Mikor jó írni? I. - Reggel

Mikor jó írni? I. - Reggel

Te reggel vagy este, éjszaka szeretsz/tudsz inkább írni? Szerinted melyik időszak az alkalmas erre, illetve egyáltalán van olyan, hogy alkalmas időszak?

Legtöbbünknek van egy adott időpont, a nap egy adott része, amiről azt gondoljuk, akkor tudunk a legjobban írni. Lehet, te egy hajnali alkat vagy, aki szeret akkor alkotni, mikor mindenki más még alszik, vagy talán épp ellenkezőleg: neked akkor indul az igazán aktív időszak, mikor mások már lefeküdtek. 

De tényleg így van, vagy ez az egész valójában inkább a környezetről szól? Lehet, ez a bizonyos ideális, kreatív időszak inkább csak egy idea, egy feltevés és nincs is sok valóság alapja?

Megosztó írás következik.


Mit mondanak a kutatások?

Kutatók sokat foglalkoztak az emberi test ritmusának és  produktív ciklusainak feltérképezésével és arra jutottak, hogy ebben valójában kevés a véletlenszerűség és nem függ bizonyos vélt személyes preferenciáktól. Vannak a napnak bizonyos időszakai, amik egyszerűen alkalmasabbak egyes tevékenységre, mint másokra. Konkrétan még a közösségi médiában való posztolás ideális idejére is tettek javaslatot - szóval akkor bizonyára azt is kitalálták, mikor jó írni. Hát erre a válasz: igen is meg nem is.


A reggeli írás előnyei


A tudományos álláspont szerint a nap írásra legalkalmasabb időpontja a kora reggel, mikor épphogy csak felkeltél. Így van, az elgondolás szerint az az optimális, ha még a reggeli fogmosás, reggelizés előtt te már az íróasztalhoz ülsz és rovod a sorokat.
Bár ez a lehetőség talán nem tűnik túl csábítónak sokunk számára, az ezt alátámasztó érvek azért szinte meggyőzőek.

Kezdj hozzá, még mielőtt az akaraterőd meginog

A kutatók szerint az akaraterőd, elszántságod akkor tud a legerősebb lenni, mikor azt még semmi másra nem használtad és hát mikor lenne ez, ha nem épp az ébredés utáni időszakban.

Egy pszichológiai teszt során két csoportot választottak ki  és kértek meg egy feladat elvégzésére. Az egyik csoport, a kontrollcsoport egy kis kirakót kellett megcsináljon a feladat elvégzése előtt, míg a másik enélkül vágott neki. Minden esetben - akár fizikai, akár mentális feladatról volt szó - az a csoport végzett először a kiadott feladattal, akik előtte semmi mást nem kellett csináljon.

Miért van ez így?

A teória szerint minden napnak egy adott adag elszántsággal és akaraterővel vágunk neki és ha ennek egy részét felhasználjuk, akkor a továbbiakban már kevésbé leszünk motiváltak. A fenti kísérletben tehát az egyik csoport még "teli tankkal" és teljes elszántsággal vág neki a feladatnak, míg a másik már veszít egy adagot.

Én a magam részéről, tudományos tények ide vagy oda, ezt az egészet túl sterilnek érzem, kizár mindenfajta személyes motivációt, ami azért tüzelheti a lendületet. Tudom, tudom,  a “száraz tények” és a  tudomány…
 De még ha ezt így el is fogadjuk, a valóság úgy néz ki, hogy reggel dolgozni kell indulni, vagy a gyereket iskolába vinni, szóval valami biztosan adódik, ami miatt ez csak ritkán működne. Ráadásul nehéz elképzelni a pillanatot, amikor vívódom magamban, hogy reggeli kávé vagy írás…

Kreatív tudatállapot

A másik érv, ami a reggeli írásra esküdők érveit erősítheti az, hogy agyunk közvetlenül az ébredés utáni időszakban a legaktívabb. Ahogy felkelsz és nekikezdesz a napnak agyad kreatív állapota tovaillan és átkapcsol egy sokkal analitikusabb üzemmódba. 

Lehet, hogy ez kapcsolható ahhoz, hogy a kreatív elméket gyakran mondjuk álmodozóknak? Lehet, hogy a szinte még szó szerint véve “álmodozó” állapot tényleg előnyös? Hmm…

Ernest Hemingway reggeli író volt, amiről így vallott:

"Ha egy könyvön vagy elbeszélésen dolgozom, minden reggel írok, amint csak a világosság megengedi. Ilyenkor nem zavarja az embert senki, hűvös van vagy hideg, az ember hozzáfog a munkához, és írás közben megmelegszik. Elolvassa amit írt, és mivel az ember mindig akkor áll meg, amikor tudja, mi fog legközelebb történni, onnan folytatja tovább. Addig ír, amig ahhoz a helyhez nem ér, ahol még nem fogyott ki belőle a szusz, és tudja, hogy mi fog legközelebb történni, akkor megáll, és megpróbál élni másnapig, akkor aztán újra belekap. Mondjuk elkezdi reggel hatkor, és ír délig, vagy esetleg hamarabb végez. Amikor az ember abbahagyja, olyan üres, de ugyanakkor nemcsak üres, hanem telített is, mint amikor az ember olyan valakivel szeretkezett, akibe szerelmes. Semmi nem árthat, semmi sem történhet, semminek nincs jelentősége egészen másnapig, amikor az ember újrakezdi. Csak a várakozás nehéz a másnapra, ezen kell átvergődni."

A reggeli írás előnyei tehát: tiszta tudat, friss agy, energia és teli tank akaraterő.

Következő cikkünkben az esti írást vesszük górcső alá  és összevetjük a kettőt.


Forrás:

https://authorunlimited.com/best-time-to-write/

http://ww3.bibl.u-szeged.hu/bibl/exhib/hemingway/muveszete.html

https://www.psychologytoday.com/blog/changepower/201112/the-great-willpower-debate-the-missing-piece


Címkék érdekesség, tipp, írókról

Kapcsolódó bejegyzések

Mik az érvek az esti írás mellett, miért gondolják egyesek, hogy ez az ideális idő az alkotásra?
2018/03/19
1123

Könyvek, amiket már kiadtunk