Mikor jó írni? II. - Este

Mikor jó írni? II. - Este

Mik az érvek az esti írás mellett, miért gondolják egyesek, hogy ez az ideális idő az alkotásra?

A reggeli írás mellett szóló meggyőző érvek ellenére sokan vallják, hogy számukra az esti időszak a legjobb – vagy ugye praktikusan a kizárólagosan rendelkezésre álló  – idő az írásra. Ezek az éjjeli baglyok vallják, hogy ez az időszak azért ideális, mert semmi más nem vonja el a figyelmüket. Nincs már más dolguk, napi teendőik végére értek, ráadásul egy teljes napnyival több élménnyel, lehetséges inspirációval gazdagabbak, mintha reggel fogtak volna hozzá.

Nem meglepő, de van olyan kutatás is, ami az ő igazukat támasztja alá. 

A túlzott tudatosság elengedése

Ron Friedman, a The Best Place to Work című könyv szerzője szerint a fáradtság támogathatja a kreativitást. 

Friedmann okfejtése a következő: a kreativitás gyakran azt jelenti, hogy hagyod az agyad szabadon szárnyalni, a megszokott kereteken kívül gondolkodsz, mikor olyan elvontnak tűnő, őrült ötleteid is születhetnek, amiket a reggeli írás idején friss aggyal talán egyből elvetnél. Az esti órákban, mikor már kissé fáradt vagy, az agyad kritikus része már-már kikapcsol – és a tény, hogy már nincs erőd, akaratod, hogy újra munkára fogd, javadra válhat.

Szóval ha az írást egy kimerítő nap végére időzíted, rengeteg kreatív energiát tudsz mozgósítani.

Robert Frost amerikai költő is tipikusan este szeretett dolgozni. Filozófiája szerint este 10-től kora reggelig volt az az időszak, amikor a legjobban tudott írni, mikor a legjobb munkái születtek.

Az esti írás előnye tehát a csend, a túlzott tudatosság elengedése, a nap folyamán szerzett inspiráció és egyfajta belső higgadtság.

Reggel vagy este: a lényeg, hogy csináld

Természetesen a fent leírtakkal nem fog mindenki egyet érteni, nincs olyan technika, módszer vagy időpont, ami mindenkinél egyaránt működik. Arról nem is beszélve, hogy a napi menetrendünk – csakúgy, mint írói stílusunk – dinamikusan változhat. Szóval ezt is érdemes meggondolni, amikor azt a bizonyos “számunkra legjobb” időpontot próbáljuk meghatározni.

Szóval ha nem csinálsz semmit, csak vársz és keresed a megfelelő időt, akkor feltételezhetően sokat fogsz várni – és rettentő keveset írni.

E. B White szavaival: “Az író, aki a megfelelő munkakörülményekre vár egyetlen szó leírása nélkül hal meg.” Na jó, ez sarkos, de azért a lényeg érezhető belőle: ne várj, csináld!

Ha te is azok közé tartozol, akiknek nem áll teljes 24 óra rendelkezésre, hogy írjon és azon belül keresgélje az ideális időszakot, íme pár tipp, hogy érd el, hogy a rendelkezésedre álló idő neked dolgozzon.

Ha a reggelt választod:

  • Kezdd a napot valami kreatív feladattal. Agyalj, építsd a sztorit, vagy például vedd elő azt a bizonyos fejezetet, amit előző nap sehogy sem sikerült rendbe tenned.
  • Próbálj meg annyi oldalt írni, amennyit csak tudsz, még akkor is, ha végül úgy érzed majd, ezeknek csak egy része lesz használható.
  • Amint már túl vagy az ébredés utáni kellemes félálomszerű állapoton és agyad kezd analitikus módba kapcsolni, használd ki akaraterőd még meglévő magas szintjét és csináld meg a legutálatosabb feladatot, ami csak eszedbe jut. Ha ez már pipa, a napod többi része sokkal szebbnek fog tűnni.
  • Fáraszd le magad, hogy fokozhasd kicsit a kreativitásod! Fáradt nem csak az alváshiánytól lehetsz, hanem pl. fizikai munka hatására is, szóval menj hajnalban edzeni, futni,  szabadítsd fel az elméd, adj utat a kreatív gondolatoknak.

Ha az estét választod:

Lehet a reggeli írás nem megoldható számodra, vagy csak egyszerűen nem érzed, hogy működne nálad? Ha csak este van időd írni, akkor ezek közül csinálj valamit: 

  • Kezdd a munkát az előző este leírtak átnézésével! A munka elején még frissebb az agyad, nagyobb eséllyel veszed észre az előző este elkövetett hibákat.
  • Tarts szüneteket! Még a kreativitás is elpártolhat azért tőled, ha már túl kimerült vagy. Próbáld a reggeli frissességet imitálni egy rövid meditáció, frissítő séta vagy egy gyors zuhany segítségivel.
  • Váltogasd a munkafolyamatokat! Ha kell javíts, szerkessz, olvass vissza írás közben, így elkerülve a feladatba való beletompulást.
  • Mindig figyelj ara, hogy egyél és igyál és ügyelj arra is, hogy azért ne aludj túl keveset! Az alváshiány még senkit nem tett jobb íróvá…

Ha mindkettő belefér:

törekedj arra, hogy olyan stratégiát építs, ami segít kreatívnak és energikusnak maradni egyaránt. Reggel vágj bele új dolgokba, foglalkozz esetleg az agyalósabb részekkel és estére hagyd a játékosabb dolgokat.

Rajtad áll!

Ahogy megismered a saját ritmusod, fel fogod fedezni, melyek azok az időszakok, amikor kreatívabb vagy és mikor tudsz jobban haladni a formai feladatokkal, vagy tudsz kommunikálni azokkal, akikkel munkádhoz kapcsolódóan ez szükséges.

Alakíts ki szokásokat, mert a jó szokások nagyban hozzásegíthetnek ahhoz, hogy produktívvá válj.

Címkék érdekesség, tipp, írókról

Kapcsolódó bejegyzések

Te reggel vagy este, éjszaka szeretsz/tudsz inkább írni? Szerinted melyik időszak az alkalmas erre, illetve egyáltalán van olyan, hogy alkalmas időszak?
2018/03/12
948

Könyvek, amiket már kiadtunk