5 módszer az írásra – neked melyik a testhez álló?

5 módszer az írásra – neked melyik a testhez álló?

Nézd meg, tulajdonságaid alapján melyik írásmódszer állhat hozzád közel, vagy segíthet kimozdítani a holtpontról.

Ahányan vagyunk, annyiféleképp írunk. Valaki kifejleszt magának egy saját módszert, valaki viszont még keresi az ideálisat. Összegyűjtöttünk most ötféle módot arra, hogyan hozd ki a legtöbbet abból az időből, amikor leülsz írni. Próbálj ki többfélét is, teszteld, melyik passzol hozzád leginkább.

1. A Pomodoro-módszer


Kiknek ajánlott?

Akik folyton „el vannak úszva”.
 Nem tudod jól beosztani az időd? Nem haladsz kellő ütemben az írással? Vagy nem tudsz megfelelően fókuszálni az írásra? Akkor ez a Te módszered!

Ezt a munkamódszert még az 1980-as években találták ki, nevét a konyhai időzítőről kapta – igen, jól látod. A pomodoro olaszul paradicsomot jelent, egy időben pedig nagyon elterjedtek voltak a helyes kis paradicsom alakú konyhai időzítők – valahogy így jött az összefüggés, ennek a módszernek ugyanis a pontosan meghatározott idősávok adják a lényegét.

Hogyan működik?

A munkát több ciklusban fogod végezni, az alábbiak szerint:
Döntsd el, mit fogsz csinálni (pl. elkezded írni a könyved 2. fejezetét). Csak olyasmi legyen megnyitva előtted, ami ehhez szükséges. A telefonodon minden értesítést kapcsolj ki.
25 perc:
Ennyi ideig csak a feladatodra fókuszálsz és semmi másra. Írsz, írsz és írsz.
5 perc:
Szünet. Kicsit megmozgathatod magad, böngészhetsz, de amint pittyeg az időzítőd, hogy letelt az 5 perced, újra kell kezdened a munkát.
Összesen 4x25 perc után iktass be egy nagyobb, negyedórás szünetet.
Nem véletlenül 25 percesek a blokkok – a technika megalkotói szerint ez ideális arra, hogy valamiben kellő mértékben haladj, de tartani is tudd a figyelmed.

Extra tipp:

Használhatsz online programokat is a telefonod időzítője helyett, pl.:
Marinara Timer
Tomato-timer
Pomodoro-tracker


2. Szabadírás

Kiknek ajánlott?

Azoknak, akiknél elzárták az ihlet forrását.
Ha úgy érzed, azért nem haladsz az írással, mert egyszerűen nem jönnek a szavak, csak bámulod a monitort, akkor próbálkozz meg ezzel!

A módszeren nincs is mit túlmagyarázni, pontosan azt takarja, aminek hívják: leülsz és írsz! Bármiről. A cél az, hogy feloldd a blokkot azzal, hogy végre elkezdesz írni. A legtöbb nagy író és szakértő szerint az írást éppúgy gyakorolni kell, mint bármilyen egyéb tevékenységet –ezen keresztül finomodik a stílusod, találsz rá a hangodra, a témákra, amik érdekelnek. Nem minden leírt oldalból lesz könyv, nem ez a cél.
Ha rászánod magad a szabadírásra, akkor nincs kifogás: ülj le és kezdj el írni bármiről, akár arról, mit kell vásárolnod, vagy, hogy épp hallod a szomszéd párt megint vitatkozni és mit gondolsz erről… írj, írj, írj, akár összefüggéstelen szófoszlányokat, bármit, ami eszedbe jut, nem kell történetté összeállnia.
Ezzel remélhetőleg megerednek a gondolataid, talán ihletet is nyersz, és ha minden nap szánsz rá időt, akkor beépül a rutinodba az írás – így már könnyebb lesz egy könyvnek is nekilátni.

3. Diktálás

Kiknek ajánlott?

Akik tele vannak ötletekkel, de „lusták” írni.
A fejedben már egész könyvsorozatot adtál ki, de még alig ütöttél le pár sort? Akkor diktálj!

Helyezd magad kényelembe, vedd magad elé a telefonod, laptopod, diktafont és kezdd el mesélni a történeted. Van, aki erre esküszik: így jön a legjobb ihlet a valós párbeszédekhez, vagy egyszerűen csak a történet továbbgördítéséhez.
Az írást persze így sem úszod meg, de könnyebb lesz kiszelektálni a lényeget, hamarabb összeáll az egész és sokkal gyorsabb lesz egy kerek történetet „tollbamondás” után leírni, mint közben kitalálni.

4. Sorrend-csere

Kiknek ajánlott?

Akik azért nem haladnak már 1 éve a könyvükkel, mert elakadtak a második fejezetnél.
Ha nehezen megy az, hogy tarts egyfajta sorrendet és oldalról oldalra írd a könyved, akkor próbáld ki ezt!

Írj arról, ami épp eszedbe jut – ha a záróképet látod már magad előtt, akkor írd ki magadból, engedd át magad annak. A magam részéről nagyon gyakran írok szó szerint csapongva cikket, valahogy így: 2 sor a bevezetőből, aztán egy fontos gondolat a végére, majd elkezdek egy pontot kifejteni, de eszembe jut, hogy előbb gyorsan kiírom magamból, hány pontról is akarok írni összesen – ó, az ötös pont, igen, azt kifejtem részletesen, mert az a kedvencem, aztán haladok tovább…csapongó? Igen. De a végére mindig összeáll.
Nem vagyunk egyformák, ha neked nem megy ez a folyamatos haladás, akkor írj a történetnek arról a részéről, amelyikről épp szeretnél, aztán szépen folyamatosan összefűzöd majd.

5. Írás és korrektúrázás

Kiknek ajánlott?

Precíz és maximalista típusoknak, akiket megnyugtat a rend.
Szeretsz kipipálni feladatokat a listádon? Jobban haladsz, ha elérhetsz bizonyos mérföldköveket? Akkor írj így!

Az az általános javaslat, hogy előbb „írjuk ki magunkból” a könyvet, utána bíbelődjünk a formázással, korrektúrázással, egyebekkel. De sokaknak ez feszültséget okoz, egy végeláthatatlan feladathalmaznak tűnik miatta az írás. Ha így érzed, akkor haladj szakaszosan: ha megírtál 1 blokkot, nézd át, javítsd, formázd, véglegesítsd, zárd le. Kipipálhatod és haladhatsz tovább azzal a tudattal, hogy már kész munka van a hátad mögött.Forrás: writersedit.com

Címkék írásmódszer, írástechnika, íróknak, írásról

Kapcsolódó bejegyzések

Akárhogy igyekszik az ember, úgyse kerüli el, hogy címkézzék. Menjünk elébe a dolgoknak!
2018/06/18
1356

Könyvek, amiket már kiadtunk