Miért érdemes blogot írnod könyvkiadás előtt és után?

Miért érdemes blogot írnod könyvkiadás előtt és után?

Egy blog az írói életfázis minden szakaszában nagy segítség lehet. Hogyan segítheti a munkádat a könyvkiadás előtt, alatt és után a blogolás?

Egy blog az írói életfázis minden szakaszában nagy segítség lehet. Sokan azért nem vágnak bele, mert feleslegesnek érzik, hogy a könyv mellett még azzal is foglalkozzanak. Pedig a blogod lehet a legjobb barátod! A következőkben megmutatjuk, miért.

Még csak foglalkoztat a könyvírás gondolata? Számodra egy blog:


A tökéletes írásgyakorlat

Kezdd kicsiben! Sok könyv azért marad végül csak egy elképesztő gondolat, mert túl nagy falatnak tűnik. A blog egyfajta bemelegítésnek is tekinthető, majd rendszeres edzésnek a végső nagy megmérettetéshez: a könyvedhez. Segít megtalálni az írói stílusodat, kitapasztalhatod, milyen körülmények között tudsz a leghatékonyabban dolgozni, pl. este, vagy reggel megy jobban az írás?

Összességében: lehetőséget ad arra, hogy kipróbáld és fejleszd magad, mielőtt a világnak szánt komolyabb mondanivalód nyomtatásban is megjelenik.

Önmagad rászoktatása a rendszerességre

A gondolatban létező könyvek mellett a másik nagy halmaz a befejezetlen könyveké. A blogolás segít abban is, hogy rászoktasd magad a rendszeres írásra és hogy képes legyél a saját magad által szabott határidőt is betartani. Ez lesz az egyik kulcsa annak, hogy a Te könyved – sok, szerencsétlenül járt társával szemben – tényleg megszülethessen.

Már elkezdtél dolgozni az első könyveden? Számodra egy blog:


Gyakorlás a kritika megfelelő feldolgozására

Ha könyvet adsz ki, elkerülhetetlen, hogy mások véleményével találkozz az út során: akár még a kiadás előtt, szerkesztőtől vagy tesztolvasótól, utána pedig könyvkritikák, kommentek formájában. Egy blog kiváló felkészülést adhat erre is: megtanulhatod, hogyan dolgozd fel az építő jellegű véleményeket, hogyan reagálj, vagy adott esetben hagyd figyelmen kívül őket.

A megfelelő módon alkalmazva stílusod formálásában is szerepük lehet: egy-egy bejegyzést megírhatsz különféle módon, a reakciók pedig segíthetnek abban, hogy még inkább kiforrhasson a benned lakozó író.

Jó kezdet az önmarketinged fejlesztésére

Ha van neved, ismertséged akár egy szűk körben már a könyvmegjelenés előtt, az óriási nagy segítség a könyved népszerűsítésében. Remek gyakorlóterep számodra ahhoz, hogy beletanulj saját munkád népszerűsítésébe és elkezdd kiépíteni olvasótáborodat.

Segítség abban, hogy elérd a végső célod

A blog nem egy elterelés a könyvírás útjáról, épp ellenkezőleg! Edzésben tartja az agyad és akár új ihletet is adhat. Néha azért halad döcögősen a könyv, mert mintha elfogyna a lendület, kevés lenne az ötlet – ilyenkor segít az is, ha írunk tovább, csak valami másról. Stephen King pl. több könyvét is „pihenésként” írta meg, mialatt épp egy másik könyvön dolgozott.

Akár előzetes pénzkereseti lehetőség

Egy jól működtetett blog akár bevételt is termelhet hosszú távon, amelyet visszaforgathatsz könyveid kiadásába és népszerűsítésébe.

Már adtál ki könyvet? Számodra egy blog:


A közvetlen kapcsolat az olvasóiddal

Egy mai modern írónak minden lehetősége megvan arra, hogy élő kapcsolata lehessen az olvasóival, ez pedig a siker kulcsa is lehet. A blogon keresztül jobban megismerheted olvasóközönséged, közvetlenebbül kommunikálhatsz velük, formálhatod az ún. személyes márkádat.

