4 alapszabály a lebilincselő párbeszédek írásához

4 alapszabály a lebilincselő párbeszédek írásához

A dialógusok adják a regények lelkét, ezért kulcsfontosságú, hogy ezeket körültekintően építsd fel.

 A jól megírt párbeszédek segítenek karaktered felépítésében és ezek viszik előre a történetet is. Minden túlzás nélkül mondhatjuk: könyved sikerének kulcsa is lehet az, hogyan szólalnak meg és beszélgetnek szereplőid. Az alábbi 4 szempont segítségedre lehet abban, hogy igazán lebilincselő párbeszédeket írj.

1. Legyél lényegre törő

Ha a nyelvtan az erősséged és a változatos szókincsed különösen nagy büszkeség számodra, akkor ennek most nem fogsz örülni: egy jó párbeszéd akkor lesz életszerű, ha a lényeges mondanivalóra koncentrál.

Figyeld meg az élőszóban történő beszélgetéseket: sokszor még csak nem is használunk teljes mondatokat, mert nincs szükség rá. Írásban viszont könnyen elragadhat bárkit a hév, a „túlírt” párbeszédek miatt viszont unalmas, vagy éppen követhetetlen lesz a történet.

Néhány példa:

Túlzott formalitások:
- Drágám, megtennéd, hogy visszateszed ezt a poharat a helyére, kérlek?
- Természetesen szívem, add csak ide, visszateszem a helyére.


Legyünk őszinték, bármilyen szépen is hangzik a fenti két sor, a valóság valószínűleg hasonló:

- Visszatennéd ezt a poharat a helyére?
- Persze, add csak ide.


A kályhától induló beszélgetés:
Szia, megérkeztem!
Szia, na végre!
Bocsi, elhúzódott a meló.
Mi volt már megint?
Á, csak a szokásos, tudod, a főnök hirtelen kitalálta, hogy ez tegnapra kell.
Aha, igen, sajnálom.
Ez van, ez most egy ilyen időszak.


Erről most joggal gondolhatod: de hiszen ez valóságos! Az életben is zajlanak ilyen beszélgetések, ráadásul ez is rejt fontos információt – és ez így is van. De ezek csak előkészítik a lényeget, amihez az olvasód lehet, hogy már nem fog eljutni, mert egyszerűen megunja az olvasást. Ezeket a formalitásokat 1-2 rövid mondattal is átugorhatod, mielőtt belekezdesz a lényegi mondandóba, például:

Végre ott ült velem szemben, kissé még zihált, de már kezdem megszokni – mindig késve jön a munkából, amióta új főnöke van.

Mindez nem azt jelenti, hogy a párbeszédek csak tőmondatokból állhatnak, hiszen szükség lehet érzelmektől túlfűtött vallomásokra, hosszas magyarázatokra, vagy akár monológokra is de megfelelő mértékkel.

Összefoglalva:

A párbeszéd mindig okkal történjen, legyen a történet, vagy a karakter szempontjából lényeges tartalma. Az olvasó tudjon vele azonosulni, legyen hiteles, életszerű.

2. Ne árnyald túl a beszélgetést

Az emberek általában egyszerűen csak beszélnek. Nem lehelik, szűrik a fogaik között, vagy köpködik a szavakat. Megvan a helye ezeknek a jelzőknek is időközönként, de ha túl sűrűn jelennek meg, elvesztik jelentőségüket és elvonják a figyelmet a mondanivalóról is.

Nem szükséges minden mondat mögé odatenned, hogy ki és milyen hangsúllyal mondta azt éppen. Árulja el a beszélgetés tartalma az indulatokat, érzelmeket, a helyzet különlegességét.

Példa:

Túlzott körülírás:
- Figyelj rám! – mondtam neki esdeklően, miközben mélyen a szemébe néztem.
- Tudod nagyon jól, hogy figyelek! – csattant fel a szokásos, gúnyos módján.

Helyette alkalmazható:
- Most az egyszer tényleg figyelj rám!
- Ne drámázz már, itt vagyok, nem? Mondd!


3. Használd a párbeszédet karaktereid jellemének és történetének bemutatására

Hosszas leírások és jellemzések helyett sokkal többet elárul egy karakterről az, amit mond. Dolgozd ki a stílusukat, akár jellemző szófordulataikat is. A mód, hogy beszélnek, vagy az, ahogy reagálnak helyzetekre elárulhatja róluk, hogy: bátrak, gyávák, intelligensek, egyszerűek, drámakirálynők, előítéletesek, naivak, stb.

A való életben is beszélgetések útján ismerjük meg a másikat, ezért a könyvbeli párbeszédek abban is segítenek, hogy bemutasd a karaktered háttértörténetét, motivációit. Fontos itt is a fokozatosság: ne egy tábortűz mellett meséljen el magáról egyszerre mindent, hanem szépen adagolva bukkanjanak elő újabb árnyalatok, megdöbbentő részletek.

4. Vezesse a párbeszéd a történetet

Ismered a „csak még egy fejezetet” érzést? Ezt nagyon sokszor izgalmasan megírt párbeszédek ébresztik: kiderül egy titok, létrejön egy szövetség, valaki megvall egy érzést, elhatározásra jut, vagy kitör belőle az indulat.
A párbeszédeken keresztül tudod – és kell – alakítanod a történet ívét, ezekkel kel életre a konfliktus és így tud megszületni a megoldás is. A dialógus nem csak egy térkitöltő, hanem a cselekmény maga.  Használd a feszültségkeltésre, a bonyodalom alakítására, vezesd ezekkel végig olvasódat a teljes történeten.


Címkék írástechnika, párbeszéd, dialógus, írás

Kapcsolódó bejegyzések

Harry Potter, Ebenezer Scrooge, A kis herceg, Frodó, Anne Shirley, Leopold Bloom...mitől lettek ők emlékezetesek?
2018/04/02
3107
Hogy váltsd ki olvasóidból épp azt az érzelmet, amit szeretnél? Íme Amanda Patterson, a writerswrite.com oldal szerkesztőjének tanácsai.
2018/04/07
625
Úgy érzed, a párbeszédek írása a te kryptonitod? Nem megy jól, nem érzel rá, nem látod benne azt, amit szeretnél kifejezni vele? Akkor gyakorold! Mutatjuk, mi segíthet.
2018/05/06
955

Könyvek, amiket már kiadtunk