármire is vidd az írói pályán. Szóval nem, a foglalkozáson se nagyon múlik…  Sőt! Minél több érdekes tapasztalat, annál több írói alapanyag.

1. William S. Burroughs kártevőírtással foglalkozott és nagyon is szerette ezt a munkát. 



2. James Joyce bárban zongorázott és énekelt, míg Dublini emberek (Dubliners) című könyvének kiadásáért küzdött. Huszonkét alkalommal utasították el, szóval volt ideje zenélgetni.

3. Nabokov entomológus volt, akinek nagyságát kora nem ismerte fel. A lepkék evolúciójára vonatkozó elméletét csak jóval halála után, 2011-ben bizonyították be DNS elemzés segítségével.


4. Margaret Atwood egy kávézóban dolgozott felszolgálóként és pénztárosként, ami borzasztóan frusztráló volt számára. Erről később “Ka-Ching!” című esszéjében emlékezett meg.

5. Douglas Addams a 70-es években kórházi portásként, csűrépítőként, csirkeól takarítóként és egy qatari olajmágnás család testőreként is dolgozott.

6. Ken Kesey önkéntesként vett részt a CIA különböző pszichológiai tesztjein, melyek nagy részét LSD-s befolyásoltság alatt kellett elvégezni. Ezen élményeit a Száll a kakukk fészkére című munkája írásakor is felhasználta.

7. J.D. Salinger egy svéd luxus tengerjáró szórakoztatási vezetője volt.

8. Haruki Murakami egy hanglemezboltban dolgozott eladóként, később pedig egy bárt nyitott feleségével együtt Tokioban.

9. John Grisham tizenévesen egy óvodában dolgozott, óránként egy dollárért a kertet locsolta. Később úgy döntött, ebben nem nagyon van jövő, és egy vízvezeték-szerelőhöz szegődött el.

10. George Orwell (született Eric Arthur Blair) az 1984 megírása előtt a Indiai Birodalmi Rendőrségen dolgozott tisztviselőként Burmában. Mintegy 200.000 ember biztonságáért felelt és kiemelkedő igazságosságáról volt híres.

11. Herman Melville egy tengerjárón volt kabinos fiú, így szerezve némi tengeri tapasztalatot a Moby Dick megírásához. Mindössze egyetlen utat csinált végig New Yorktól Liverpoolig.

12. Kurt Vonnegut az egyik első Saab kereskedés vezetője volt az Államokban, Massachusettsben. Dolgozott még a General Electric “PR” osztályán és önkéntes tűzoltóként is.

13. Az ismert tény, hogy a Klondike-i aranyláz Jack Londont is magába szippantotta, ami későbbi írásaiban is nyomott hagyott, de azt már kevesebben tudják, hogy konzervgyári munkás és osztrigakalóz is volt .

14. John Steinbeck ( a képen) rendelkezett egy olyan munkával, aminek értelmezése is nehézségekbe ütközhet: túravezető volt egy haltelepen, a látogatókat vezette körbe. Fura munka, de első feleségét ennek köszönhette. Aztán egy raktárban végzett kemény fizikai munkát, míg apja támogatásával nem szentelte magát az írásnak.

15. Mire valaki idáig ér listánkon, talán már hiányolta Jack Kerouac nevét, mert mint igazi különc, kizárt, hogy épp ő ne szerepeljen itt. Nos, nem fogunk csalódást okozni: volt benzinkutas, gyapotszedő, éjjeli őr, vasúti fékező, mosogatófiú, építőmunkás.

16. Joseph Heller szegény családban nőtt fel, így már fiatalon dolgoznia kellett, hogy segíthessen szüleinek. Mielőtt megtalálta volna az írói hírnév (ami nála nem jött korán), volt kovácsinas, küldönc és iratkezelő is, majd később bombázótiszt.

17. Harper Lee jegyfoglalási ügyintézőként dolgozott az Eastern Airlines-nál már évek óta, mikor egy levelet kapott barátaitól: “Kapsz egy év szabadságot, hogy megírd, amit akarsz.” Rákövetkező évben megjelent a Ne bántsátok a feketerigót.


Szóval te, reménybeli író, bárhol is olvasod ezeket a sorokat, hidd el: a foglalkozásod nem skatulya!


Címkék érdekesség, írókról

Kapcsolódó bejegyzések

Amikor a nagy kései kezdőket emlegetik, gyakran kerül szóba Colonel Sanders neve, aki majd 70 évesen indította el vállalkozását. Ha a név nem is mond semmit, az már biztosan, hogy KFC. De mi a helyzet az írással?

2017/04/02
1031

Magyarországon a kiadói piac most jelentős változásokon megy át, várhatóan egyre nagyobb súllyal képviseltetik majd magukat a szerzői kiadások, amit mi örömmel üdvözlünk. Ehhez kapcsolódóan hoztunk hasznos tippeket.

2017/04/19
837
Érdekel, mi volt Austen kedvenc itala vagy mit ivott legszívesebben Kerouac, Hemingway vagy például Steinbeck ? Most egy csokorba gyűjtöttük ezeket. Vigyázat! Magas alkoholtartalmú írás.
2017/07/09
824

Könyvek, amiket már kiadtunk