Népszerűséged növelésének egyik lehetséges módja

A fent említett megfelelő kommunikáció olvasóiddal már önmagában jót tehet a népszerűségednek (hangsúly van a megfelelő kommunikáción!). Ezen kívül viszont más módokon is támogathatja egy blog könyved népszerűsítését.

Egy friss író könyvének megvásárlásától sokakat az tart vissza, hogy mi van, ha nem „elég jó”. A blog betekintést nyújthat a munkádba: akinek az tetszik, nagy valószínűséggel a könyvedet is megveszi. Eloszlathatod a kételyt, ráadásul könnyebben eljuthat 1-1 blogposztod emberek tömegeihez, mint a könyved megjelenésének ténye – viszont ha már a blogoldaladon jár, akkor az is hamar kiderül számára, hogy tőled mást is olvashat.

Segítség ahhoz, hogy „mozgásban maradj”

Egy könyvet már megírtál? Fantasztikus vagy! Akkor Téged már nem fenyeget a megnemszületett-, vagy a sohabenemfejezett-könyvek veszélye. De az „egy könyves író” réme még ott lebeg! A blogod segít abban, hogy új dimenziók nyíljanak meg számodra és kellő lendületed, edzettséged legyen egy új könyvhöz.

Hogyan fogj bele a blogolásba?


Válassz felületet
Ha már van saját weboldalad, akkor egyértelmű, hogy ott alakíts ki egy blogot. Ha még nincs weboldalad, akkor érdemes elgondolkodnod rajta, mert egy írói oldal idővel mindenképp szükséges lehet. Addig is bármely, népszerűbb blogoldalon indíthatsz egy saját blogot.

Válassz témát
Fontos: ne a könyvedet írd meg blog formában! Később persze lehetséges, hogy a posztjaid is adhatnak alapot egy új könyvhöz, de ne ezzel a céllal vágj bele. Szóljon valami másról – lehetnek rövid történetek a könyveid világához kapcsolódóan, de akár szólhat személyesen rólad is.

Nézz körül, mi érdekli az embereket
Érdemes keresned néhány népszerűbb blogot abban a témában, amiben te is alkotnál. Nem feltétlenül csak a tartalom miatt: segítségedre lehet a megjelenés, vagy a szerző kommunikációjának megfigyelése is. Korábban pedig itt írtunk arról, hogyan tudod a Google eszközeit alkalmazni az emberek érdeklődésének vizsgálatára.

Amint elkezdtél aktívan blogolni, természetesen azt is érdemes lesz figyelned, melyik posztod milyen olvasottsággal rendelkezik.

Készíts magadnak 1 blognaptárat
A blog lényege, a rendszeresség. Ha havi 1-2 posztot teszel ki, az nem segíti a céljaid elérését. A minimum a heti egy legyen, ha ennél többet írsz, az még jobb. Tölts ki magadnak minden hónap elején 1 naptárat arról, mely napokon teszel ki új posztot és kb. miről fog szólni.

Kezdj el írni
Vágj bele! Ha lendületben vagy, megírhatsz több posztot is előre és időzítheted őket a naptáradhoz igazítva.

Népszerűsítsd a bejegyzéseidet
Ha nincs még külön szerzői felületed közösségi oldalon / oldalakon, akkor itt az ideje egynek! Ezeken a felületeken minden alkalommal oszd meg, ha új bejegyzést tettél ki. Keress olyan csoportokat itt, akiket érdekelhet írásod és oszd meg velük is.Címkék blog, blogolás, könyves blog, írói blog, szerzői blog

Kapcsolódó bejegyzések

A mai digitális korban a balkezes szerző már jóformán csak arról ismerkszik meg, hogy a billentyűzete, laptopja bal oldalán van az egér – vagy még erről sem.
2018/08/13
193

Könyvek, amiket már kiadtunk